Kváskový chlieb bez miesenia

Kváskový chlieb je známy tým, že ho treba miesiť, prekladať a stáčať do ošatky, čo odradí mnohých začiatočníkov. Výsledok býva často riadne odlišný od očakávaní. Tento chlieb môže byť východiskom. Netreba ho miesiť, prekladať ani stáčať. Stačí zamiešať a nechať nakvasiť.

Raž a špalda sú tradičné obilniny, z ktorých piekli už naši predkovia. Chlieb z celozrných múk nebude nikdy nadýchaný ako pšeničný chlieb, ale stále môže byť príjemne vláčny, pružný a veľmi chutný. Stačí mu dopriať čas na kvasenie pri nižších teplotách do maximálne 20, ale skôr 18°C alebo aj menej.

Foto: Martina Javůrková. Kváskový chlieb bez miesenia

Suroviny na rozkvas (štartér)

  • 75 g ražnej múky
  • 75 g vody
  • 1 bohatá lyžica aktívneho ražného kvásku

Ak máte dostatok kvásku, tak rovno môžete použiť 200 gramov.

Surovniny na cesto

  • 350g vody
  • 250g chlebovej špaldovej múky
  • 200g celozrnnej ražnej múky
  • 1 a pol lyžičky soli
  • 1 lyžičku chlebového korenia (rasca, kardamón, fenikel/ anýz)
  • 6 lyžíc semienok podľa vašich zásob a chuti (ja používam mix slnečnicové a tekvicové)

Chutná kombinácia je aj celozrná špaldová + chlebová pšeničná múka.

Pracovný postup

Navážila a zamiešala som suroviny. Cesto fakt NEMIESIŤ, stačí len zamiešat, vyliať/ preložiť do formy a nechať nakysnúť na 2 násobok. Formu som vymastila olejom a vysypala ľanovými semienkami, použiť ale môžete aj klasicky múku či pšeničné otruby.

Cesto zdvojnásobilo svoj objem za nejaké 4 hodiny, ale môže to trvať aj dlhšie, ak je v miestnosti chladnejšie. V lete, keď sú teploty vyššie, je lepšie pripraviť cesto večer a dať ho kvasiť do chladničky. Ráno sa na vás usmeje pekne nakvasené cesto, ktoré je pripravené ísť do rúry. Tento chlieb pečiem 10 minút na 250 a 25 minút na 190 – 200°C.

Foto: Martina Javůrková

Tento chlieb milujem aj preto, že sa dá sa nakrájať naozaj natenko, nemrví sa, a teda nie je problém urobiť si zdravé sendviče, ktoré sa dajú pohodlne zabaliť aj na dlhšie cesty. Chlieb sa nerozmokvá a namazaný zdravou nátierkou ho môžem smelo obložiť čerstvou či nakladanou zeleninou.


Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

3 komentáre

  1. Pingback: Tlačenka – mäsiarov majstrovsky kúsok - Gurmánsky zápisník

  2. Tatiana

    Dobrý deň, som začiatočník, prosim Vás, kde zohnat spaldovu chlebovu múku, alebo pod akym číslom? Používa sa dost často v receptoch, ale v obchodoch ju nevidieť. Ďakujem. Tatiana

    • Dobrý deň Tatiana, ja používam len obyčajnú chlebovú múku (teda pšeničnú) alebo výnimočne aj špaldovú múku hladkú 🙂 Osobne preferujem na denné rutinné pečenie len chlebovú, pretože so špaldovou sa mi pracuje horšie. Špaldovú celozrnú som prestala používať úplne. Je síce zdravšia, ale viac nám chutí klasický nadýchaný bochník než tuhšie celozrné pečivo. Je to však vec osobného vkusu 🙂

      Ak nemajú špaldovú chlebovú v bežnom obchode, odporúčam nákup cez internet. Ja mám tiež obmedzené možnosti nákupu (malé mesto – menší výber) a nakupujem cez internet. Pozerala som a je jej dosť veľa v ponuke, stačí zadať do vyhľadávača “špaldová chlebová múka”, tiež na portáli heureka.sk bolo dosť odkazov.

      Nech sa vám darí!

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.