Zdravá orechovka. Recept a fotopostup ako si urobiť likér zo zelených vlašských orechov

Tento výnimočný nápoj má veľa názvov a ešte viac je receptov. Isté sú len dve zložky, vlašské orechy a alkohol, ale koľko čoho a na ako dlho, to už ostáva predmetom rodinných zaručených najlepších najtradičnejších receptov, ktorých je toľko, koľko je právd na svete. Navrhujem hneď na začiatku, aby sme sa nehádali o správnosť postupu, každý nech si užije svoju orechovku po svojom.

Postup spracovania orechov

 
Počkám si, kým sa ukáže, či a koľko bude orechov. V 2016 ich napríklad bolo málo, takže som ich vôbec neoberala na likér. Tohto roku vyzerá budúca úroda napriek mojim katastrofickým predpovediam sľubne a na Jána bolo orechov na mladom stromčeku požehnane.

 

Nazbieram 48 orechov z nízkeho mladého orecha. Ten náš obor v zadnej časti vinohradu zhodí svoje poklady až na jeseň. Pri zbere zrelých vlašských orechov nachodím veru aspoň sto jesenných kilometrov, pretože strom meria asi desaťmetrov a má mimoriadne rozložitú korunu.

 

Nakrájam ich, ide to celkom ľahko. Dlane aj doska na krájanie menia farbu, svetlooranžová sa po chvíli stáva hnedou až čiernou. Teda stala by sa, keby som všetko hneď nevydrhla.

 

Nakrájané orechy dám do primerane veľkej nádoby, a okorením.

 

Hotovo. Teda zatiaľ. Najbližšie 4 týždne bude budúca orechovka odpočívať, budem ju premiešavať, ovoniavať a v prípade potreby dochucovať.

Variácie orechovky

Orechovka Sila 2014

  • 2 litre 80% alkoholu
  • orechy macerovať v alkohole až tri mesiace
  • macerát nariediť v pomere 1:2 a nechať odstáť ešte ďalšie tri mesiace

Celý proces trval teda od Jána do Vianoc. Získali sme piteľnú 40% orechovú pálenku, ktorá svoju pravú chuť rozvinula až niekedy v marci, keď nám ostalo už len posledných pár poldeci.

Orechovka Likérik 2017

  • 2 litre 40% alkoholu
  • 40 ks rozrezaných orechov
  • 2 dcl karamelového sirupu 
  • Nastrúhaná alebo nakrájaná pomarančová kôra podľa chuti
  • Korenie: žiadne

Tentokrát sme macerovali orechy 3 týždne. Výsledkom bol jemný sladký likér ku kávičke alebo namiesto dezertu. 

Orechovka FIRE 2017

  • 2 litre 40% alkoholu
  • 40 ks rozrezaných orechov
  • Koreniny: 16 ks klinčekov, 2 ks škorice, 8 ks nového korenia, 2 ks badiánu, štyri jadierka kardamonu.

Každý nech si namieša koreniny podľa chuti, niekto pridávam anýz alebo fenikel, iný zase puškvorec. Inak tieto korenia podporujú trávenie, a to ja osobne nepotrebujem, aj tak mám stále hlad. Keďže likér plánujeme piť cez jeseň – zimu – jar, rozhodla som sa pre korenia zahrievacie.

Orechovka Thank you 2019

  • 20 zelených orechov rozrezať
  • zaliať 1 l vodky alebo iného číreho alkoholu
  • pridať 750 g cukru, 25 ks čierneho korenia, 1 klinček, 2 ks škorice, 1 lyžičku čierneho čaju

3 týždne som fľaše každý deň vyniesla von na slniečko a priebežne premiešala obsah. Po troch týždňoch som precedila a preliala do demižónu. 



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.