Jahňacie ragú

Keď som mala možnosť kúpiť domáce jahňacie mäso, neváhala som ani sekundu. Je to ľahko stráviteľné a mimoriadne zdravé mäso, z ktorého sa dá pripraviť množstvo chutných pokrmov, jeden lepší ako druhý. A takto v zime, keď kúrime v piecke, je to dokonalá win-win situácia. Aj teplo v chalúpke máme, aj mäso poriadne, ale hlavne poooo-ma-ličky prepečiem. 

Suroviny:

  • 1 jahňací chrbát
  • Cibuľa
  • Mrkva
  • Cesnak 
  • Vývar 
  • Paradajkový pretlak
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Majoránka a tymián alebo rozmarín
  • Sušené slivky

Postup:

Pripravila som si marinádu, a to tak, že som do olivového oleja zamiešala 6 strúčikov lisovaného cesnaku, lyžičku soli a štedrú hrsť koreninovej zmesi čubrica (to je tá majoránka s tymiánom a ešte čímsi). Túto marinádu som vmasírovala do umytého jahňacieho chrbátu a nechala zakryté odpočívať niekoľko hodín. Ak máte čas, môžete nechať odpočívať cez noc. Pred pečením samotným som mäso nechala v liatinovom hrnci zatiahnúť, potom som pridala do hrnca na väčšie kusy nakrájané mrkvy a na štvrtiny nakrájanú cibuľu. 

Hrniec som dala do pece a nechala všetkému voľný priebeh. Po asi pol hodine som podliala mäso vývarom a zakryla hrniec pokrievkou. Takto sa mäso pieklo štyri hodiny pri teplote 100°C. Po štyroch hodinách som preložila mäso a mrkvu na iný plech a vrátila som ich do rúry, nech sa pečú ďalej. Hrniec s vývarom a rozpadnutou cibuľou som dala na pec. Prihodila som hrsť sušených sliviek a redukovala som vývar. Rozmixovala som ho tyčovým mixérom a polievala som ním pečúce sa mäso. 

Keď bolo mäso mäkké, vybrala som ho a zabalila do alobalu. Vychladnuté som ho obrala z kosti, nakrájala mrkvu na kolieska, vložila do pekáča a zaliala primeraným množstvom vývaru, vlastne teraz už delikátnej omáčky.

Deň druhý

Na druhý deň som natrhané mäso s nakrájanou mrkvou v omáčke dala piecť, opäť do pece a zakryté. Bublalo tam dobrú hodinku pri teplote 100°C, keď som do misy pridala našu domáci paradajkovú omáčku. Posolila som ho po povrchu ako chleba s maslom a posypala ešte raz čubricou. Zase som zakryla a nechala v peci bublať nejakú tú pol hodinku. 

To odležanie a pridanie paradajkového pretlaku výslednému ragú veľmi pomohlo. Mäso bolo jemné a mrkva chrumkavá, chute krásne rozležané. Príjemne ma prekvapilo, že hoci počiatočné kroky sa niesli v prudko cesnakovej aróme, na výsledku ho bolo cítiť len ako decentný podtón. Omáčka bola jedinečnou zmesou zeleninových a mäsových chutí so sladkou koncovkou. Vytierali sme ju čerstvým kváskovým chlebíkom a olizovali sme sa až za ušami. Jahňacie ragú je ľahko stráviteľné, takže sme si po ňom dopriali aj vínko a dezert. 

Ak sa obávate tohto receptu kvôli jeho dĺžke, nebojte sa. Všetko sa robí vlastne samo, na nízkych teplotách neriskujete ani pripálenie a vlastne, čím dlhšie mäso v peci necháte, tým lepšie bude. Jediné čo si treba postrážiť je apetít. Jahňacie ragú je totiž nebezpečne chutné. 


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.