Šošovicový prívarok so sekanou

Tradičným novoročným jedlom v mnohých rodinách býva šošovica. Povera hovorí, že drobné zrnká tejto strukoviny predstavujú peniaze a jej zjedením si zabezpečíme ich dostatok v novom roku. Na Nový rok taktiež neslobodno jesť kura alebo inú hydinu, lebo peniaze by vám uleteli a naopak, odporúča sa jesť bravčové, lebo prasa je symbolom blahobytu a šťastia. V týchto rituáloch zaznieva čosi praveké, nie nepodobné tomu, keď divosi pili krv zvierat, aby prebrali ich silu a schopnosti. 

Ja osobne oceňujem na novoročnom jedení šošovice najviac asi to, že nemusím špekulovať čo navarím a to, že mám navarené na dva, respektíve tri dni dopredu. A okrem toho, strukovinové prívarky so sekanou naozaj môžem. Ku prívarku krajček chleba a som viac než spokojná!

Receptov je nespočetne veľa – niekomu chutí šošovica s údeným, iný zase prisahá na sladkokyslú verziu so smotanou. U nás robievame práve túto sladkokyslú verziu.

Suroviny na šošovicový prívarok

  • 250 g šošovice namočenej deň vopred vo vode
  • 2 dcl litra silného zeleninového vývaru
  • 1 šľahačková smotana
  • Ocot podľa chuti
  • Cícerová múka na zahustenie
  • Soľ podľa potreby

Suroviny na sekanú (alebo karbonátky)

  • 1 kg mletého bravčového pliecka
  • 1 vajce
  • Strúhanka
  • Paradajková omáčka alebo pretlak
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Na ochutenie soľ, čierne korenie, mletá rasca, majoránka

Príprava

Zimné varenie Spoza plota sa deje na starom dobrom šporhelte, v ktorom kúrime drevom. Je to veľmi pohodlné a príjemné. Zúžitkuje sa teplo, ktoré inak len ohrieva vzduch a chalúpka vonia ako v rozprávke od jemne bublajúceho vývaru, ktorým som novoročné varenie začala. Niekedy je to však jednoduchšie, lebo mám nejaký vývar v mrazničke, stačí ho vybrať a variť.

Novoročná sekaná

Kým sa varí vývar, pripravujem sekanú, alebo fašírku, všade sa to volá inak. Mäso zmiešam s cibuľou nasekanou nadrobno, vajíčkom a strúhankou. Ochutím soľou, rascou, čiernym korením, cesnakom a majoránkou. Bochník mäsa pečiem prvých 15 minút nezakrytý v rúre vyhriatej na 200°C. Po 15 minútach pomažem paradajkovou omáčkou a pečiem ešte pol hodiny zakrytý. Nakoniec ho zľahka pooblievam vývarom a dopekám odkrytý ešte pol hodiny, počas ktorej ho ešte raz zľahka pooblievam, tentokrát bielym vínom. Ak chcete víno použiť aj vy, vyberte si suché mladé víno. A kvalitné, nech si nepokazíte jedlo!  

Varenie šošovice

Vody v hrnci so šošovicou bolo asi tak dva centimetre nad napučanú strukovinu. Hrniec som položila na najhorúcejšiu časť pece a nechala som tomu voľný priebeh. Keď bol vývar hotový, doliala som pol litra do vody so šošovicou a zakryla hrniec. Ja zvyknem šošovicu pri varení občas premiešať a ochutnávať, aby som ju odstavila včas, nech sa nerozvarí.

Vývar dodal šošovici výbornú príchuť. Šľahačkovú smotanu som si v inom hrnci vymiešala s cícerovou múkou, kým nevznikla zmes hustá približne ako cesto na lievance. Tú som za stáleho miešania priliala do hrnca so šošovicou. Cícerová múka dodáva prívarku skvelú chuť, ale zahusťuje viac ako pšeničná múka, tak pozor na to, neprežeňte to.

Popri varení sme si dopriali pohár vínka a tešili sme sa z pohodového popoludnia. Blížil sa posledný večer roka. Nič viac sa stihnúť nedalo a vlastne sme ani nič viac nechceli. Pokojné plynutie času narušilo len polnočné strieľanie petárd a svetlíc v neďalekom mestečku. Po pár minútach bolo po všetkom a náš domček sa opäť ponoril do tmy a ticha. Nový rok práve začal. 


Máte radi strukoviny? Vyskúšajte aj tieto recepty!


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.