Vyskoč z vody. Univerzálny recept našich babičiek

Aj vám znie “vyskoč z vody” ako názov detskej hry, nie recept? Keď mi naša teta, posledná pamätníčka rodinnej histórie o tomto recepte povedala, nerozumela som. Ako vyskoč z vody? Kto má vyskočiť? Cesto? A to ako? Nechala som si od tety nadiktovať suroviny a podrobne vysvetliť postup. Dychtivo som písala s tým, že staré deka neskôr prepočítam na gramy. Potom som si už len počkala na vhodnú príležitosť experimentovať. Aj keď – ide o experiment, ak pečiem koláčiky, ktoré piekla už moja babka pred viac ako 80 rokmi?

Koláčiky Vyskoč z vody sú kysnuté pečivo, ktoré je pomerne skromné, čo sa vstupných surovín týka. Názov koláčikov popisuje skutočnosť, že cesto kysne vo vode. Keď z nej vyskočí – presnejšie, vypláva na povrch – tak je pripravené na spracovanie. Ak ste pripravení aj vy, poďte so mnou piecť.

Suroviny:

  • 200 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 0,5 dcl mlieka
  • čajová lyžička práškového cukru
  • štipka soli
  • 15 g droždia

Postup

Maslo izbovej teploty som nakrájala do misy. Pridala som múku, do stredu som nadrvila droždie (ja som použila polovicu kocky), posypala cukrom. Na kraj múky som dala štipku soli a cez droždie som preliala mlieko. Prehnietla som suroviny rukou a vyklopila som ich na pracovnú dosku, kde som cesto ručne domiesila do hladka. Trošku sa lepilo, tak som dvakrát zľahka posypala pracovnú dosku slabou hrsťou múky. Celý proces trval len pár minút.

Do misy som naliala vlažnú, skôr chladnejšiu než teplú, vodu a do nej som vložila cesto. Za tridsať minút sa vynorilo z vody a mohla som sa pustiť do ďalšieho kroku. Tá doba môže byť dlhšia aj kratšia, záleží od teploty v miestnosti.

Pripravila som si plech, na ktorý som položila papier na pečenie a zapla som rúru na 200°C. Hotové cesto som položila na posypanú pracovnú dosku, potom som ho otočila tak, aby bolo pomúčené zvrchu aj zospodu. Bola som prekvapená jeho jemnosťou a pružnosťou. Rozvaľkala som ho na cca 0,5 cm a vykrajovala som kolieska vyrezávatkom, ktoré používam na linecké koláčiky.

Keďže som sa rozhodla, že cesto vyskúšam v slanej aj sladkej verzii, tak sladké koláčiky som označila dierkou a slané som nechala v celku. Z tejto dávky surovín a pri veľkosti koliesok mi vyšlo 30 koláčikov, ktoré som piekla 10 minút.

Slané koláčiky som posypala lupienkami mandlí, pretože som ich práve mala otvorené, ale môžete použiť aj iné orechy. Vrch som potrela rozšľahaným vajíčkom a posolila.

Kým sa koláčiky piekli, tak som si pripravila do misky práškový cukor. Pôvodne mal byť s vanilkovým cukrom, ale mala som zvyšné pomleté orechy, tak som ich zamiešala s cukrom a bola to výborná voľba. Horúce upečené koláčiky som hneď aj “vykúpala” v orechovom cukre a poukladala na tanier. Kým chladli, mala som čo robiť, aby som nedegustovala až príliš aktívne.

Vychladnuté koláčiky ma prekvapili svojou nadýchanosťou, podobnou pagáčom. Veľká zrada je, že nie sú ani príliš sladké, ani príliš slané, obe verzie prinášajú len veľmi ľahký a príjemný nádych svojej príchute, ktorý akurát tak podráždi chuťové poháriky. Viete, ako rýchlo miznú koláčiky z taniera?

Kysnutie pod vodou som vyskúšala aj pri pečení kváskového chleba. Prečítajte si, ako to dopadlo!


Dostávajte pravidelné sezónne recepty e-mailom! Prihláste sa na odber Noviniek Spoza plota. V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.