Ďakujem za váš záujem! Tu mi môžete napísať vašu spätnú väzbu, otázky či žiadosti o spoluprácu.

Jarné mámenie na Lubihegyi 🍇🌞🍃
Ešte nás čakajú mrazy, ale dnes Lubihegy pripomenul, prečo ho milujeme. Nikde na svete nevonia jar ako na Lubihegyi! A kým sa budeme môcť pustiť do strihania, lašujeme v našom skromnom archíve.
Dnes cuveé VZV 2021. Červené víno z vedra. Lisované ručne. Ručne ako rukami, nie v lise. Máličko ho bolo. Frankovka a Svätý Vavrinec (asi).
Na jeseň 2020 Józsi povedal, že už naše červené, o ktoré sa roky staral, nebude potrebovať a je to na nás. Akoby tušil, že už o pár mesiacov ho čaká večná vinica.
A tak vzniklo VZV. Chceli sme vedieť ako bude chutiť. U nás klasika, teda kvasenie v otvornej kadi, žiadna síra. Len stáčať z kalov a nechať ho žiť.
O 4 roky neskôr prekvapilo. Luxusná farba českého granátu. Žiadna starina, žiadne archívne arómy. Taníny a kyselinky harmonické, plná ovocná chuť. Trošku kratšie ale svieže. Primárna chuť zrelých čerešní - srdcoviek. Štruktúra opretá o mineralitu.
Vychutnali sme si ho z pohárikov po našom predchodcovi. Z takýchto pohárikov, dnes 1000x obmataných, pili víno starí vincúri. Skutoční chlapi a ich ženy z Lubihegyi.
Už ostala len 1 fľaša 🥲 Ktovie kedy a s kým ju vypijeme 🌋
#lubihegy #spozaplota #tesmackydvor #wine #redwine #naturalwine #volcanicwine #noso2
1 deň ago



II. výročie úspešnej mačacej adopcie 💖
Pred 2 rokmi si nás adoptovala drobná Pampúška. O pár mesiacov si v noci otvorila čerstvo postavenú skriňu a celkom sama porodila 4 mačiatka 🙏
Poznávacie znamenie: Neskutočne skromná a nenáročná. Miluje strkať hlavu do dlane na hladkanie ❤️ Nekompromisne sa stúliť 2x denne na 20 minút do náručia a zastaviť svet.
A vďaka jej deťom máme skoro každý deň čerstvé myši 🤷♀️
Ako hovorím, veľmi vydarená adopcia.
Foto: Pampúška v deň adopcie, Murči, Poginka, Grófik a Pampúška dnes 🍀
#cats #tesmackydvor #justlife #thingsthatmakemehappy
2 dni ago

Veľmi rada by som si len tak v kľude posedela, ale nie je mi dopriate. Ak sedím, tak len za počítačom.
Ozaj! Viete aký je rozdiel medzi čínskym horoskopom a slovenskými zákonmi?
Presne tak, žiadny!
🐉 Čínsky horoskop začína prvým novoluním v roku. To nastávs vždy v iný deň. A tak nestačí vedieť len ktoré znamenie je pre ktorý rok, ale aj kedy začal.
🤡 Slovenské zákony (a vykonávacie vyhlášky!) sa menia hocikedy. A tak keď chcem vedieť, podľa ktorého zákona bol napríklad vybudovaný náš viničný dom, ktorý je starší ako ja - a rozumieť dokumentácii! - tak musím nájsť tú verziu zákona, ktorá platila v tom čase.
Milujem takéto stimuly a teším sa z každého nového objavu. A teším sa, keď vám konečne napíšem o ďalších tajomstvách Lubihegyi 🍇
U nás má byť najblizšie dni riadna zima. A tak sa pri kvetinkách na obruse, ktorý mi ušili na mieru u nás v meste aj s podsedákmi, teším na jar. A leto - keď stôl prenesieme zase vonku, pomedzi kvetinky sa bude trblietať zlatisté víno a budeme spoločne sedieť na Tešmáckom dvore.
#tesmackydvor #lubihegy #spozaplota #justlife #life #thingsthatmakemehappy
3 dni ago


