Hruškovo-jablkový lekvár so zázvorom

Veľmi radi spomíname na naše prvé zaváranie spoza plota. A celkovo, na tie začiatky, už zahalené milosrdným spomienkovým optimizmom, keď všetko išlo tak nejak samo, žiadny problém nám nemohol pokaziť náladu a všetko sme riešili hravo, za pochodu.

V skutočnosti nebola núdza o únavu, momenty zúfalstva, či to zvládneme a hádky. Príčinou hádok bol, priznávam, môj temperament, gazda je kľuďas.

Jedno z romantických zakutí. Prvé, ktorého sa dotkla moderna. Čerpadlo stále máme, bude z neho krásna dekorácia v múzeu spoza plota.

Pri prvom zaváraní sme nemali vhodné vybavenie – a ani nevedeli čo máme mať. Malý kotlík sme položili na desaťeurový grill z Tesca a celú noc sme prikladali polienko po polienku do malého otvoru. Posledné dve fľaše z tohto dobrodružného varenia si nechávam na pamiatku.

Zaváranie sa mi zapáčilo okamžite, ale gazda netušil, že sa práve zrodilo zaváracie monštrum, ktoré zavarí všetko, čo sa zavariť dá, a čo sa nedá zavariť, to aspoň nasuší alebo zamrazí. (Ozaj, kúpim chalupu v blízkom okolí. Zn. špajza a iné skladovacie účely).

Keď chceš ísť rýchlo, choď sám. Ak sa chceš dostať ďaleko, choď s ostatnými. (Africké príslovie)

Kto zavárate, tak viete, že než sa dostanete ku kotlíku alebo hrncu, musíte absolvovať celú plejádu činností ako krájanie, strúhanie, vykôstkovanie, šúpanie, mletie, a tak ďalej a tak podobne. Miešanie, aby neprihorelo, je tá najpríjemnejšia časť zavárania. Ja osobne najviac nenávidím prípravu pohárov a vrchnákov, ale túžba zavárať je mocnejšia ako môj odpor.

Je mi celkom jasné, prečo mal gazda môjho nekonečného zavárania plné zuby. Zároveň sa pochválim – moje delegovacie kompetencie sú na jednotku s hviezdičkou. A tak gazda podával, držal, krájal, nosil, odnášal, a len jeho stoická povaha ma zachránila pred potupnou smrťou v burinou zarastenej mestskej priekope, ktorá sa efektne vinie popri hranici nášho pozemku.

Štvrtá sezóna

Tento rok som si povedala, že ho nebudem rozčuľovať. Štvrtú zaváraciu sezónu som zahájila výrobou degustačných vzoriek marhuľového čatní. Ovocia bolo pomenej, lebo sme ho pojedli, a tak som ten kúsok povarila v kastróle normálne na sporáku v kuchyni. Uveríte mi, keď vám poviem, že sa ma gazda s výčitkou hlase opýtal, prečo už nezavárame romanticky po večeroch spolu na dvore ako po minulé roky?

A tak sme zavárali. Slivkové čatní, uhorky, cibuládu, lečo, feferónky, paradajkovú šťavu, slivkový lekvár. A gazda dokonca doniesol svoj prvý recept!

Recept

  • 4 kg hrušiek
  • 2 kg jabĺk
  • šťava zo 6 citrónov
  • 250 g nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 1 kg cukru

Všetko sme ošúpali, vybrali jaderníky z ovocia, nakrájali a dali do kotlíka. Ovocie sme podliali citrónovou šťavou a posypali cukrom. Po chvíli zmes vyzerala ako kompót, časom zhustla na riadne husté pyré. Zvyšky ovocia sme rozmixovali ponorným mixérom.

Ovocie môžete aj nastrúhať, ale pokrájať úplne stačí. Očistené jablká a hrušky sme dávali do lavóra so studenou vodou, lebo ono ošúpať a pokrájať 6 kíl ovocia chvíľku trvá. Nám to trvalo hodinu. Ďalšiu hodinu, kým bežal futbal, som lekvár varila a potom sme sa ešte polhodinu hrali s nalievaním hustého lekváru do fľaštičiek. Bolo ho takmer tri litre.

Ja som ešte omyla šupky a usušila ich na čaj a jaderníky z jabĺk som zaliala vodou, už kvasia na ocot. Akonáhle octový experiment dokončím, napíšem viac!



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.