Voňavý bulgur na exotický spôsob

Bulgur je celozrnná pšenica, ktorá sa najprv predvarí a potom naláme, a tak je ľahšie stráviteľná. Kuskus je jednou zo základných potravín severoafrickej kuchyne, je to sparená a do guličiek tvarovaná krupica zo pšenice, jačmeňa alebo prosa.

Nech je to čo je to, v mojej kuchynskej histórii navždy ostane zapísaná na stránkach londýnskeho varenia. Za pár minút je totiž pripravené luxusné jedlo, a čo si budeme hovoriť, mladá baba v Londýne nemá čas pomedzi školu, prácu, charitu, rande a kamarátky vyvárať bohvieaké komplexné jedlá. Energia ale potrebná bola. Jedlá s bulgurom a kuskusom boli pre mňa teda perfektným riešením ako mať varenú stravu, chutnú, rýchlu a zároveň zdravú. Kuskus a bulgur som si dokázala pripraviť, aj keď som spala postojačky.

V lete si bulgur a kuskus pripravujem s nakrájanými olivami, sušenými rajčinami a feta syrom. Výborné sú aj na turecký spôsob s mätou, uhorkou, syrom a pokvapkané citrónovou šťavou a premastené nejakým zdravým olejom. Úplne senzačný je bulgur a kuskus keď sa do varenia pridá paradajková šťava.

Chutili mi aj s klasickou letnou zeleninou, pridať doňho môžete aj hrach, kukuricu, šošovicu, ochutiť bazalkou, tymiánom, je to čisto na vašej fantázii. Je skvelou prílohou aj k rybe alebo kuraciemu mäsu, jesť ho môžete ako hlavné jedlo alebo bohatý šalát. Prosím vás, len ho nepodávajte k rezňu ako moja spolubývajúca Maruška. Ktovie prečo ten jej potenciálny frajer bol na večeri len raz.

V zime sa mi žiada táto rýchla krma v sýtejšom režime. A keďže som včera uvarila 7 litrov vývaru, tak nebolo o čom rozmýšľať. Zvolila som exotické koreniny a za 20 minút som už dvíhala k ústam plnú lyžicu. Ako vidíte, domáci vývar sa ozaj oplatí mať v zásobe.

Suroviny:

  • pol hrnčeka bulguru
  • 1 hrnček vývaru
  • varené kozie mäso (kľudne môže byť aj iné, ale ja som mala práve toto)
  • mleté pistáciové orechy
  • hrozienka
  • strúhaný kokos
  • petržlenová vňať (kto má koriander, môže použiť)
  • korenie: 1 kardamón, štipka rímskej rasce, štipka mletého klinčeka, sušený mletý zázvor, tumeric (karí)

Postup:

Bulgur som zaliala vývarom, nechala prevrieť, vstrebať tekutiny, pridala som ostatné suroviny, odstavila a nechala prikryté ešte pár minút dôjsť vo vlastnom teple. Kto chce, môže si domastiť nejakým zdravým olejom, ktorým pokvapká hotové jedlo.

Pár tipov:

Korenín si dajte koľko chcete, kto ako ľúbi pikantné alebo voňavé. Keby som mala fenikel, isto by som dala za lyžičku aspoň, ale došiel mi a nedokúpila som ešte. Rímsku rascu môžete nahradiť našou obyčajnou, ale pripravíte sa o kus exotiky. Aspoň štipku by som jej tam fakt dala.

K tomuto bulguru sa hodí buď pohár kefíru, zelerový šalát (ak neviete aký, tak sa pridajte do skupiny Recepty spoza plota na facebooku, tam tieto rýchlovky zvyknem dávať zahorúca), výborný je aj mrkvový šalát. Inak, mne z toho vyšli dve porcie, teda za 15 minút som navarila na 2 dni. Takže zajtra nevarím. Kecám … jasné, že varím. Bulgur totiž dorazím určite ešte dnes!



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.