Zemiaky na kyslo

Zemiaky na kyslo sú stará dobrá klasika, ktorú pozná asi každý človek. Hoci zemiaky na kyslo sú jedlom skôr skromným, jednoduchým, nič nebráni tomu, aby sme si ich pripravili poctivo a z kvalitných surovín.

Zemiaky na kyslo si môžete pripraviť ako polievku aj ako prívarok, my uprednostňujeme prívarok. Tak, ako si ho pamätáme z detstva.

Suroviny

  • niekoľko zemiakov
  • cibuľa
  • olej
  • vývar (ak nemáte, použite vodu)
  • šľahačková smotana
  • hladkú múku
  • soľ, muškátový oriešok, bobkový list, čierne korenie, nové korenie
  • citrón, cukor, soľ

Zemiaky

Zemiaky na kyslo je výborným spôsobom ako spracovať najmä staršie zemiaky na konci jari a my ešte nejaké kilečko posledných drobcov máme v pivnici. Vôbec to nie je prekážku, aj tak by do tohto jedla mali byť zemiaky nakrájané skôr na menšie kúsky.

Pri bežnej veľkosti zemiakov počítajme s 2 zemiakmi na dospelú osobu na jednu porciu. Ak teda varíte pre 2 na 2 dni, tak potrebujete 8 zemiakov. Ak sú zemiaky maličké, tak 16. To sa stalo napríklad nám.

Začínam klasicky – rozohriať olej, osmažiť cibuľu. Keď je sklovitá, pridám nakrájané zemiaky a podlejem ich vývarom. Pridám bobkový list, čierne korenie, nové korenie a dolejem vývar.

Vývaru stačí tak pol litra, možno aj menej. Zemiaky varím, kým nie sú takmer úplne uvarené. Keď sú v stave, že “ešte chcú tak 5 minút”, prilejem do hrnca hladkú múku rozmiešanú dôkladne v smotane.

Zahustenie

Zmes múky a smotany by mala byť primerane hustá, ale zase nie tak, aby sa robili hrčky. Takže ja zahusťujem na dvakrát. Prvkrát je zmes asi tak riedka ako jogurt. Nalejem ju pomaly za stáleho rýchleho miešania do hrnca. Privediem do bodu varu a varím 10 minút.

Viem, že ešte po vychladnutí zhustne, ale aj tak, ak treba, tak odoberiem naberačku – dve tekutiny z hrnca, zase pridám lyžicu – dve múky (množstvo ladím podľa potreby), zase za stáleho miešania vlejem do hrnca a miešam a varím ešte 10 minút.

Ochutenie

Teplotu znížim tak, aby sa zemiaky v prívarku nepripaľovali a vyžmýkam do hrnca 1/2 citróna. Pridám dve – tri lyžice cukru, premiešam, dosolím. Nastrúham muškátový orech, aby prívarok pekne voňal. Kto chce, zjemní si v závere prívarok plátkom masla.

Servírovanie

Chce to veľkú lyžicu, krajec chleba a fašírku. Alebo volské oko? Mimochodom, ak by ste zemiaky nakyslo nezahustili priveľmi, ale navarili by ste polievkovú verziu, tak si ju môžete ochutiť kôprom, a pred podávaním do nej nasekať vajíčko na tvrdo a kúsky opečenej klobásy.



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.