jan 122019
Jahňacie ragú

Keď som mala možnosť kúpiť domáce jahňacie mäso, neváhala som ani sekundu. Je to ľahko stráviteľné a mimoriadne zdravé mäso, z ktorého sa dá pripraviť množstvo chutných pokrmov, jeden lepší ako druhý. A takto v zime, keď kúrime v piecke, je to dokonalá win-win situácia. Aj teplo v chalúpke máme, aj mäso poriadne, ale hlavne poooo-ma-ličky prepečiem. 

Suroviny:

  • 1 jahňací chrbát
  • Cibuľa
  • Mrkva
  • Cesnak 
  • Vývar 
  • Paradajkový pretlak
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Majoránka a tymián alebo rozmarín
  • Sušené slivky

Postup:

Pripravila som si marinádu, a to tak, že som do olivového oleja zamiešala 6 strúčikov lisovaného cesnaku, lyžičku soli a štedrú hrsť koreninovej zmesi čubrica (to je tá majoránka s tymiánom a ešte čímsi). Túto marinádu som vmasírovala do umytého jahňacieho chrbátu a nechala zakryté odpočívať niekoľko hodín. Ak máte čas, môžete aj cez noc nechať odpočívať. Pred pečením samotným som mäso nechala v liatinovom hrnci zatiahnúť, potom som do liatinového hrnca na väčšie kusy nakrájané mrkvy a na štvrtiny nakrájanú cibuľu. 

Hrniec som dala do pece a nechala všetkému voľný priebeh. Po asi pol hodine som podliala mäso vývarom a zakryla hrniec pokrievkou. Takto sa mäso pieklo štyri hodiny. Po štyroch hodinách som preložila mäso a mrkvu na iný plech a vrátila som ich do rúry, nech sa pečú ďalej. Hrniec s vývarom a rozpadnutou cibuľou som dala na pec. Prihodila som hrsť sušených sliviek a redukovala som vývar. Rozmixovala som ho tyčovým mixérom a polievala som ním pečúce sa mäso. 

Keď bolo mäso mäkké, vybrala som ho a zabalila do alobalu. Vychladnuté som ho obrala z kosti, nakrájala mrkvu na kolieska, vložila do pekáča a zaliala primeraným množstvom vývaru, vlastne teraz už delikátnej omáčky. Bolo jej trochu viac, takže som si s radosťou nepoužitý zvyšok odložila do mrazničky na nejaké iné varenie v budúcnosti. 

Deň druhý:

Na druhý deň som natrhané mäso s nakrájanou mrkvou v omáčke dala piecť, opäť do pece a zakryté. Bublalo tam dobrú hodinku, keď som do misy pridala náš domáci paradajkový pretlak. Posolila som ho po povrchu ako chleba s maslom a posypala ešte raz čubricou. Zase som zakryla a nechala v peci bublať nejakú tú pol hodinku. 

To odležanie a pridanie paradajkového pretlaku výslednému ragú veľmi pomohlo. Mäso bolo jemné a mrkva chrumkavá, chute krásne rozležané. Príjemne ma prekvapilo, že hoci počiatočné kroky sa niesli v prudko cesnakovej aróme, na výsledku ho bolo cítiť len ako decentný podtón. Omáčka bola jedinečnou zmesou zeleninových a mäsových chutí so sladkou koncovkou. Vytierali sme ju čerstvým kváskovým chlebíkom a olizovali sme sa až za ušami. Jahňacie ragú je ľahko stráviteľné, takže sme si po ňom dopriali aj vínko a dezert. 

Ak sa obávate tohto receptu kvôli jeho dĺžke, nebojte sa. Všetko sa robí vlastne samo, na nízkych teplotách neriskujete ani pripálenie a vlastne, čím dlhšie mäso v peci necháte, tým lepšie bude. Jediné čo si treba postrážiť je apetít. Jahňacie ragú je totiž nebezpečne chutné. 



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Martina Javůrková

Milujem pečenie, varenie a experimentovanie v kuchyni. Nové recepty skúšam neúnavne a skúmam metodicky, ako som sa to naučila počas rokov, keď som študovala chémiu. Rovnako milujem náš vinohrad a záhradu, mojich obrovských učiteľov. K životu mám celostný prístup a baví ma objavovať paralely biznisového a kuchynského prostredia. Príroda mi je inšpiráciou, v ktorej sa spoznávam metafory života. Svoje dve vášne - biznis a jednoduchý vidiecky život - som pretavila do životného štýlu. Aj preto sú dnes všetky služby mojej spoločnosti dostupné doslova a dopísmena spoza plota. Vediem odborné HR a manažérske školenia, pôsobím ako špecialista pre ochranu osobných údajov podľa GDPR, poskytujem poradenské služby firmám aj jednotlivcom. Medzi ne patrí kariérny koučing a individuálne programy pre začínajúcich podnikateľov alebo tých, ktorí uvažujú, že prejdú zo zamestnania na voľnú nohu a nevedia kedy, ako a či vôbec. Ak ma potrebujete pracovne, zabehnite na www.dimensions.sk - môj firemný web.


Write a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.