Zaatar. Zdravá a voňavá chuť exotiky

Prvýkrát som zaatar ochutnala u kamaráta na myjavských kopaniciach. Mám rada exotickú kuchyňu a koreniny, takže odvtedy mám v kredenci vždy zásobu zaataru pripravenú na použitie. 

Zaatar je totiž všeobecný názov pre zmes byliniek zo Stredného Východu, a tradične obsahuje oregáno, bazalku, tymián a saturejku. Zmes sa ešte môže obohatiť sézamovými semienkami a sušeným sumachom, prípadne korením nazvaným u nás rímska rasca, častokrát aj soľou a prípadne ďalšími koreninami. 

Neexistujú žiadne presné historické písomné záznamy, ako zaatar uzrel svetlo sveta. Jeden zdroj tvrdí, že napríklad saturejka je druhom divého tymiánu, ktorý je známy ako za´a tar farsi (perzský zaatar), a ktorý je možné nájsť v celej levantskej oblasti, ako aj stredomorskej časti Stredného Východu.Ďalšou rastlinou, o ktorej sa uvažuje ako o krstnom otcovi pokrmu, je za´atara barri,  arabský zaatar, v Európe známy ako oregáno či majoránka. 

Zaatar je veľmi obľúbený v Arménsku, Iráne, Iraku, Izraeli, Jordáne, Libanone, Lýbii, Maroku, na palestínskom území, v Saudskej Arábii, Sýrii, Tunise a Turecku. A samozrejme, aj v kuchyni spoza plota.

Príprava

Ako som už spomínala, zaatar je všeobecne pripravovaný zmiešaním ľubovoľného pomeru tymiánu, oregana a majoránky s opraženými sézamovými semienkami a soľou, pričom môžu byť pridané ďalšie koreniny. Ja napríklad mám v obľube mletý koriander, ktoré dávajú zmesi určitú pikantnosť. 

To by som asi ale ani nemala prerádzať, pretože podľa tradícií ženy v celej mezopotámskej oblasti a arabského poloostrova, ale aj v oblasti severnej Afriky, robia svoje vlastné variácie zaataru a tieto recepty sú často tajné, nezdieľajú sa ani len medzi matkami a dcérami či ďalšou rodinou. Táto skutočnosť  je často uvádzaná ako dôvod, prečo nie je možné určiť zloženie či vôbec popísať, čo zaatar je.  Niektoré variácie dokonca obsahujú aj rascu či feniklové semienka, pre egyptskú zmes je typická zmes mletej škorice, klinčekov a ružových púčikov pridaných do obľúbenej zmesi korenia. 

Ako zaatar použiť v kuchyni

V krajinách pôvodu zaatar konzumujú na nekysnutom chlebe pita, a to tak, že kúsky chleba si namáčajú do olivového oleja, v ktorom je primerané množstvo koreninovej zmesi. Iným spôsobom je, že cesto na chlieb chlieb potrú olejom, posypú zmesou a upečú. 

Niektoré rodiny pripravjú aj čosi ako pastu nazvanú za’atar-wu-zayt, pričom zayt je po arabsky olej a po hebrejsky značí to isté slovo oliva. Pasta a dá natrieť na pečivo pred pečením alebo sa dá použiť do pečiva ako plnka. Zaatar sa dá použiť aj na ochutenie mäsa či zeleniny, môžete ním posypať hummus alebo čerstvý ovčí či kozí syr, pokvapkané kvalitným olejom. 

Kombinácia pečiva s s olejom, zaatarom a pohár studeného kefíru či jogurtu je kombinácia pre bohov. Konzumovaný týmto spôsobom je častými raňajkami, v krajinách ako Jordán, Palestína, Sýria a Libanon, ako aj v iných častiach arabského sveta. Libanonskou špecialitou, ktorú som ešte neskúsila, je údené mäso obalené nahrubo v zaatare. 

Zaatar je možné pripraviť aj z čerstvých byliniek, použiť ho môžete pri pečení pečiva známeho ako borek, alebo ho môžete použiť do zálievky zeleninového šalátu či bulghuru alebo kuskus. Zálievku pripravíte tak, že nasekáte nadrobno cibuľu, cesnak, pridáte citrónovú šťavu, olivový olej a soľ. S takouto zálievkou je vynikajúci napríklad bulghur, v ktorom sú nasekané sušené rajčiny a kozí syr. 

Zaatar milujem, to je hádam jasné 🙂

Zdravotné účinky zaataru

V Ománe zaatar použíajú ako čaj, čo je celkom zaujímave vzhľadom ku skladbe byliniek.V sychravom počasí a pri nachladnutiach môže byť veľmi účinným pomocníkom pri riešení škaredého kašľa. 

V krajinách Levantu veria, že táto zmes korenín pomáha ku čulosti a celkovému posilneniu organizmu. Z toho dôvodu dávajú zaatar papať hlavne deťom na raňajky a pred skúškami. V každom prípade to bude asi zdravšie ako chleba s maslom a salámou, ktoré sme dostávali my. 

Aký olej použiť

Možno vám nie je príjemná predstava chlebíka namáčaného v oleji. A nečudujem sa vám, ani mne nebola, kým som nespoznala kvalitné oleje. Kvalitný olej je pre telo zázrakom, a preto na ňom nešetrím a kupujem len overenú kvalitu od pestovateľov či výrobcov, ktorých osobne poznám. 

Prvýkrát som si na domáci zaatar trúfla s olivovým olejom z Korfu, ktorý kupujem každoročne v dostatočných množstvách. Neskôr som sa dostala ku špecialite – oleju z hroznových semienok z biovinice Domin & Kušický. Malá fľaštička nestojí málo peňazí, ale na raňajkový zaatar mi stačí 1 polievková lyžica. Ak mám chuť na čosi chuťovo ešte výraznejšie, tak si olivový olej miešam s niektorým z olejov zo Súdoviec, konopný a tekvicový sú ideálne.

A pečivo? Jednoznačne odporúčam ražný alebo ražno-špaldový kváskový chlebík.

Je dostatočne pružný na to, aby ste si ho mohli do okoreneného oleja namočiť a zároveň sa olejom nenacucá viac, ako chcete. Ako bonus naviac, upiecť ho zvládne aj začiatočník, a to v podstate bezpracne. Fakt. Veď vyskúšajte!



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.