Tento výnimočný nápoj má veľa názvov a ešte viac je receptov. Isté sú len dve zložky, vlašské orechy a alkohol, ale koľko čoho a na ako dlho, to už ostáva predmetom rodinných zaručených najlepších najtradičnejších receptov, ktorých je toľko, koľko je právd na svete. Navrhujem hneď na začiatku, aby sme sa nehádali o správnosť postupu, každý nech si užije svoju orechovku po svojom.
Postup spracovania orechov





Variácie orechovky
Orechovka Sila 2014
- 2 litre 80% alkoholu
- orechy macerovať v alkohole až tri mesiace
- macerát nariediť v pomere 1:2 a nechať odstáť ešte ďalšie tri mesiace
Celý proces trval teda od Jána do Vianoc. Získali sme piteľnú 40% orechovú pálenku, ktorá svoju pravú chuť rozvinula až niekedy v marci, keď nám ostalo už len posledných pár poldeci.
Orechovka Likérik 2017
- 2 litre 40% alkoholu
- 40 ks rozrezaných orechov
- 2 dcl karamelového sirupu
- Nastrúhaná alebo nakrájaná pomarančová kôra podľa chuti
- Korenie: žiadne
Tentokrát sme macerovali orechy 3 týždne. Výsledkom bol jemný sladký likér ku kávičke alebo namiesto dezertu.
Orechovka FIRE 2017
- 2 litre 40% alkoholu
- 40 ks rozrezaných orechov
- Koreniny: 16 ks klinčekov, 2 ks škorice, 8 ks nového korenia, 2 ks badiánu, štyri jadierka kardamonu.
Každý nech si namieša koreniny podľa chuti, niekto pridávam anýz alebo fenikel, iný zase puškvorec. Inak tieto korenia podporujú trávenie, a to ja osobne nepotrebujem, aj tak mám stále hlad. Keďže likér plánujeme piť cez jeseň – zimu – jar, rozhodla som sa pre korenia zahrievacie.
Orechovka Thank you 2019
- 20 zelených orechov rozrezať
- zaliať 1 l vodky alebo iného číreho alkoholu
- pridať 750 g cukru, 25 ks čierneho korenia, 1 klinček, 2 ks škorice, 1 lyžičku čierneho čaju
3 týždne som fľaše každý deň vyniesla von na slniečko a priebežne premiešala obsah. Po troch týždňoch som precedila a preliala do demižónu.
