Čo by to bola za jeseň bez prípravy nakladanej papriky v oleji. Možno to poznáte skôr ako kápie v oleji, ale použiť môžete akéoľvek papriky. Príprava je prácna, jednoduchá a zábavná – prácne je čistenie paprík, jednoduché je ich predváranie a zábavné je ich tlačenie do pohárov, ktoré aj keď sú plné, ešte sa do nich zmestí. A potom v zime, keď ich vyberám na chlieb s maslom, sa v dome rozvonia neskoré leto.
Základný recept
- 1 kg paprík
- 50 ml oleja (používam slnečnicový)
- 50 ml octu
- 50 g cukru
- 20 g soli
- bobkový list, čierne korenie, nové korenie
- 1 liter vody
- Extra prísady: ja pridávam do nálevu ešte semienka koriandru a horčice. Ak mám veľmi štipľavé papriky, tak na dno pohára dávam klinček strúčik cesnaku a lyžicu hrozienok, tvoria pekný kontrast.
Postup 1: Horúci nálev, suchý dunst
Na úvod poznámka pre tých, ktorí slovo dunst nepoznajú – ide o „sterilizáciu“, teda ten čarovný proces, ktorý hotové dielo zakonzervuje, aby ste si ho mohli vychutnať aj o rok.
Papriky krájam pozdĺžne na 4 časti, semienka a biele časti vyberám. Očistené papriky vložím do vriaceho nálevu na také 3 minúty. Hrniec používam nízky so široký dnom alebo veľký 5 litrový.
Zvyčajne keď ich tam vložím, tak nálev prestane vrieť, tie 3 minúty počítam od doby keď zase vrie. Po uplynutí času vyberiem papriky z nálevu a ukladám ich do fliaš. Používam grilovaciu „pinzetu“. Naprv si pripravím fľaše (používam 0,5 alebo 0,7 dcl). Do každej vložím toľko papriky koľko sa zmestí. Teplé papriky poklesnú v pohári, dopĺňam ich postupne až po okraj.
Predváranie slúži na to, aby papriky stratili vodu a zmäkli. Dajte si ale pozor, aby vám nezmäkli tak, že úplne stratia chrumkavosť. Po vybratí s horúceho nálevu v nich prebieha var a ešte zmäknú. To platí obzávlášť, ak ich po vybratí z nálevu nedávate hneď do fľaší ale postupujete tak, že najprv všetky predvaríte a potom všetky nakladáte. Tie naspodku sa zvyknú rozvariť, treba ich počas práce, ak trvá dlhšie, občas prehodiť.

Kým ukladám papriky do fľaší, varí sa ďalšia várka. Keď pripravujem z 3 kg, tak v mojom nízkom širokom hrnci ich varím na 4x a naplním 8 pollitrových pohárov. Keď sa papriky minú, zalejem ich horúcím nálevom a uložím 24 a viac hodín v teple na suchý dunst – otočené vrchnákom dole, zabalené do hrubej deky.
Postup 2: Studený nálev, horúci dunst v zaváracom hrnci
Mne vždy nálev zvýši. Nerada plytvám, takže si ho nechám a používam na ďalšie zaváranie, ktoré robím do dvoch-troch dní. Hodí sa na:
A nakladať môžete aj po dĺžke na plátky nastrúhanú cuketu alebo červenú cibuľu – stačí tiež chvíľočku predvariť.
Lenže nie vždy sa strafím do sezóny a keď nemám istototu, že o pár dní budem zavárať zas, alebo keď už naozaj niet čo, tak nerobím 3 litre horúceho nálevu, ale použijem tento postup:
- do 7 dcl fľaše dám 3 guľôčky nového korenia, 5 guľôčok čierneho korenia (klinček, strúčik cesnaku, štipku semienok horčice a koriandra ak dávam), 10 čl cukru, 10 čl cukru (zarovnaných)
- naukladám papriky, ktoré: buď predvarím vo vriacej vode alebo osmahnem na oleji, aby trošku zmäkli
- zalejem 1 dcl octu
- zalejem 0,5 dcl oleja
- dolejem vodu, aby boli papriky zakryté
- dunstujem 5 minút na 80°C
- nechám vychladnúť zabalenéj v hrubej deke
Tento postup vyzerá byť prácnejši, ale je výhodnejší pri menších množstvách.
Každý mesiac môžete dostať e-mailom súhrn článkov a sezónne recepty. Prihláste sa na odber!














































































