jan 012019
Šošovicový prívarok so sekanou

Tradičným novoročným jedlom v mnohých rodinách býva šošovica. Povera hovorí, že drobné zrnká tejto strukoviny predstavujú peniaze a jej zjedením si zabezpečíme ich dostatok v novom roku. Na nový rok taktiež neslobodno jesť kura alebo inú hydinu, lebo peniaze by vám uleteli a naopak, odporúča sa jesť bravčové, lebo prasa je symbolom blahobytu a šťastia. V týchto rituáloch rezonuje čosi praveké, nie nepodobné tomu, keď divosi pili krv zvierat, aby prebrali ich silu a schopnosti. 

Ja osobne oceňujem na novoročnom jedení šošovice najviac asi to, že nemusím špekulovať čo navarím a to, že mám navarené na dva, respektíve tri dni dopredu. A okrem toho, strukovinové prívarky so sekanou naozaj môžem. Receptov je nespočetne veľa – niekomu chutí šošovica s údeným, iný zase prisahá na sladkokyslú verziu so smotanou. U nás robievame práve túto sladkokyslú verziu, a tento rok som sa posnažila, aby bola aj ľahšia a zdravšia ako zvyčajne. 

Suroviny na šošovicový prívarok

  • 1 balenie (500 g) šošovice namočenej deň vopred vo vode
  • 1/2 litra silného zeleninového vývaru
  • 1 šľahačková smotana
  • Ocot podľa chuti
  • Cícerová múka na zahustenie
  • Soľ podľa potreby

Suroviny na zeleninový vývar

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 zväzok mrkvy
  • 1 zväzok petržlenu
  • 1 veľká alebo 2 malé cibule
  • Zeler (bulva alebo stonkový), ružičkový kel, 
  • Nové korenie
  • Bobkový list
  • Soľ 

Suroviny na sekanú 

  • 1 kg mletého bravčového pliecka
  • 1 vajce
  • Strúhanka
  • Paradajkový pretlak 
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Na ochutenie soľ, čierne korenie, mletá rasca, majoránka

Postup

Naše zimné varenie spoza plota sa odohráva na starom dobrom sporáku na drevo. Je to veľmi pohodlné a príjemné. Zúžitkuje sa teplo, ktoré inak len ohrieva vzduch a chalúpka vonia ako v rozprávke od jemne bublajúceho vývaru, ktorým som novoročné varenie začala. 

Zeleninu som nakrájala na väčšie kusy a tie som osmahla na dvoch lyžiciach olivového oleja. Ak chcete, aby bol váš vývar zlatisto žltý, cibuľu varte aj so šupou. Keď sa zelenina rozvon, zaliala som ju takmer troma litrami studenej vody, prihodila 4 bobkové listy, 5 guličiek nového korenia a mrkovú vňať.

Kým sa vývar ohrieval ku bodu varu, pustila som sa do prípravy sekanej. Kilo mletého bravčového pliecka som zmiešala s nadrobno nasekanou cibuľou, vajíčkom a strúhankou. Ochutila som soľou, rascou, čiernym korením, cesnakom a majoránkou. Valček mäsa som dala piecť nezakrytý do rúry vyhriatej na 200°C, po 15 minútach som ho pomazala paradajkovou omáčkou a piekla pol hodiny zakrytý. Následne som ho zľahka pooblievala a podliala trochou vývaru a piekla ešte pol hodiny odkrytý. Počas poslednej pol hodiny som ho ešte raz zľahka pooblievala a podliala bielym vínom. 

View this post on Instagram

A traditional #newyear dinner to support #wealth and #prosperity in 2017. #pork🐷 #meatloaf and a sweet-sour #lentilsoup💰

A post shared by Martina Javurkova (@the_countryside_fence) on

Keď budúci vývar začal vrieť, posunula som ho na chladnejšie miesto na piecke a nechala som ho voľne bublať dve hodiny. Kým bublal, do rúry som vložila pripravenú sekanú a postavila som na pec hrniec s napučanou šošovicou. Pred dovarením som vývar mierne osolila.

Vody v hrnci so šošovicou bolo asi tak dva centimetre nad napučanú strukovinu. Hrniec som položila na najhorúcejšiu časť pece a nechala som tomu voľný priebeh. Keď bol vývar hotový, doliala som pol litra do vody so šošovicou a zakryla hrniec. Po troch hodinách bola šošovica mäkká, ale nie úplne, a to je niečo, čo si treba ustriehnuť, aby vo výsledku nebola načisto rozvarená. Ja zvyknem šošovicu pri varení občas premiešať a ochutnávať. 

Vývar dodal šošovici výbornú príchuť. Šľahačkovú smotanu som si v inom hrnci vymiešala s cícerovou múkou, kým nevzniklo čosi ako riedky, skoro tekutý krém, približne tak hustý ako cesto na lievance. Ten som za stáleho miešania priliala do hrnca so šošovicou. Koľko múky ale v skutočnosti použijete záleží od toho, aký hustý prívarok máte radi. Cícerová múka zahusťuje perfektne, vlastne lepšie ako pšeničná, tak pozor na to. Cícerová dodáva finálnemu výsledku skvelú príchuť. 

Na peci sa prívarok varil pomerne pomaly, takmer hodinu od pridania smotany a múky. Počítam, že na elektrickom sporáku by bol hotový za polovicu času. My sme sa ale neponáhľali, popíjali sme popri varení vínko a tešili sme sa z pohodového popoludnia. Blížil sa posledný večer roka. Nič viac sa stihnúť nedalo a vlastne sme ani nechceli. Pokojné plynutie času narušilo len polnočné strieľanie petárd a svetlíc v neďalekom meste. Po pár minútach bolo po všetkom a chalúpka sa opäť ponorila do tmy a ticha. Nový rok práve začal. 

Páčil sa vám článok? Dostávajte e-mailom všetky novinky spoza plota!


Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Martina Javůrková

Milujem pečenie, varenie a experimentovanie v kuchyni. Nové recepty skúšam neúnavne a skúmam metodicky, ako som sa to naučila počas rokov, keď som študovala chémiu. Rovnako milujem náš vinohrad a záhradu, mojich obrovských učiteľov. K životu mám celostný prístup a baví ma objavovať paralely biznisového a kuchynského prostredia. Príroda mi je inšpiráciou, v ktorej sa spoznávam metafory života. Svoje dve vášne - biznis a jednoduchý vidiecky život - som pretavila do životného štýlu. Aj preto sú dnes všetky služby mojej spoločnosti dostupné doslova a dopísmena spoza plota. Vediem odborné HR a manažérske školenia, pôsobím ako špecialista pre ochranu osobných údajov podľa GDPR, poskytujem poradenské služby firmám aj jednotlivcom. Medzi ne patrí kariérny koučing a individuálne programy pre začínajúcich podnikateľov alebo tých, ktorí uvažujú, že prejdú zo zamestnania na voľnú nohu a nevedia kedy, ako a či vôbec. Ak ma potrebujete pracovne, zabehnite na www.dimensions.sk - môj firemný web.


Write a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.