Prisahám, že nepamätám kedy som naposledy piekla. Ale kvások žije, už sa chystá chleba na zajtra. Zatiaľ aspoň rýchla ciabatta z droždia.
🏃♀️Roboty je tak veľa, že nemám ani čas mať svoju každoročnú februárovú depku. Už druhý rok za sebou!
🧡 tie moje nové mrkvovo oranžové vlasy vyvolávajú mylný dojem, že som extrovert. Cudzí ľudia sa mi prihovárajú a rozprávajú sa. Pán vo vlaku, ktorý viezol chladenú kačku z ich chovu z Galanty do Levíc a potom ešte busom do Starého Tekova. Hodina a pol rozhovoru o chove hydiny a mlynoch, o víne, chlebe. Porom ďalší v buse z Banskej Bystrice do Dudiniec dve hodiny.
Bolo príjemné, nečumieť celú cestu do mobilu a nezáväzne trkotať ako za statých čias. Dozvedieť sa cenné regionálne pikošky a tak. Pripomenúť si obyčajnú ľudskú srdečnosť a prívetivosť, humor.
Len keď je človek introvert ako ja, vysocializuje sa počas dvoch ciest na kvartál dopredu. Ale nezastavujem, máme spoždění … Ďalší týždeň 2 hoďky mimoriadne otravná výpoveď na polícii.Ha a samozrejme, hodinové telefonáty s kamarátkami 🙋♀️
Ešte 3x školím a budem najmenej týždeň ticho! 😂😂😂
Nechápem ako sa extroverti vládzu vkuse rozprávať 😂😂😂 Alebo aj vy ste z rozprávania unavení? Ale pravdu!
Recept na ciabattu tu: https://www.spozaplota.sk/ciabatta/
Pekné dni, dúfam, že sa zase čoskoro zastavím 🙋♀️
#tesmackydvor #spozaplota #introvert #extrovert #firstworldproblems
5 dní ago




Dosť riadne nestíham, každý deň som v inom meste, a fakt už teraz ma chytá panika ako budem stíhať už začínajúcu vinohradnícku a záhradnícku sezónu 2025.
Ale myslím na vás a pripravila som pre vás nový cyklus receptov 👏👏👏
Inšpirovala ma kuchárska kniha z roku 1946, kde je každý recept tak do 10 riadkov aj s ingrediencami. Ak sa podarí udržať rytmus, tak jedlá uvidíte najprv tu a recepty nazdieľam na konci mesiaca v receptári ako je tento. No a uvidíme, kam to povedie :) zatiaľ zbieram spätnú väzbu, takže ak máte niečo na srdci, dajte mi vedieť ❤️
Budúci mesiac by už malo byť svetlejšie, tak snáď sa to prejaví aj na fotkách 😅
Receptár na stiahnutie tu: https://www.spozaplota.sk/januar-na-tesmackom-dvore/
🙋♀️
#recipe #recipes #ebook #tesmackydvor #homecooking #homecook #food #foodblogger
2 týždne ago

Dni 1 & 2 februára sú keltským sviatkom znovuzrodenia - Imbolc. Kelti považovali tieto dni za prelom zimy a jari. U nás ich slávime ako Hromnice.
Poznáte ten film “Na Hromnice o hodinu více?” A všimli ste si, že aj my žijeme jeden veľký opakujúci sa príbeh, v ktorom sa opakujú lekcie až dovtedy, kým ich nezvládneme? A skúšky sú v každom leveli ťazšie, hodné majstrovstva, ktoré sme dosiahli.
Po 10 rokoch sa uzatvára jeden životný cyklus. A začína nový. V novom cykle stále menej času na blog, život ma vťahuje do iného tempa.
Ale nachádzam nové formy ako prinášať obsah a udržiavať s vami živé kontakty:
👩🍳 Jedným zo spôsobov je publikácia receptárov v mesačnom cykle Kuchyňa na Tešmáckom dvore. Prvý e-book je už dostupný v článku na blogu: https://www.spozaplota.sk/januar-na-tesmackom-dvore/
🍇 Príbehy Spoza plota prepracovávam do knižnej podoby, nové nepíšem.
📝 Esejistický a beletristický obsah, ktorý v súčasnej dobe tvorím sa už obsahovo do atmosféry Spoza plota nehodí, patrí do novej doby. Dám vám vedieť, kde ma nádete :)
Zatiaľ sa vidíme nad plnými taniermi tu 🤗
#news #blog #author #recipes #food #spozaplota #tesmackydvor
2 týždne ago


