Krkovička na broskyňovom čatní

Pekne prerastaná krkovička je svojim pomerom chudého mäsa a tuku ideálnym partnerom pre ovocné omáčky. Keď sme zavarili broskyňové čatní, neuplynulo ani obligátnych 24 hodín dunstovania, a hneď sme ho aj testovali práve v kombinácii s krkovičkou. Cieľom bolo vytvoriť jednoduchý, ale efektný recept.

Výhodou broskyňového čatní je, že obsahuje dosť veľa kyselín, ale nie je kyslé. Je založené na sladkých broskyniach, ale nie je ani sladké. Je vyvážene sladkokyslé, korenisté, jemne pikantné. A práve to ho predurčuje na prípravu tučnejších druhov mäsa, ako nielen krkovička, ale aj bôčik, rebierka, pečené kurča alebo kačka.

Ďalšou výhodou využívania broskyňového čatní je, že vďaka nemu pripraví výborne ochutené mäso aj úplný začiatočník, ktorý sa ešte nevyzná v koreniach a nevie ich nakombinovať. Čatní mu poslúži ako tekuté korenie, ktoré nielen ochutí mäso, ale aj dá vzniknúť chutnej omáčke.

Suroviny:

Postup

Ja som mala krkovičku vcelku, takže som ju nakrájala na 4 plátky. Každý plátok som naklepala a posolila. Do misy som vložila prvý plátok, ten som potrela lyžicou čatní, položila som naň druhý plátok mäsa, zase som ho potrela lyžicou čatní a tak som pokračovala so všetkými plátkami.

Nahriala som trochu oleja na panvici a do horúceho oleja som položila mäso tak, aby bolo potretým hore. Nechala som zatiahnúť, otočila a potrela som mäso z druhej strany zvyškami čatní.

Na nízkej teplote som nechala mäso pod pokrievkou 45 minút, v polovici varenia som ho otočila. Ak sú plátky mäsa tenšie a menšie, tak príprava môže trvať kratšie, my však máme radi naozaj do mäkka prepečanú krkovičku. Mäso sa nepripaľovalo, púšťalo tuk, a ten sa premiešal s tekutinou z čatní, čím vznikla omáčka.


Chcete vyskúšať tento recept ale nemáte broskyňové čatní?

Pripravte si ho čerstvé podľa nášho receptu.


Podávanie

K tomuto výraznému mäsu sa hodí ako príloha ryža alebo zemiaková kaša či zeleninové pyré, a nakladaná paprika alebo feferónky. Myslím, že by sa mäso natrhané a nasýtené omáčkou dalo použiť aj ako veľmi chutná náplň do hamburgera.


Dostávajte pravidelné sezónne recepty e-mailom! Prihláste sa na odber Noviniek Spoza plota. V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.