Živánska pečená v alobale

Živánska bola odjakživa pre mňa jedlom čarovným, ktoré sa spájalo s neskorým letom, pobytom na záhrade a varením guláša v kotlíku. Keď sa pritom do pahreby skryl balíček mäsa napichaného na ihle vedela som, že sa môžem tešiť na explóziu chutí a vôní.

Keď som nedávno kúpila kilo krkovičky, ktorá bola mastnejšia a šľachovitejšia, ako by sa mi páčilo, rozhodla som sa urobiť krkovičku v kuchyni. Mäso stačilo orezať a mohla som sa pustiť do práce. Vlastne, do akej práce?

Nakrájať suroviny a ochutiť ich je maličkosť, ktorú zvládne aj začiatočník. Áno, výsledok je trochu iný ako keď sa pripravuje rituálne v pahrebe, napriek tomu neľutujem, že som skúsila túto “panskejšiu” prípravu.

Živánska pečená v alobale

Recipe by Kuchyňa Spoza plota
Porcie

4

Úroveň

ľahké

Príprava

20 minút

Pečenie

90 min

Budete potrebovať

  • 1 kg krkovičky

  • 200 g klobásy

  • 100 g slaniny

  • 8 zemiakov

  • 2 cibule

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 – 2 papriky

  • Korenia: soľ, čierne korenie, rozmarín, rascu, červenú papriku (sladkú)

Pracovný postup

  • Krkovičku som nakrájala na približne rovnako veľké kúsky, pričom som mäso orezala od blán a prebytočného tuku.
  • Nakrájala som klobásu na kolieska a slaninu na 0,5 cm plátky, každý plátok som rozrezala na 3 diely, aby vznikli čosi ako nepodarené štvorce.
  • Zemiaky som nakrájala na 0,5 cm kolieska, cibuľu na mesiačiky, cesnak na plátky a papriku na kolieska.
  • Pekáč som vystlala alobalom, na ktorý som naukladala zemiaky, slaninu, cibuľu, cesnak.
  • Krkovičku som posypala soľou a koreninami, premiešala v miske a rovnomerne rozložila navrch.
  • Alobal som dôkladne uzavrela tak, aby v ňom neostal vzduch.
  • Piekla som na 200°C hodinu a pol, potom som ešte nechala pol hodiny v chladnúcej rúre.

Poznámky

  • Piecť sa môže dlhšie aj kratšie, podľa toho, ako hreje vaša rúra.
  • Na kvalite klobásy a slaniny záleží!
  • Na druhý deň som ohrievala zbytky zabalené v alobale v piecke na drevo, pri nízkej teplote asi hodinu. Mäso bolo ešte lahodnejšie.

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.