Uvítala by som prázdniny. Aspoň tak na pol roka, niekde na samote, ideálne v lese, zase raz nemusieť nič, v tichu, tme, prirodzenom rytme 🙏 No nič, všetko bude, a kým sa tak stane, malú prestávku od života sprostredkuje aj kúsok upečeného šťastia 🧁
Recept tu: https://www.spozaplota.sk/mandlovo-cokoladove-muffiny/
#muffins #cake #sweet #homebaking #recipe #foodblog #spozaplota #tesmackydvor
3 týždne ago
Rizoto s pórom poduseným na masle, čerstvo nadrveným čiernym korením a parmezánom 🤍 Na podlievanie som použila slepačí vývar.
Varila som na peci z @liolus.lv . Vďaka nízkej teplote a postupnému prilievaniu teplého vývaru, ktorý som mala vedľa hrnca s ryžou, sa rizito podarilo ozaj krémové.
Rizioto je veľmi vďačné jedlo. Doslova za pár drobných a s minimom námahy vyčarujete skvelé jedlo na 100 + 1 spôsobov.
Nejaké recepty budú čoskoro aj na blogu, len mám trochu fukoty a k vareniu a teda aj foteniu sa dostanem až večer, čo je dosť blbé lebo je tma. Ale čosi už píšem 📝 len to nie je z kuchyne 😌 Potešia sa tí, ktorých bavia príbehy a dumky 💭
#rice #risotto #homecooking #dinner #food #goodfood #eatwell #foodblogger #recipe #spozaplota #tesmackydvor
3 týždne ago
Bramboračka. Starodávna, nemoderná polievka. Pripomína mi staré časy, keď sa ľudia vo vlaku srdečne rozprávali. Ako dnes, keď si prisadol pán, ktorý niesol v chladiacej taške vykŕmenú hus z ich domáceho chovu rodinnej priateľke. Ani sme nevedeli ako a všetkých nás vtiahol do príjemného rozhovoru. Ďakujem, že som si po dlhočiznom čase mohla pripomenúť staré dobré časy, keď sa človek s človekom mohol zdvorilo zhovárať bez obáv, čo má za lubom. Bolo to tak jednoduché. A obohacujúce. Bolo tiež zaujímavé všímať si svoje vlastné emócie a myšlienky. Ale o tom, čo mi chodilo hlavou, vám porozprávam na blogu :)
#olddays #oldtimes #oldtimer #goodolddays #cooking #soup #dinner #foodblogger #spozaplota #tesmackydvor
4 týždne ago

Zbožňujem cheesecake 💙🤍🩵 Tento som pripravila ako mrežovník.
Na rozdiel od klasických receptov som nepoužila ani šľahačku, ani zakysanú smotanu ani mascarpone. Použila som len obyčajný tvaroh z vaničky. Koláč je lahodne krémový ako pribináčik a bez zbytočného tuku. Každá ušetrená kalória sa počíta hlavne v tomto otrasnom studenom počasí, kedy lenivo hybernujem doma pri krbe a odmietam vyjsť z domu 😳
No čo poviete? Dám recept na blog?
#food #cake #baking #cheesecake #recipe #foodblog #spozaplota
4 týždne ago

Viničný domček na Lubihegyi 🔥
#lubihegy #memoirsoflubihegy #tesmak #tesmackydvor #spozaplota
1 mesiac ago
Veru neviem či som tohto roku už piekla chlieb. Tak som bola zahltená, že si to normálne nepamätám.
Z rúry som ale vytiahla presne taký bochník, aký milujem. Už na prvý pocit v ruke je cítiť, že je ľahučký, vzdušný, čo spolu s farbou kôrky hovorí o kvalitnom prekvasení. Milujem ten kontrast zvonivej pevnej kôrky a vzdušnej striedky, ľahkosti bezpečne ukrytej v tvrdom obale. Dáva mi to pocit satisfakcie.
Ako som ten chlieb ukladala na mriežku, uvedomila som si, že už strašne dávno som nebola duchom prítomná vo svojom svete, vo svojom živote, a že mi to fakt chýba. Proste som len behala od povinnosti k povinnosti, od termínu k termínu, od lajstra k lajstru. Ešte aj varenie sa zmenilo len na nudné, až bezduché splnenie povinnosti pomedzi iné povinnosti.
Autopilot, sebadisciplína a rutina pomáhajú preplaziť sa aj tými najmenej príjemnými dňami.
O to príjemnejšie je začať zase vnímať vedome a naplno, ukotviť sa v prítomnom okamihu, byť tu a teraz vo svojom maličkom svete ❤️
#home #bread #sourdougbread #presentmoment #mindfulness #tesmackydvor
1 mesiac ago

