Domáca kvásková pizza

Nedávno som omladzovala kvások, ktorý som dlhšie nepoužívala, pretože som nemala kde a v čom piecť. Mala som prebytky, ktoré som chcela použiť. Na pizzu som potrebovala práve tú lyžicu kvásku, tak som sa do toho pustila. Recept sa mi osvedčil a pizzu pripravujem z z času na čas v dni, keď nemám čas variť. Príprava je totiž jednoduchá, stíham ju aj pri bežnej práci. 

Suroviny:

  • 450 g hladkej bielej múky
  • 50 g selmoliny (múka z tvrdenej pšenice)
  • 250 g vody
  • 1 lyžica kvásku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 čajovú lyžičku soli

Postup

Cesto som vymiesila rukami. Keď som cítila, že sa jeho štruktúra zmenila, bolo pružné a hladé, nechala som hodinu odležať. Cesta bolo 800 gramov, takže ho po hodine rozdelila na 4 časti, vymiesila menšie bochníky a nechala ich nakvasiť. Keď je teplo, ide to celkom rýchlo, za hodinu zväčšili svoj objem a rozvaľkala som ich na kruhy veľkosti lokše.  

Rúru som nahriala aj s plechom na 250°C. Na cesto som natrela paradajkovú omáčku, posypala som ju cibuľou a slaninou. 

Keď bola rúra nahriaa, vybrala som plech a položila som naň pizzu. Mne sa zmestili len 2 pizze, takže som piekla nadvakrát. Dobu pečenia treba prispôsobiť skutočnej hrúbke a veľkosti vlastnej pizze, ja som piekla 15 minút.

Nastrúhaný parmazán som nasypala až na upečenú pizzu pred jedením. Bola chrumkavá a mierne nadýchaná, takú, ako máme radi.

16 komentárov

  1. Simona Dršková

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, či ste si robili aj rozkvas alebo tú 1PL kvasku hneď zamiešali s cestom. A ešte by ma zaujimalo koľko tie dva bochníky treba nechať odpočívať – pól hodinu – hodinu?

    • Dobrý deň Simonka, rozkvas som nerobila, tú 1 PL kvásku som dávala hneď do cesta, presne ako píšete. Ja som nechala odpočívať do hodiny, lebo som bola netrpezlivá a hladná, a hlavne, tá pizza čo máme my radi má byť tenká a chrumkavá. Keď ale chcete nadýchanejšiu verziu, kľudne nechajte dlhšie. Dokonca sa cestu nič nestane ani ak ho necháte do druhého dňa v chladničke 🙂

  2. Dobry den…rada by som skusila vasu pizzu avsak nemam semolinu?cim ju nahradit,pripadne mozem vynechat a dolozim tu davku mukou kladickou?

    • Zdravím Lucka! Kľudne dajte buď detskú krupicu ak máte alebo hrubú/ polohrubú múku. Semolina dodáva cestu elastickosť lepšie sa s ním pracuje, ale na chuti to nič nemení. Dajte vedieť, akos a vydarila 🙂

  3. Dobry den pizza sa podarila.dakujem za tip?

    • Perfekt Lucka, mám radost’! ??

      • Dobrý deň,kvások môže byť aj mladý napríklad 6.dnovy?

        • Dobrý deň Anka, takto mladý kvások je lepší skôr na lievance. Na pizzu odporúčam trošku zrelší kvások, ak chcete, aby bola nadýchaná a cesto chutné. Obávam sa, že z príliš mladého kvásku by vám chutila kyselkavo. Ale osobne som neskúšala, takže ak ste skúsili, podeľte sa o skúsenosť 🙂

          • Dobrý večer robila som pizzu zo 6 dnoveho kvásku ale nechala som dlhšie kysnúť cesto, ktoré narástlo a pizza bola z neho chutná nebola kyslá.A ozaj chutí lepšie kvaskova ako z drozdia len papier na pečenie sa mi neosvedčilo pizza sa prilepila ale na druhú dávku som dala taký čierny z Lidl ten sa neprilepil.

          • Výborne, dobre vedieť, že aj zo 6-dňového sa dá 🙂 Nám tiež lepšie chutí z kvásku ako droždia 🙂 S tým papierom to je vždy rôzne, ja zvyknem kupovať taký čo je nastrihaný už na hárky a som spokojná, zatiaľ bez nehody. Príjemné kváskovanie a dajte vedieť, ako sa vám darí 🙂

  4. Danka

    Ak sa vám nebude chcieť doma piecť, choďte ochutnať pravu kvaskovu pizzu do LeTorri v Bratislave. Velmi chutné odporucam, najmä ak nemáte cas ani chuť tráviť den v kuchyni 🙂

    • Ďakujem za tip, isto vyskúšam keď sa dostanem do BA 🙂 I keď pri pečení domácej pizze na celý deň v kuchyni isto neskončíte 😀

  5. dobrý den,
    da sa použiť na pizzu aj kvasok LM??? Dnes budem dokrmovat, ma celkom pekne bublinky.:)

    • Dobrý deň, samozrejme 🙂 Ako píšem v článku o Lievito Madre, je to kvások ako každý iný, len má taliansky názov a je zo pšeničnej múky 🙂 Skúšajte, experimentujte, objavujte 🙂

  6. Soňa

    dat asi 100 g toho LM?? alebo iba za lyzicu? Vyskusam to z toho mojho polorozospateho “Janka”

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.