Nakladané feferónky na tri spôsoby

Malé, dlhé, guľaté, červené aj zalené, feferónky majú mnoho podôb a rovnako mnoho je aj spôsobov, ako ich naložiť na zimné štípanie, teda chcem povedať, konzumovanie. Ja som tento rok experimentovala s troma receptami, jeden je lepší ako druhý, takže nech sa páči, zavárame! 

Feferónky nakladané v sladkokyslom náleve

Toto je najjednoduchšia klasika zo všetkých nakladaných klasík. Feferónky umyjeme, odstránime stopku aj s tými zelenými lístkami zvrchu, naložíme do pohárov, zalejeme nálevom a strelizujeme 20 – 25 minút pri 85°C. Kumšt je v tom náleve. 

Recept na univerzálny nálev: 

  • 1 liter vody
  • 1/2 litru octu
  • 60 g soli
  • 100 g cukru
  • 10 guličiek nového korenia
  • 10 guličiek čierneho piepru
  • 1 lyžica horčicových semienok
  • 2 bobkové listy
  • 2 klinčeky

Ak robíte len pár malých pohárikov a nálev sa vám neoplatí robiť, tak jednoducho do každého pohárika vložte na dno jeden až dva bobkové listy, pohárik naplňte a pridajte dve lyžice octu, lyžičku soli, lyžicu cukru, 2 guličky nového a 2 guličky čierneho korenia, štipku horčicových seminok. Dolejte vodou po okraj a pohárik uzavrite, strelizujte. Tento nálev používam na všetko, od uhoriek, cez kukuričky a feferónky. 

Nakladané opečené feferónky

Feferónky umyjeme a orežeme ako pri obyčajnom nakladaní. Predtým, než ich vložíme do fľaší, tak ich opražíme na kvalitnom oleji. Zmenia farbu, rozvoňajú sa a trochu zmäknú. Do pohára ich nakladám aj s olejom z panvice. Do fľaše dávam na spodok bobokový list, medzi feferónky pridávam aj strúčik cesnaku a zalievam nálevom podľa receptu na nálev. Tieto feferónky vraj stačí držať v chlade, pretože olej aj nálev ich konzervujú, ale ja nenechávam nič na náhodu a sterilizovala som ich spolu s ostatnými.

Feferónky s hrozienkami v medovo-octovom náleve

Teito feferónky sú na prípravu trošku náročnejšie. Nestačí len orezať vršok feferónky, treba ostrým tenkým nožom aj vydlabať časť jaderníka, a to podľa možností tak, aby vám nevypadali z neho semienka. Otvor som naplnila hrozienkami. Ak bolo hrozienko veľké, tak jedným, ak malé, tak viacerými. Záležalo aj od veľkosti feferónky. Nebojte sa trochu pritlačiť, aby nevypadávali pri ukladaní do fľaší. 

Nálev si pripravíte tentokrát tak, že zmiešate 3 dcl vody a 3 dcl octu (ja som použila octový z Farmy na Háji), po vychladení na tých 70% stupňov miešate 3 dcl medu. Pozor, z tejto dávky mi vyšiel nálev na tri 3dcl fľaštičky. Na prípravu 9 fľaší mi len tak tak vyšiel pomer 5 dcl vody, 5 dcl octu, 5 dcl medu.

Pokiaľ nie ste z rodu drakov a nejede feferónky namiesto lentiliek, tak všetky feferónky stačí zavárať do malých pohárov, aby ste ich nemuseli skladovať potom ešte ďalší mesiac po otvorení v chladničke. Všetky nakladané feferónky sa hodia ku pečenému alebo grilovanému mäsu, ku gulášu alebo syru a čerstvému chlebíku. Naviac, feferónky vďaka svojmu zloženiu, pomáhajú liečiť aj nachladenie, pokiaľ sa nimi pohostíte pri prejavoch prvých príznakov. Tak dobrú chuť a nazdravie! 



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.