Vianočné hodovanie treba vychodiť. Tak chodíme. Človek by si myslel, že prechádzky “okolo domu”, rádius tak 8 km, nás časom začnú nudiť. A ono je to práve naopak. Aj po dvoch rokoch túlania sa zakaždým objavíme niečo, čo nás nadchne.
Pri včerajšej podvečernej prechádzke som prvýkrát videla zamrznutý Ipeľ ❄️ Pristane mu to 😍
Voda ma fascinuje a inšpiruje. Pamätám si ten a-ha moment, keď som sa zoznámila s myšlienkou “don’t push the river, it flows by itself”.
Netlač rieku, tečie sama.
Je to večná téma dôvery, trpezlivosti, odvahy a odovzdanosti. Pre ohnivé duše ťažká náuka!Nepomôže ani keby som si to dala vytetovať. Ale predstava je to pekná, len tak nechať plynúť.
Raz to isto skúsim 🤞
#water #river #nature #ipel #slovakia #tesmackydvor
1 mesiac ago

Pripravujem vydanie knihy, tak sa prehrabávam svojimi starými textami, editujem. Našla som medzi nimi aj jednu momentku, ktorá ma inšpirovala k zapísaniu tejto myšlienky:
“Keď nevidíme správne na čo sa pozeráme, robíme zlé rozhodnutia. Myslím, že na to, aby sme boli v živote úspešní, musíme vidieť veci také, aké sú, a nie také, aké by sme ich chceli mať. A keď nevidíme poriadne, tak si treba nasadiť správne okuliare.”
Včera na prechádzke som si pri pohľade na úchvatnú hru svetlla a tieňa na ten text spomenula, pokračoval takto:
“Cestou vlakom som videla oblak. Bol čierny, rozprávkovo nadýchaný a žiaril ako to anglické príslovie o oblaku so strieborným lemom, len tento lem bol zlatý. Po chvíli obdivovania sa spoza mraku vynorilo slnko vo svojej plnej kráse, odrazilo sa od ľadu na rieke a oslepilo nás tak, že sme chvíľu nič nevideli. Spomenula som si na kartu Luna v tarote. Varuje pred sebaklamom, uviaznutím v minulosti a emóciách. Veľa vecí pôsobí v mesačnom svite desivejšie alebo, naopak, krajšie, než skutočne sú. Ale čo žiarivé slnko, symbol života a radosti? Zdá sa, že oklamať nás môže aj priveľa radosti. V nadšení môžme nesprávne odhadnúť, kde je ľad pevný a kde tečie dravá rieka.”
A potom som si spomenula ešte na tisíc ďalších vecí, ktoré som vždy vedela, len som na ne časom zabudla. Toltékovia popisovali naše bežné vnímanie reality ako “sen planéty”. A ja mám pocit, akoby som sa zobudila z riadne dlhého sna 😴
#lubihegy #lubihegymemoirs #memoirsoflubihegy #tesmak #book #author #tesmackydvor
1 mesiac ago


