Zemiaková placka pečená v rúre

Zemiaková placka je pre mňa jedlo, ktoré vzbudzuje pocit dôvery a komfortu. Odjakživa patrila ku jedlám, ktoré sme pripravovali počas chladnejších, sychravých dní. K výraznej cesnakovo – majoránkovej vôni a zľahka slanej chuti, neodmysliteľne patril sladký čierny alebo bylinkový čaj, ktorým sme placku zapíjali v horúcej kuchyni.

Najlepšia zemiaková placka je taká, ktorú vám pripraví niekto iný. Niekto iný postrúha zemiaky a bude riskovať bolestivé hánky oškreté na ostrom strúhadle. Ideálne by ešte bolo, keby ten niekto iný tie placky vypražil niekde inde ako v kuchyni, kde sa mastná vôňa po akcii “Placky” drží ešte dlho vo vzduchu. Alebo aj vás baví urobiť radosť iným a pripraviť im niečo dobré pod zub?

Ak máte výčitky svedomia kvôli tomu, že zemiakové placky sú tak strašne mastné a ťažko stráviteľné, a naviac vyprážaní sa vždy trošku pripália, vyskúšajte zemiakové placky v rúre.

Zemiaková placka v rúre

V niektorých regiónoch sa táto placka nazýva haruľa. Môžete ju urobiť len zo zemiakov, alebo môžete pridať do cesta nastrúhanú tekvicu či cuketu, ba dokonca zemiaky môžete aj úplne nahradiť touto zeleninou. Zemiakovú placku môžete obohatiť o slaninu a cibuľu, o syr alebo mäso. Ide o to, aké sýte jedlo chcete pripraviť.

A tie postrúhané prsty? Ja to riešim strúhaním na tekvicovom strúhadle. To som odkukala od Švajčiarov, ktorí takto pripravujú svoje rösti. Mimochodom, keď na prípravu použijem naše zemiaky, tak ich sa neobťažujem ani so šúpaním, len ich umyjem a nastrúham ich aj so šupou.

Množstvo alebo počet zemiakov určím len ťažko. Záleží, aké sú veľké, aké vodnaté, pre koľkých ľudí pripravujem jedlo, akí sú hladní, či ide len o nejaký sýtejší olovrant alebo plnohodnotný obed.

Podstatné je ku množstvu nastrúhaných zemiakov doladiť množstvo soli, čierneho korenia, majoránky, cesnaku, vajec a múky. Ak chcem, aby placka trochu nabehla, pridávam do múky aj za lyžičku sódy bikarbóny.

Čierne korenie, majoránka a cesnak sú kombináciou pre bohov!

Ak si to, pravda, uprostred práce nerozmyslím a nerozhodnem sa predsa len vyprážať rösti, v tom prípade začnem s pečením alebo vyprážaním bez múky. Takéto náhle zmeny plánov počas varenie nie sú u mňa ničím nezvyčajným.

Ak pokračujem podľa plánu, tak ochutené postrúhané zemiaky zamiešané s múkou preložím ako viac menej riedke cesto do panvice, ktorú som vymazala olejom a vysypala múkou.

Nemám veľmi rada suché pečené jedlá, takže placku pokryjem na kolieska nakrájanou cibuľou a kúskami slaniny. Tie sa pri pečení rozpražia a premastia trochu povrch placky.

Platí priama úmera, čím menší priemer panvice, tým vyššia je vrstva cesta a tým dlhšie sa bude placka piecť. Ja som piekla 1 – 1,5 cm tenkú placku 25 minút pri teplote 200°C. Tento čas však môže byť až 40 minút, ak pečiete veľký plech či hrubú vrstvu. Aj teplotu si skonzultujte so svojou rúrou, či stačí 180 alebo treba 200°C. Záleží aj na tom, ako veľmi opečenú slaninu a cibuľu chcete mať, my sme sa držali skôr light varianty.

Táto zemiaková placka plnohodnotne nahradí klasickú, na masti vyprážanú placku. Výbornou prílohou je ku nej nakladaná kapusta, čalamáda, kyslá uhorka, ale aj kefír.

Páči sa vám tento sezónny tip?

Dostávajte pravidelné sezónne recepty e-mailom! Prihláste sa na odber Noviniek Spoza plota. V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.