júl 152018
Domáce lasagne s príbehom

Northampton je provinčné mestečko ležiace asi tak hodinu a pol vlakom severne od Londýna. Reštauráciu vlastnil a viedol český manželský pár, ktorý do Británie emigroval približne v tom období, keď som sa ja narodila. Ich reštaurácia bola vyššia trieda, s plátenými naškrobenými obrusmi, látkovým priestieraním a ručne leštenými príbormi aj pohármi. Otvorená bola od pol siedmej večer a dostať sa tam na večeru bolo možné výhradne na základe telefonickej objednávky. Jedlo bolo skvelé, podávané spôsobom “silver service” a ceny vysoké. V nedeľu bolo zatvorené a v pondelok bol upratovací deň.

Upratovali sme každý večer, ale v pondelky som umývala kachličky na stenách a police zanesené mastnými výparmi, drhla som panvice, vymietla pec, umývala plechy, potom som vyleštila fritézy, vyumývala chladničky a zlatým klincom programu bolo drhnutie dlážky s protisklznými dlaždicami ručne ostrou kefou. Tie dlaždice sú vrúbkované ako šachovnica, drhnúť sa nedali inak, než tak, že som si k tomu kľakla, ako za čias Jany Eyerovej a namáhavo behala kefou po dlážke. Mimochodom, bolo to skvelé cvičenie na spevnenie chrbtice, paží a zadku, akurát som po tých 45 minútach ledva chodila. Na regeneráciu nebol čas, prišla šéfova manželka s autom naloženým tovarom na týždeň, ten som roznosila ručne na povalu a do pivnice a ak mi náhodou ešte stále ostal nejaký čas, pomáhala som Jill, starej panej, ktorá chodila mangľovať a škrobiť obrusy. V utorky, keď odišiel posledný hosť, sme ešte vynášali na ulicu desiatky ťažkých vriec prevažne bio-odpadu, ktoré v stredu ráno odvážala upratovacia čata. 

Prečítajte si viac o mojich zážitkoch z kuchyne: Kuchári spoza plota

Jednou z mojich pondelkových povinností, okrem upratovania, bola príprava obedu pre celý personál, teda čašníčku Jannete, brigádničku Jill, šéfa, šéfku a mňa. Nemennou tradíciou bolo mať na obed lasagne.  Ku lasagnam, ktoré sme bohato posypali čerstvo mletým čierným korením, sme podávali aj rozpečený chlieb a maslo, ktorý sme si namáčali do výbornej omáčky a zajedali ku cestovinovo-mäsovej zmesi. 

Chcete domácu paradajkovú omáčku? Vyskúšajte náš obľúbený recept!

Recept na lasagne mali šéfovci od svojho prvého šéfa, Taliana Luigiho, u ktorého pracovali po emigrácii, a pre mňa osobne sú to tie najlepšie lasagne na svete. Pravdaže, boli aj na jedálnom lístku pre verejnosť, takže sme pripravovali do zásoby vždy riadne veľa. Pláty cestovín prekladané mäsom sme zamrazili, potom nakrájali na kocky, a ak si ich niekto objednal, tak som do zapekacej misky dala naberačku skvele ochutenej paradajkovej omáčky, bešamel, šľahačku, zamiešala rýchlym pohybom a položila som do omáčky jednu predpripravenú kocku cestoviny. V mikrovlnke som jedlo ohriala, prihodila mozzarelu a eidam, šupla pod grill a do pätnástich minút mal hosť luxusné cestovinky na stole. 

Po odchode z northamptonskej reštaurácie som už dobré lasagne nejedla. Po mnohých rokoch som sa rozhodla prestať čakať na zázrak a navariť lasagne konečne doma. Recept je jednoduchý, výsledok poteší maškrtné jazýčky a príjemne zasýti hladošov.

Recept na lasagne:

  • 400 g mletého mäsa 
  • 500 ml paradajkovej šťavy
  • Pláty cestoviny

A teraz trochu podrobnejšie a s postupom:

Ráno som mäso vytiahla z mrazničky, kde som odložila odrezky karé pri robení rezňov. Viete, také tie kúsky, z ktorých už rezeň nevyklepete. 

