Brokolicové placky s mozzarelou

Už dávno som sa nepodelila o žiadny recept. Niežeby som nevarila, ale času písať bolo pomenej, a keď už som písala, tak som si potrebovala skôr upratať trochu myšlienky a podeliť sa o novinky, ktoré sa nám dejú. Človek nekupuje nový dom každý rok.

V znamení zmien je celý tento rok. Jednou z nich je aj návrat alebo znovuobjavovanie zdravšieho jedla a celkovo zdravšieho životného štýlu. A ľudia, robí mi to dobre. Schudla som tak, až mi svadobné prstene na vychudnutých prstoch lietajú!

Ak hádate, že som do jedálnička pridala viac zeleniny, hádate správne. Úprimne, zelenina ma nikdy bohvieako nelákala a brokolica už vôbec nie. Tá u nás väčšinou zvädla a zožltla v chladničke, smer kompost. Odkedy som však objavila čaro pečenej zeleniny a zeleninových placiek, je takýmto praktikám koniec. Vyskúšajte brokolicové placky aj vy!

Suroviny:

  • 200 g brokolice
  • 1 cibuľa
  • 100 g mozzarely
  • 1 vajce
  • 80 g kukuričnej múky
  • soľ, čierne korenie, podľa chuti aj tymián

Ako na to

Brokolicu polámem na naozaj malé ružičky a blanšírujem vo vriacej vode. Vďaka tomu sú výsledné placky pekne jasnozelené a mäkké. Blašírovanú brokolicu rozmixujem najemno, pridám nadrobno nasekanú cibuľu a mozzarelu, vajíčko a koreniny. Premiešam a pridávam múku. Ak nemám kukuričnú, môže byť aj iná alebo strúhanka. Múky alebo strúhanky pridávam postupne toľko, aby bola zmes dostatočne pevná na tvarovanie placiek.

Pečiem 12 minút na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 180°C. Ak chcete, môžete zvoliť aj tvar krokiet, ale placky sa lepšie a rýchlejšie prepečú pri zachovaní peknej jasnej farby. Pred koncom pečenia môžete placky na chvíľu obrátiť a opiecť z druhej strany.

Podávanie

Brokolicové placky môžete jesť len tak, napríklad s dipom z kyslej smotany alebo kečupom. Môžete ich však použiť aj ako prílohu ku mäsitým jedlám. Najlepšie chutia čerstvé, pekne za horúca.

Nízkotučné dumky Spoza plota

“tuk ješ a v tuk a v tuk sa obrátiš” … alebo nie?

Tuk

Užitočný tip

Ak nemáte mozzarelu, môžete použiť aj iný syr, napríklad eidam. Alebo aj žiadny. Avšak vďaka syru získava toto jedlo cenné bielkoviny, ktoré sú dôležité pre budovanie svalov a chudnutie. Podľa kalorických tabuliek má 100 g týchto placiek 132 kcal, 7 g bielkovín, 15 g sacharidov, 5 g tukov a 2 g vlákniny a 57 mg vápnika. Keď som začala sledovať čo jem, tak ma prekvapilo, koľko vápnika obsahuje zelenina. A vápnik je výborným priateľom každej ženy. Placka k placke a celkom slušne sa toho nazbiera.


Chcete viac takýchto tipov a receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.