V jednoduchosti je krása. Nielen na tanieri, ale aj v živote. Je úžasné, ako málo stačí k životu.
Napadá mi, že človek je jediný cicavec, ktorý pri zabezpečovaní svojich základných potrieb nešetrí svojou energiou, ale doslova ňou plytvá, napumpovaný chemickým koteilom hormónov a látok, ktoré sa nazývajú toxické. Viac, lepšie, najviac, najlepšie! Skutočný krysí závod nie je v korporáte, ale v hlave.
Občas stačí posadiť sa k plnému tanieru. Privrieť oči a nadýchnuť sa vône horúcich zemiakov a fašírky, vône vývaru, zeleninovej omáčky, cestovín. Všimnúť si ako krásne osvetľuje lúč slnka kuchyňu alebo ako romaticky potemnie izba podvečer. Vložiť do úst sústo teplého jedla a vychutnať si súhru živlov sveta zhmotnených v jedle. Pocítiť vďačnosť, že máme kde, s kým a čo jesť. Že môžme.
Ďakujem!
#food #eating #myfood #cooking #homecooking #foodblogger #foodblog #spozaplota #tesmackydvor
1 mesiac ago
Neviem už kto to povedal, že lepšie zažať malú sviecu ako nadávať na tmu, ale mal pravdu. Ďakujeme za skvelé čiapky @henrieta_busovska , vďaka nim si môžeme predĺžiť zimné prechádzky ✨🔦✨💖✨Dnes sme si dali 9 km okruh a obišli 4 z 12 zastávok Náučného chodníka Poiplie. Začali sme pri Tešmackej mokradi, cez Surdocké lúky, potom naspäť na Mártonku, k Veľkej pieskovej dune a domkov. Nádherný kus autentickej divočiny, ktorý sa oplatí vidieť aj v tejto hroznej zime ❄️
#friends #gifts #giftideas #light #lighthat #hat #walk #nature #ipel #ipoly #poiplie #ramsarconvention #ramsarwetlands #tesmak #tesmag #tesmackydvor
2 mesiace ago

Z novoročnej prechádzky 🤍❄️ 💙
Koniec minulého roka bol veľmi rušný 🥂✨ ale hneď prvé minúty priniesli vytúžené a nečakané stíšenie. Do nového roka sme prešli jemne, ako po špičkách a dnešok patril kontemplácii.
Pamätám si, akoby to včera, keď mi mama priala všetko najlepšie k narodeninám a poznamenala, že som na svete už štvrť storočia. Pamätám si vzrušenie z nového milénia. A hľa - už aj miléniu beží čas, načalo posledný rok z prvej štvrtiny. Toto neskutočné tempo života svojou nezmieriteľnosťou pripomína Danse Marcabe 💀.
O to viac prajem všetkým požehnaný jubilejný rok ✨. Nech nám tento výnimočný rok prinesie zmierenie, odpustenie a pokoj 🤍.
#dayone #newyear #january #2025 #contemplation #spozaplota #tesmackydvor
2 mesiace ago
Ďakujeme vám kamaráti za skvelý rok plný skvelých zážitkov, výborného jedla a pohody 🤗 za vašu podporu, čas a trpezlivosť, za smiech, súcit, pomoc, múdrosť. Za to, že ste 🤌
@henrieta_busovska
@siskovaadka
@stary_haravca
@pivnicabrhlovce
@sopkorasto
@cmilo_leysika
@micko.damon
@mariamakrai
@andrejorszagh
a všetci ostatní ❤️
#2024 #friends #friendship #spozaplota #tesmackydvor
2 mesiace ago

Spomienka na Vianoce 2024 🎄
#tesmackydvor #christmas #dinner #christmasdinner #food #traditional #festive
2 mesiace ago
#christmas #tesmackydvor #festiveseason #festivevibes #christmasfood #christmascookies #traditional #food
2 mesiace ago
Predvianočná príprava na Tešmáckom dvore 🎄
Smotanovo luxusný syr Germain, odležané orechy v mede, kváskový chlieb a elegantná Frankovka modrá 2021 z @pivnicabrhlovce.
V podstate dezertná, až vyzývavá kombinácia, vhodná po ľahšej večeri k dlhému rozhovoru. Frankovka odľahčuje sladkosť jedla a nedovolia jej prejsť do vulgárnej roviny. Taníny a kyselinky usmerňujú tón. Pohár po jedle šeptom zatvára príbeh do okúzľujucej zaúdenej dymovosti, ktorá je tak prekvapivá, ako nevedomky očakávaná. A vítaná 👑
#blaufränkisch #redwine #wine #volcanicwine #drinkingwine #festive #christmas #christmasvibes #christmasmood #gettingready #cheese #food #notes #tesmackydvor
2 mesiace ago