Cez obed, kým som piekla chlieb, som si pripravila cesto na cestoviny. Je to úžasne jednoduché, stačí len zobrať 200 g (alebo koľko máte) múky typu semolina, nasypať ju na dosku, urobiť do nej jamku, priliať trošku vody a prstami pomačkať tak, aby vznikla príjemne pevno-vláčna hrudka cesta.

Pridávajte po kúskoch vodu a mačkajte, nabaľujte to ako snehovú guľu, až spracujete všetku múku. Mne to trvalo asi 15 minút. Cesto som zabalila do mikroténoveho vrecúška a nechala odpočívať pri izbovej teplote. 

Kým cesto odpočívalo, rozmrazené mäso som pomlela a osmahla na panvici tak, aby sa zatiahlo. Trošku som osolila a pridala 150 – 200 ml paradajkovej šťavy. Toto trvalo asi tak 15 – 20 minút. 

Potom zase mäsová zmes chladla a ja som oddýchnuté cesto nakrájala na 8 približne rovnakých maých kúskov. Každý z nich som vyvaľkala na 1 milimeter a pekne ponaťahovala do obdĺžničkových tvarov. Cesto je úžasne elastické, neroztrhne sa. Inak celkovo robota s cestom zase tak na 10 – 15 minút. 

Napokon som navrstvila cestoviny a mäsovú zmes do zapekacej misky. Naspodok treba dať paradajkovú šťavu a položiť prvý plát cestoviny. Všimli ste si, že sa cestovina nevarí? Je totiž čerstvá a uvarí sa počas pečenia, pretože vstrebe tú omáčku. Vďaka tomuto postupu si zachová výbornú chuť aj štrktúru, nebude rozvarená. Tie pláty ale nerobte tak veľké, aký je rozmer zapekacej misky, nechajte od okrajov dosť veľa miesta, aby bolo dosť miesta na omáčku. Posledná vrstva má byť cestovina, nasypete na ňu nastrúhaný syr. Ja som piekla 30 minút na 180 – 200°C. 

Najedli sme sa výborne, pokojne, za stolom na dvore. Lasagne sme zapili výborným vínkom a po jedle sme oddychovali v tieni agátov. Ako prichádzal večer, slniečko pálilo stále menej a nedeľná idylka bola priam dokonalá. Dokonca nemusím teraz ani vstať a drhnúť dlážky ryžákom. Ale aj tak to boli skvelé časy, keď som sa hrala na kuchárku v Northamptone. Lebo čo sa v mladosti naučíš, na staré kolená, ako keď nájdeš, a v Northamptone som naučila oveľa viac, ako len variť. Ale o tom zase niekedy pri nejakom budúcom recepte. 



Martina Javůrková

Milujem pečenie, varenie a experimentovanie v kuchyni. Nové recepty skúšam neúnavne a skúmam metodicky, ako som sa to naučila počas rokov, keď som študovala chémiu. Rovnako milujem náš vinohrad a záhradu, mojich obrovských učiteľov. K životu mám celostný prístup a baví ma objavovať paralely biznisového a kuchynského prostredia. Príroda mi je inšpiráciou, v ktorej sa spoznávam metafory života.Svoje dve vášne - biznis a jednoduchý vidiecky život - som pretavila do životného štýlu. Aj preto sú dnes všetky služby mojej spoločnosti dostupné doslova a dopísmena spoza plota.Vediem odborné HR a manažérske školenia, pôsobím ako špecialista pre ochranu osobných údajov podľa GDPR, poskytujem poradenské služby firmám aj jednotlivcom. Medzi ne patrí kariérny koučing a individuálne programy pre začínajúcich podnikateľov alebo tých, ktorí uvažujú, že prejdú zo zamestnania na voľnú nohu a nevedia kedy, ako a či vôbec. Ak ma potrebujete pracovne, zabehnite na www.dimensions.sk - môj firemný web.


Write a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.