Domáce lasagne s príbehom

Northampton je provinčné mestečko ležiace asi tak hodinu a pol vlakom severne od Londýna. Reštauráciu vlastnil a viedol český manželský pár, ktorý do Británie emigroval približne v tom období, keď som sa ja narodila. Ich reštaurácia bola vyššia trieda, s plátenými naškrobenými obrusmi, látkovým priestieraním a ručne leštenými príbormi aj pohármi. Otvorená bola od pol siedmej večer a dostať sa tam na večeru bolo možné výhradne na základe telefonickej objednávky. Jedlo bolo skvelé, podávané spôsobom “silver service” a ceny vysoké. V nedeľu bolo zatvorené a v pondelok bol upratovací deň.

Upratovali sme každý večer, ale v pondelky som umývala kachličky na stenách a police zanesené mastnými výparmi, drhla som panvice, vymietla pec, umývala plechy, potom som vyleštila fritézy, vyumývala chladničky a zlatým klincom programu bolo drhnutie dlážky s protisklznými dlaždicami ručne ostrou kefou. Tie dlaždice sú vrúbkované ako šachovnica, drhnúť sa nedali inak, než tak, že som si k tomu kľakla, ako za čias Jany Eyerovej a namáhavo behala kefou po dlážke. Mimochodom, bolo to skvelé cvičenie na spevnenie chrbtice, paží a zadku, akurát som po tých 45 minútach ledva chodila. Na regeneráciu nebol čas, prišla šéfova manželka s autom naloženým tovarom na týždeň, ten som roznosila na povalu a do pivnice. Ak mi náhodou všetko stihla skôr ako včas, pomáhala som Jill, starej panej, ktorá chodila mangľovať a škrobiť obrusy.

Tímový obed? Lasagne!

Jednou z mojich pondelkových povinností, okrem upratovania, bola príprava obedu pre celý personál, teda čašníčku Jannete, brigádničku Jill, šéfa, šéfku a mňa. Nemennou tradíciou bolo mať na obed lasagne.  Ku lasagnam, ktoré sme bohato posypali čerstvo mletým čierným korením a strúhaným paramzánom, sme zajedali rozpečený chlieb a maslo, ktorý sme si namáčali do výbornej omáčky.

Recept na lasagne mali šéfovci od svojho prvého šéfa, Taliana Luigiho, u ktorého pracovali po emigrácii, a pre mňa osobne sú to tie najlepšie lasagne na svete.

Príprava mrazených lasagní

Pravdaže, boli aj na jedálnom lístku pre verejnosť, takže sme pripravovali do zásoby vždy riadne veľa. Pláty uvarených cestovín prekladané mäsom sme na plechu nakrájali na kocky a zamrazili. Ak si ich niekto objednal, tak som do zapekacej misky dala naberačku skvele ochutenej paradajkovej omáčky, bešamel, šľahačku, zamiešala rýchlym pohybom a položila som do omáčky jednu rozmrazenú kocku lasagní. V mikrovlnke som zapekaciu misu s jedlom ohriala, prihodila mozzarelu a eidam, šupla pod grill a do pätnástich minút mal hosť luxusné cestovinky na stole. 

Po odchode z northamptonskej reštaurácie som už dobré lasagne nejedla. Po mnohých rokoch som sa rozhodla prestať čakať na zázrak a navariť lasagne konečne doma.

Recept na lasagne:

A teraz trochu podrobnejšie a s postupom

Ráno som mäso vytiahla z mrazničky, kde som odložila odrezky mäsa pri robení rezňov. Viete, také tie kúsky, z ktorých už rezeň nevyklepete. 

Potom som pripravila cesto na cestoviny. Kým cesto odpočívalo, rozmrazené mäso som pomlela a osmahla na panvici s cibuľou a mrkvou, cibuľou a cesnakom tak, aby sa zatiahlo. Trošku som osolila a pridala 150 – 200 ml paradajkovej šťavy.

Potom mäsová zmes chladla a ja som oddýchnuté cesto nakrájala na 8 približne rovnakých maých kúskov. Každý z nich som vyvaľkala natenko a pekne ponaťahovala do obdĺžničkových tvarov. Cesto je úžasne elastické, neroztrhne sa.

Napokon som navrstvila cestoviny a mäsovú zmes do zapekacej misky. Naspodok treba dať paradajkovú šťavu a položiť prvý plát cestoviny. Všimli ste si, že sa cestovina nevarí? Je totiž čerstvá a uvarí sa počas pečenia, pretože vstrebe tú omáčku. Vďaka tomuto postupu si zachová výbornú chuť aj štrktúru, nebude rozvarená. Tie pláty ale nerobte tak veľké, aký je rozmer zapekacej misky, nechajte od okrajov dosť veľa miesta, aby bolo dosť miesta na omáčku, ktorú vylejete povedľa lasagní. Posledná vrstva má byť cestovina. Na ňu navrstvíte bešamel a na ten nasypete dobre sa topiaci nastrúhaný syr, napríklad goudu alebo chedar a mozzarelu. Lasagne pečiem približne 30 minút na 180 – 200°C. 

Bešamel

Je to klasická biela omáčka pripravená tak, že v roztopenom masle sa rozmieša hladká múka. Vzniknuté hrudky sa zalejú mliekom a rozšľahajú dohladka. Po chvíli omáčka začne hustnúť. Pomery masla, múky a mlieka sa mi odhadujú ťažko, ale nechajte si mlieko poruke, pretože budete asi dolievať. Bešamel môže mať hustotu krupicovej kaše, ale redší je lepší. Ochutiť ho môžete štipkou čierneho korenia a muškátového oriešku.

Najedli sme sa výborne, pokojne, za stolom na dvore. Lasagne sme zapili výborným vínkom a po jedle sme oddychovali v tieni agátov. Ako prichádzal večer, slniečko pálilo stále menej a nedeľná idylka bola priam dokonalá. Dokonca nemusím teraz ani vstať a drhnúť dlážky ryžákom. Ale aj tak to boli skvelé časy, keď som sa hrala na kuchárku v Northamptone. Lebo čo sa v mladosti naučíš, na staré kolená, ako keď nájdeš, a v Northamptone som naučila oveľa viac, ako len variť. Ale o tom zase niekedy pri nejakom budúcom recepte. 


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.