Zapečené morčacie ragú so špenátom pod zemiakmi

Zapečené morčacie mäso so špenátom som sa rozhodla zapiecť pod zemiakovú kašu potom, ako som pripravila výbornú zmes do pečených pirohov a ostalo mi dosť na ďalšie jedlo. To je výhoda plynulého varenia.

Toto jedlo je inšpirované anglickým sheperd’s pie, pastierským koláčom. Na rozdiel je od originálu je jemnejší a krémovitejší, a to nielen vďaka mäsu a špenátu, ale hlavne vďaka bešamelu.

Bešamel

Bešamel, alebo správnejšie bešamelová omáčka, je svetlá základná omáčka tradičnej francúzskej kuchyne. Jej pôvod siaha však do renesačného Toskánska. Jej pôvodný názov bol “lepkavá omáčka”. Vo Francúzsku sa udomácnila v 16. storočí. Premenovaná bola na počeť finančníka a správcu Bretónska, markíza Louise de Béchameila.

Základom bešamelu je maslo, múka a mlieko. A muškátový oriešok, prípadne aj cibuľa. Niektoré recepty ju pripravujú na koreňovej zelenine a skôr nariedko. Môj bešamel je bešamelom z northamptonskej kuchyne. Tam som ho varila každý deň 5 litrov, niekdy aj dvakrát denne, a vždy som pri tom skoro umrela, pretože miešanie hustej lepkavej hmoty v tomto objeme bol pre moje úbohé zápästia riadny masaker. Používali sme ho do lasagní, do rybacích a hydinových ragout, polievali sme ním karfiól pred zapečením. Myslím, že okrem palaciniek a gulášu sme ho dávali všade.

Recept

Bešamel sa varí, ako som spomínala, z masla, múky a mlieka. Je veľmi ťažké odhadnúť pre mňa presné množstvá, ale skúsim. Ide totiž o to, že pomer surovín sa mení v závislosti od toho, koľko toho bešamelu chcete a aký hustý.

Na panvici s nepriľnavým dnom som rozpustila asi 60 g masla. Keď bolo maslo rozpustené, posypala som ho hladkou múkou, asi tak 2 – 4 lyžice. Múku som v masle rozmiešala varechou, ktorá má plochú hranu. Vznikla mäkká pasta. Keby sa vám v tomto kroku stalo, že je to suché a sypké, pridajte maslo. Potom som priliala mlieko a posypala muškátovým orieškom.

Najprv som použila len 2 deci mlieka. Vzala som už šľahač s pružinami a miešala. Keď zmes neúmerne zhustla, tak som dolievala mlieko a šľahala dohladka, kým som nezískala požadovanú hustotu, v mojom prípade kao puding. Bešamel je hotový, keď aspoň tri minúty prevrie. Myslím, že dohromady som použila vyše pol litra mlieka.

Ragú

Bešamel som zahorúca zmiešala s morčacím mäsom, aby vzniklo ragú. Naložila som ho do zapekacích misiek v primeranej hrúbke. Veľkosť misky a hrúbka tejto vrstvy závisí na tom, koľko máte mäsového ragú.

Na ragú som navrstvila uvarenú zemiakovú kašu, ktorú som posypala nastrúhaným syrom.

Keďže všetko v zapekacej miske bolo pečené – varené, takže misky som dala len pod gril, aby sa rozpiekol syr. Dĺžka grilovania zase závisí od toho, aký tmavý alebo svetlý syr obľubujete. My len tak zľahka.

Toto jedlo je prekvapivo sýte, takže tá miska, ktorú vidíte na obrázku, mne aj mužovi stačila každému na dva dni. Je lepšie zapekať preto v menších miskách, ak máte. Rozdeľovať horúce jedlo na taniere je dosť náročné, pretože nedrží pohromade ako napríklad franczúske zemiaky. Vo vychladenom stave ho síce naporcujete jednoducho, ale kto by jedol studené?

Na druhej strane, nechať ho vychladiť, druhý deň naporcovať a ohriať, to vôbec nie je márne. Je to jedno z tých jedál, ktoré chutia výborne, ak nie lepšie, aj na druhý deň.

Praktický harmonogram prípravy:

  • ošúpať a dať variť zemiaky
  • kým sa varia robiť bešamel
  • zapnúť gril
  • hotový bešamel zamiešať ho s mäsom a dať do misiek
  • dorobiť zemiakovú kašu a dať ju navrch
  • dať grilovať

Do zemiakov môžete pridať aj kúsok zeleru, získate vynikajúce pyré. Ku jemnej chuti morčacieho mäsa so špenátom sa jeho výrazná chuť vynikajúco hodí.


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.