Nakladaná zelená paprika

Zelená paprika patrí spolu s paradajkami, uhorkami, kukuricou a melónmi k letu. Jej pestovanie nie je vôbec jednoduché, ale keď sa jej darí, tak sa jej darí a odvďačí sa bohatou úrodou. Častokrát bohatšou, než dokážeme zjesť za čerstva. Nedalo sa inak, musela som vyskúšať, či sa aj klasická zelená paprika, taká, ktorú jedávame s chlebom a maslom, dá zavariť. Dá sa!

Suroviny

  • Zelená paprika nakrájaná na kolieska
  • Cibuľa nakrájaná na kolieska
  • Cesnak

Spracúvajte len tvrdú a zdravú papriku.

Nálev

  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 1 dcl octu
  • 10 lyžíc cukru
  • 1 klinček
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • 3 guličky nového korenia
  • Štipku horčicových semienok
  • Štipku koriandrových semienok 

Uvedené množstvá sú na 7 dcl fľašu, ak by ste používali menšie fľaše (ja som použila 3 dcl), tak znížte dávkovanie o polovicu.

Postup

Zelenú papriku sme nakrájali na 0,5 cm kolieska, očistili od semienok a bielych mäkkých častí. Cibuľu sme nakrájali tiež na kolieska, ale mali sme úzku, tzv. salámovú cibuľu, ak máte bežnú kuchynskú sortu, tak radšej skúste polmesiačiky. Cesnak som podľa veľkosti strúčika rozkrájala na plátky, ak bol príliš veľký. Do malých fliaš som aj tak potrebovala menšie množstvo ako jeden celý strúčik.

Foto: Martina Javůrková

Do každého pohára som dala korenia, soľ, cukor, cesnak, cibuľu. Papriku som do pohára natlačila najviac ako sa dalo, až kým nebola kopcom. Do pohára som doliala ocot a vodu tesne pod povrch, pod uzáver. Pevne zatvorené fľaše sme sterilizovali 5 minút na 85°C a nechali vychladiť pod perinou 24 hodín.

Teoreticky, pridaním feferónky alebo chilli papričky by sme mohli získať pikantnú verziu paprík, ale to vyskúšame niekedy nabudúce.

Použitie

Nakladaná paprika v sladkokyslom náleve je vynikajúca ako príloha ku pečenému mäsu, dá sa použiť do hamburgera, na pizzu alebo iné podobné jedlá.


Dostávajte pravidelné sezónne recepty e-mailom! Prihláste sa na odber Noviniek Spoza plota. V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.