Bylinková soľ a krém z ihličia jedličky

Bylinková soľ a krém z ihličia jedličky vznikla, keď sme potrebovali upraviť strom rastúci v susedsve nášho domčeka. Osekané vetvy sa premenili na mulč, ale pár som si ich uchmatla na bylinkové spracovanie.

Účinky ihličia z jedličky

Podobne, ako ostatné ihličnany, aj naša obyčajná jedlička má ihličie, ktoré obsahuje rôzne aromatické látky a látky s pozitívnymi účinkami na náš organizmus. Ide hlavne o účinky antimykotické, antibaktoríálne a antivírusové. Pomáhajú pri bolestiach svalov a kĺbov, uľahčujú dýchanie a pôsobia dezinfekčne.

Soľ z ihličia jedličky

Soľ som pripravovala na dvakrát. Prvýkrát som čerstvo otrhané ihličie rozomlela v mixéri a pridala som soľ. Zomlela som všetko spolu a zatvorila do fľaše. Asi o pol roka som sa rozhodla rovnakým spôsobom spracovať zvyšok ihličia. To už bolo usušené, takže sa nie veľmi dobre drvilo. Kvapla som doň trošku oleja, potom to šlo ľahšie. Pomer soli a ihličia som zvolila taký akurát, aby bola voňavá, ale zároveň aby bol soli dostatok.

Soľ z ihličia jedličky je určená na naparovanie pri prvých príznakoch prechladnutia a bolestiach hrdla, upchatom nose, alebo sa dá použiť aj vo zvhlčovači vzduchu. Soľ pomáha proti opuchom, či už svalov alebo slizníc, aj antibakteriálne.

Krém z ihličia jedličky

Krém vznikal niekoľko mesiacov. Na jeho prípravu som použila pol litra za studena lisovaného slnečnicového oleja v bio kvalite, ktorým som zalila primerané množstvo ihličia. Primerané je také, ktoré je ponorené pod hladinou oleja. Dnes by som ihličie najprv posekala v mixéri, aby sa uvoľnilo ešte viac látok.

Počas niekoľkých mesiacov som vždy, keď som dovarila (a mala som čas, a spomenula som si), postavila na vypnutú platničku hrniec s olejom s ihličím. Takto sa postupne prehrievalo a uvoľnovali sa látky. Napokon, keď už bol olej krásne zelenkavý a voňavý, tak som doň primiešala kokosový olej a bambucké maslo. Môžete použiť akékoľvek iné maslo alebo len čistú vazelínu.

Ešte tekutý a horúci krém som opatrne precedila – pozor, nutné je kovové sitko, všetko iné sa roztaví – a naliala do sklenených pohárikov. Po chvíľke krém vytuhol, ale stále je krásne roztierateľný.

Krém som sa rozhodla pripraviť pôvodne len pre podporu dýchania pri prechladnutí. Dá sa rozotrieť po hrudníku alebo natrieť miesta okolo dutín – v blízkosti koreňa nosa, čelo, ale aj miesta pri ušiach. Jeho použitie je však širšie, vhodný je napríklad aj na natieranie unavených chodidiel nôh či dlaní alebo kĺbov.

Dá sa to aj piť

Časť ihličia som usušila a na jeseň pridala do bylinkovej čajovej zmesy z kvetu bazy, medovky, jablčných šupiek, pomarančovej kôry a klinčekov. Je skvelý ako prevencia prechladnutia, a tiež vynikajúco chutí.


Chcete viac takýchto tipov a receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.