Nová 🎄tradícia
Kapustu sme nakladali vždy koncom októbra, v novembri do 10 litrového súdka. Na to, že kvasenú kapustu jedávam len ja, to bolo trochu prehnané.
Nechápem, prečo mi nenapadlo kvasiť kapustu v malom už skôr 😳.
- Postrúhala som 1 kilo kapusty
- Premiešala s 20 g soli
- Nechala odstáť 2 hodiny
- Napechovala do fľaše, zaťažila a doliala vodu
- Po vrstvách som pridávala jablká a koreniny
- 10 a viac dní pri 17-22C
Keby to moc bublalo, kvasenie spomalíte preložením do chladničky.
Z kapusty, ktorá mi ostala som po práci uvarila fliačky 🤗
Akú polievku jedávate na Štedrý večer vy?
#christmas #christmasvibes #christmasfood #soup #christmastraditions #tradition #food #fermentation #vegetables #cabbage #foodblog #spozaplota #tesmackydvor
2 mesiace ago
Dnes prvá koštovka vína Spoza plota 2024. Pamätáte? Oberačka 30.8.2024 a cukror 20NM 🙈 MASAKER!
Víno bude dokonalé. Už teraz, za surova, nás očarovalo. Med, mineralita, elegancia, hravé kyselinky, krásna farba/ Keby som mohla, vypijem ho hneď 🥂
Ako vždy, bez priemyselných prídavkov a bez síry. 100% natural.
#wine #naturalwine #love #volcanicwine #volcano #homemade #tesmackydvor #spozaplota
2 mesiace ago

🥳 Výročie! 🥳 12.12.2016 som upiekla svoj úplne prvý chlieb. Bol strašný. Bol to boj. Bol smiech a údiv a beznádej, a bezstarostná ľahkosť v duši.
Dnes nechápem, z čoho som bola stále tak nadšená. Svojim spôsobom sme sa mali horšie ako dnes. A predsa nám bolo lepšie. Asi preto, lebo sme si (s)plnili sen.
Potom sme sa prebudli do reality a zistili sme, že escapism nie je riešenie. Dobiehame, čo sme zaspali.
Ale to prvé pečenie bola fakt sranda: https://www.spozaplota.sk/prvy-chlieb-spoza-plota/
#goodtimes #goodmemories #memories #spozplota #bread #breadbaking #bakingbread
2 mesiace ago







Vianočné pečenie. Trochu netypicky som nezačala lineckým a medovníkmi, ale našim rodinným pokladom. Východniarsky biely koláč. Trénujem, experimentujem.
Tento koláč zhmotňuje kus detstva, spomienky na to, ako mama robievala koláče 2, jeden s hrozienkami a druhý bez. Vôňa kysnutého cesta, horúčava v kuchyni a krik, aby sme zatvárali dvere, lebo spadne cesto. A ľadovo studená špajza s krabicami plnými lineckých koláčov, medovníkov, mevedích labiek. Ich vôňa sa v studenom vzduchu miešala s vôňou slaninky a klobásy.
Keď som začala piecť s kváskom, začala som piecť aj tento koláč. A experimentujem dodnes. V poslednom období sa mi veľmi páči dávať starému obsahu nová forma. A ten obsah tiež trošku poštekliť novinkami. Mení sa doba, duch času aj my, tak prečo nie aj recept?
Takže dnešná verzia je s brusnicami namiesto hrozienok, namočenými v manželovom najlepšom rume namiesto v ruzemáku🤭🥃.
Nakysnuté cesto som rozdelila na dve 900 g polovice. Jedna časť je vianočka zo 4 prameňov, druhá v štýle hokkaido chlieb. Obe som pred pečením potrela rozšľahaným vajíčkom a piekla 20 minút na 180C a 20 min na 160C. Vianočku som piekla v peci z @liolus.lv a hokkaidó v elektrickej rúre. Vianočka mala skôr 160 C, trošku som odflákla kúrenie, ale verím, že bude chutiť. Odniesla som ju totiž susedom 🥰
Lebo na tomto koláči je najkrajšie to, že sa oň môžete podeliť.
Dá sa jesť nasladko ako vianočka, ale my ho máme najradšej ku kapustnici, k údenému mäsu, šošovici s fašírkou, klobáske a tak.
K receptu: šmalec môžete nahradiť maslom. Dajte si záležať na kysnutí. Nechávam na 2x - vo veľkom a potom po vyformovaní. Nemusíte zapletať. U nás doma sa robil na plechu a nepotierali sme vajíčkom ale po pečení sladkou vodou.
Dala by som veľa za to, môcť ešte raz aspoň na hodinku zbehnúť do tých čias a netrpezlivo drankať ešte horúci koláč.
🎁 Recept 🎁 https://www.spozaplota.sk/vychodniarsky-biely-kolac/
#christmas #baking #food #homebaking #festive #season #december #tesmackydvor
2 mesiace ago


