Pomaly pečená krkovička na jablkách

Krkovička je mäso, ktorému sme sa dlho vyhýbali. Tukom prerastený kus mäsa nevyzeral bohvieako lákavo. Mali sme zafixované, že krkovička je žuvačkovo tuhé na skus a fádne na chuť. Problém nebol s mäsom, ale s úpravou. Odkedy som prišla na to, ako pripraviť krkovičku jemnú, vláčnu, voňavú a chutnú, má – hlavne počas zimy – na našich stoloch celkom pravidlné miesto.

Prečo hlavne počas zimy? Nebudem vás dlho naťahovať. Trik, ako upiecť naozaj chutnú krkovičku, je v pomalom pečení na nízkej teplote. V zime, keď kúrime drevom v piecke, využívam situáciu a v rozohriatej peci aj pečiem. To však neznamená, že sa tento recept nedá pripraviť aj v elektrickej rúre.

Suroviny:

  • Krkovička vcelku. 150 g mäsa je norma na porciu pre dospelého človeka. Z 1 kg pripravíte teda 6 – 7 porcií
  • Cesnak, soľ, čierne korenie, paprika, majoránka
  • Sušené jablká

Pracovný postup

Krkovičku prepichnem na niekoľkých miestach na každej strane a do dierky vložím kúsok cesnaku. Ak je strúčik veľký, prerežem ho tak, aby sa zmestil. Mäso potom posolím, pokorením a popaprikujem. Tieto koreniny do mäsa doslova vmasírujem. Potriem olejom a ochutím majoránkou. Uložím ho do chladničky aspoň na dve hodiny alebo na noc.

Studené mäso položím do horúceho suchého hrnca, v ktorom ho budem aj piecť, a nechám zatiahnúť. V hrnci ho obraciam tak, aby sa každá strana dostala ku zdroju tepla a zatiahla sa. Keď je mäso zatiahnuté z každej strany, pridám do hrnca sušené jablká.

Mäso pečiem podľa váhy aj tri hodiny na teplote 130°C. Počas pečenia mäso polievam vývarom, ale aj vínom. Keď mäso intenzívne vonia a tmavne, pichnem doň teplomerom na jedlo. Je to jediný dlhý špicatý nástroj, ktorým sa dostanem skrz naskrz celé mäso. Milujem ten pocit, keď teplomer mäsom doslova preletí ako nôž maslom.

Krkovičku prenesiem na dosku prikrytú alobalom a zabalím ju do toho alobalu. Nechám odstáť najmenej pol hodiny pred krájaním, ale neurobíte chybu, ak počkáte do druhého dňa. Naopak, krkovička bude nádherná a krásne odležaná.

Z výpeku a jabĺk, ktoré sa varili v šťave počas pečenia, robím omáčku. Stačí rozmixovať tyčovým mixérom a polievať ňou mäso na tanieri.

Horúca krkovička sa trhá, nedá sa veľmi nakrájať na plátky. Angličania túto úpravu volajú “pulled pork”, ťahané bravčové. Je to delikátne jemné mäsko, ktorého chuť skvele vynikne aj s omáčkou na posteli z batátovo-zelerového pyré. Ak ho posypete ešte prúžkami opraženej cibule, získate mimoriadne vyváženú a hrejivú paletu chutí.

Na plátky sa mi mäso podarilo nakrájať až ďalší deň. Podávala som ho s ryžou a napokon aj s domácimi hranolkami.

Takto upravená krkovička je fantastická do domácich hamburgerov alebo sendvičov. Jednoducho univerzálne jedlo s tou najjednoduchšou prípravou na svete.


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.