Bramboračka, ktorá zahreje telo aj dušu

Bramboračka zahreje telo aj dušu. Vďaka koreňovej zelenine prináša spojenia so zemou, a keď si máte to šťastie, že si ju môžete navariť na starom šporhelte nad plameňom z bukového dreva, tak aj s ohňom.

Mne naviac pripomína aj rozprávku “Byl jednou jeden král”, v ktorej Marušku čakala na šporhelte v chalúpke u kúzelnej babičky, práve bramboračka. Alebo zle si to pamätám? V každom prípade, nič nám nebráni si pripraviť braboračku podľa tohto jednoduchého receptu.

Suroviny:

  • Zemiaky
  • Mrkva
  • Petržlen
  • Cibuľa
  • Cesnak
  • Maslo
  • Hladká múka
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Nové korenie
  • Bobkový list
  • Majoránka
  • Sušené huby

Na 4 porcie som použila 1 väčšiu mrkvu, 1 väčší petržlen, 8 malých zemiakov a liter a pol vody.

Pracovný postup

Na šporhelt som postavila hrniec s maslom. Kým sa maslo rozohrialo, očistila a nákrajala som cibuľu a 1 strúčik cesnaku, ktoré som na masle jemne opražila, ale len do svetla.

Keďže na šporhelte ide všetko pomalšie, čím sa varenie stáva priam meditáciou, v ktorej jedna činnosť prechádza plynule do druhej, mala som čas v pokoji očistiť a nakrájať mrkvu, petržlen a zemiaky. Zemiaky, ak sú ešte nové a majú jemnú šupu, stačí len omyť a nakrájať.

Keď už cibuľa voňala, zasypala som maslo hladkou múkou, rozmiešala ju a podliala malým množstvom vody tak, aby mi vzniklo čosi ako jemný hladký krém. Toto robím na niekoľkokrát a nedá sa určiť presne koľko vody treba. Množstvo závisí od množstva múky – čím viac múky, tým viac vody treba. Keď už bol krém hladký a riedky asi ako krém na dukátové buchtičky, tak som doň pridala čierne korenie, nové korenie, bobkový list a – sušené hubové korenie.

Sušené hubové korenie som vyrobila z bedle jedlej a je neskutočne voňavé. Kto nemáte hubové korenie, tak použite huby namočené do litra vody. Vylejte vodu aj s hubami do zásmažky, avšak pozor, postupne rozmiešavajte, nelejte ju naraz, nech nezhrčavie.

Ja som teda pridala všetky koreniny, doliala postupne vodu a pridala do nej nakrájanú zeleninu. Zakryla som a priviedla do bodu varu. Polievka postupne menila farbu, Keď polievka začala vrieť, osolila som ju a pridala som aj sušenú majoránku. Bramboračku som varila tak dlho, kým nezmäkla zelenina.

A čo ku nej? Samozrejme, že krajec chleba! Vôňa horúcej polievky a čerstvého chleba tvoria čosi dôverne známe. Pripomínajú mi starý hrubý sveter po otcovi, do ktorého sa zakrútim a cítim sa zase doma, vo svete, ktorý je v poriadku.


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.