Zimy na juhu sú mierne, ale tento rok mám reálny zimný feeling. Možno fakt prituhne a moje tatranské gény sa prebúdzajú, intuitívne predvídajú sneh a mráz, v ktorom sa narodili všetci moji predkovia, v ktorom som vyrastala a ktorý si možno zase raz užijeme aj na juhu.
Domček na Tešmáckom dvore je už obložený narúbaným drevom. Horí prvá adventná sviečka. Nádej …
Milujem tieto skoré zimné večery, ten pokoj a pomalosť, tak odlišné od hektiky svetlej časti dňa. Milujem pohľad na plamienok sviečky a rozospaté mačky, teplo hrubých ponožiek, deky a hriatô ako ho robieval môj otec, so slivovicou, sušenou slivkou a oškvarkami.
Milujem tieto chvľky zastavenia.
#advent #tesmackydvor #countryside #evening #winter #december #moment #thingsthatmakemehappy
3 mesiace ago

Langoš.
Nechcem sa rúhať, ale kam sa hrabe pizza 😁 Ako hudobný podmaz by sa k tejto dokonalosti hodila skôr Tina Turner a jej “Simply the best”, ale my teraz žijeme tento song 🫠
Vraj existujú paralelné svety a občas sa udalosti z nich pretnú.
Langoš zo stanice v Starom Smokovci, ten najlepší ever, ktorý som jedla naposledy asi tak pred 100 rokmi, sa dnes zhmotnil u nás doma. Pesnička z Prahy ma roztancovala a rozosmiala na Tešmáckom dvore.
“Pojď mi naproti
lesem ne lesem
pojď si mě vyfotit
jak tam na traktoru jsem”
Človeku stačí k šťastiu ozaj velmi málo.
#langos #food #dinner #homecooking #dnesjem #jedlo #tesmak #tesmackydvor
3 mesiace ago



Víkendové varenie do chladných dní ❄️🌞
Hovädzia znojemská v light verzii, bez múčnej zápražky 🥩🥒🧅. Omáčka nie je hladká a krémová, ale k ryži je takto prirodzene zahustená len čiastočne rozvarenou cibuľou super. Bolo by škoda utopiť v nej mladé mäsko z bio chovu z Trpína od Angie Očenášovej z Farmy na hŕbku. Za necelú hodinu bolo upečené pod pokrievkou pri 130C.
V hlavnej roli zase sporák kúpený od našich kamarátov z @liolus.lv 🔥 Kým sa mäsko pieklo, gazda rúbal drevo, nech má aj sporák čo jesť.
#tesmackydvor #varenie #jedlo #dnesvarim #cooking #food #mycooking #homecooking #countryside #foodblog #spozaplota
3 mesiace ago





Jedlo je luxusom vidieka a my žijeme priamo v gurmánskom raji.
Pečená kačka z domáceho chvou nakŕmila 7 dospelých ľudí a ešte stále dojedáme. Včera klasika - s kapustou, lokšami a tekvicovými šúľancami. Dnes ako domáce tagliatelle s tekvicovou omáčkou a Pinot Noir - Surreal 2022 z @pivnicabrhlovce .
Vývar si vychutnáme po prechádzke na studenom vzduchu. Masť, ktorej sa vytopilo vyše litra, sme si dopriali na opluentné raňajky.
Prechádzka by mala byť aspoň trojhodinová a v riadne rezkom tempe … alebo sa ešte pustím do rýľovania?
Ďakujem za tie dary 🙏 a kajám sa za diétne hriechy, ktoré mienim opakovať vždy, keď bude čo a s kým 🥂🍴
3 mesiace ago

Skvelý deň v znamení chleba s priateľmi 😍 Kvások Spoza plota putoval k @siskovaadka a @stary_haravca 🧚♀️ Nech sa vám dobre pečie!
#bread #sourdough #sourdoughbread #baking #friends #timewithfriends #spozaplota
3 mesiace ago