Zaváraná paradajková omáčka

Paradajková omáčka patrí do našej základnej zostavy v špajzi. Robievame ju z paradajok a zeleniny tak, aby bola použiteľná prakticky bez ďalšieho dochucovania. Ak by som mala hneď v úvode zmieniť aj jednu nevýhodu, tak na rozdiel od pretlaku, ktorý je vlastne koncentrát, omáčka zaberie viac miesta. Nám to však takto vyhovuje, uprednostňujeme pohodlné ohrievanie hotovej omáčky.

Paradajky môžete použiť akékoľvek, čím mäsitejšie, tým lepšie. Najlepšia je odroda býčie srdce. A čo sa množstva týka, zistili sme, že za rok spotrebujeme a rozdáme 7 litrov omáčky. Na toto množstvo spotrebujeme 10 kíl paradajok. Ak varievate pravidelne doma ako my, a nechcete dokupovať chemické kokteily z obchodu, smelo pripravujte omáčku z 10 kíl. Hotovú máčku rozdeľte do veľkých aj malých zaváracích pohárov, aby ste jej mali vždy primerané množstvo na jedno použitie.

Základný recept na paradajkovú omáčku:

  • 10 kg paradajok
  • 3 kg papriky (ja som dala červené)
  • 1 kg cibule (alebo jedna veľká)

Množstvami sa nenechajte vyrušovať. Použite zeleninu v množstvách aké máte. Takže kľudne aj bez papriky alebo v pomere 1:1. Je to na vás a vašej záhrade. A na vašom vkuse – či vám viac chutí čistá chuť paradajok alebo mix s paprikami. Cibuľu však odporúčam dať vždy, nech omáčka nie je fádna.

Taliansku paradajkovú omáčku pripravíte tak, že najprv podusíte ako základ na oleji primerané množstvo mrkvy a zeleru, až potom pridáte paradajky, a nepoužijete cesnak. Táto zložka by mala byť tak okolo 10% objemu paradajok.

Postup

Zeleninu nasekáme na kusy a nesnažíme sa o estetické miniatúry, keďže na záver zmes aj tak rozmixujeme ponorným mixérom. Zavárame v kotlíku na dvore, kde ju nechávame variť, alebo presnejšie odparovať, na miernom plameni asi tak 3 hodiny, zatiaľčo si vychutnávame pohár vínka. Kým je budúca omáčka tekutá, tak prebubláva a odparuje sa, ale treba ju mať pod kontrolou a občas premiešať.

Keď je tekutina redukovaná na primeranú mieru, rozmixujeme omáčku ponorným mixérom. Potom miešame a varíme ešte asi pol hodiny. V tejto fáze omáčka prská, špliecha a prihára, našťastie máme veľkú varechu s dlhou rúčkou. Omáčku varíme kým nedosiahne primeranú hustotu. Tú testujeme na vrchu varechy. Keď naberieme omáčku akoby opačne, na brucho varechy, a urobíme do nej prstom čiaru. Ak sa nezlieva, tak je to fajn. Potom varechu otočím akoby som chcela, aby tá omáčka stiekla a sledueme, či tečie v hustote, akú chceme.

Omáčku mixovať môžete ale nemusíte, a ak mixujete, tak netreba nevyhnutne úplne nahladko. My sme napríklad jeden rok dosiahli takú úroveň rozvarenia zeleniny, že sme nemixovali, a do fliaš sme ju plnili aj s kusmi nerozvarených paradajok. To je ale vhodnejšie pri používaní veľkých kompótových fľaší.

Korenie

Čo je ale na tejto omáčke dôležité? No predsa korenie! Tu je ťažké radiť, každému chutí niečo iné. Pokojne vynechajte alebo pridajte korenia podľa vlastných chutí.

  • Sušné alebo čerstvé chilli (ak máte radi pikantné)
  • 2 dcl cukru (môže byť aj menej, záleží na sladkosti paradajok. Použiť môžete aj cukor trstinový.)
  • 1 hlávka cesnaku (netreba lisovať, stačí hodit do zmesi celé strúčiky)
  • Fenikel
  • Klinčeky
  • Nové korenie
  • Horčicové semienka
  • Koriander
  • 2 dcl octu – ale počas varenia som ešte prilievala, neviem koľko ho bolo nakoniec
  • Soľ som pridávala postupne. Začala som 1 lyžicou a počas ochutnávania som prisypovala kým som nebola spokojná s výslednou chuťou.

V priebehu varenia ochutnávajte a dochucujte podľa potreby. Naša omáčka nie je až tak pikantná ako som myslela, že bude, ale to môže byť len naša vypestovaná odolonosť voči štipľavému.

Sterilizácia

Pri sterilizácii používame suché dunstovanie alebo suchý dunst. Pevne zatvorené poháre plné horúcej omáčky otočím hore dnom na deku, a dôkladne ich zakryjem perinou. Necháme pomaly chladnúť pod dekou 24 hodín a po vychladení prenesieme do špajze. Zatiaľ vždy všetky fľaše vydržali celý rok, aj dva, ale odporúčam na druhý deň skontrolovať, či nejaký vrchnák predsa len nerebeluje. Ak omáčka z niektorého pohára vyteká, otvorte ju a hneď aj použite.

Pár receptov, ktoré by bez tejto omáčky neboli ono:


Máte radi pikantné a sladko-kyslé prílohy? Vyskúšajte aj tieto recepty:


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.