Kaša z červenej šošovice

Existuje jej mnoho druhov šošovice, a každý z nich obsahuje veľa minerálov, vitamínov, a samozrejme, vlákniny. Zrnká červenej šošovice obsahujú hlavne vitamín B, železo, vápnik, horčík, draslík, zinok, meď a selén. Jedlá z červenej šošovice pozitívne ovplyvňujú prácu srdca, znižujú tlak aj cholesterol. Nenafukujú, takže, teoreticky, ich môžu jesť aj tehotné a dojčiace ženy.

Doteraz som ju pripravovala skôr exotickejšími spôsobmi, indická kuchyňa jej veľmi svedčí. Výborné boli napríklad vegánske burgere, ktoré sme zjedli s chuťou, hoci nie sme vegáni. Tentokrát som sa ale rozhodla pre klasiku.

Kaša z červenej šošovice

Recipe by Kuchyňa Spoza plotaDifficulty: Jednoduché
Porcie

4

Príprava

10 min

Varenie

40 min

Náročnosť

nízka

Napriek tomu, že ide o strukovinu, tento recept je jednoduchý a rýchly. Zvládne ho určite aj začiatočník.

Budete potrebovať

  • 400 g červenej šošovice

  • 1 cibuľu

  • 1 strúčik cesnaku

  • 1 lyžicu olivového oleja

  • 1 liter vývaru alebo alebo vody

  • Soľ podľa chuti

  • Šľahačková smotana

  • Podľa chuti kúsok slaniny

Pracovný postup

  • Na rozohriatom oleji osmažím cibuľu a cesnak nakrájané na plátky.
  • Pridám šošovicu, ktorú zalejem dvojnásobným množstvom vody.
  • Osolím, zakryjem a keď začne vrieť, tak znížim teplotu.
  • Priebežne miešam a podľa potreby dolievam vodu.
  • Keď je šošovica mäkká, tak pridám primerané množstvo šľahačkovej smotany.
  • Tyčovým mixérom šošovicu rozmixujem.

Poznámky

  • Šošovica vstrebáva prekvapivo veľa a zásadne hustne, a to aj po odstavení. Ak sa vám bude teda zdať riedka, dajte jej len čas sa usadiť.
  • Kaša je sýta, stačí k nej len chlebík, ale ak máte radi párky alebo trochu šunky, bude jedlo ešte sýtejšie.
  • Chuťovo táto kaša veľmi pripomína hrachovú kašu. Podobne ako hrachovú kašu si ju môžete poliať masťou so škvarkami alebo vypraženou cibuľkou.

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.