Domáca kvásková pizza

Nedávno som omladzovala kvások, ktorý som dlhšie nepoužívala, pretože som nemala kde a v čom piecť. Konečne po mesiaci života na stavenisku a bez kuchyne som mohla zapojiť novú elektrickú minirúru a nadviazať novú spoluprácu. Netrúfla som si hneď na chlieb v neznámej rúre, a aj kvások bol mladý, a tak som sa testovacím produktom stala pizza.

Suroviny:

  • 450 g hladkej bielej alebo špaldovej múky
  • 50 g selmoliny (múka z tvrdenej pšenice)
  • 250 g vody
  • 1 lyžica kvásku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 čajovú lyžičku soli

Domáci olivový olej z Korfu

Postup:

Vymiesené cesto som nechala odležať asi hodinku, kým som robila niečo iné, rozdelila som ho na 2 bochníky a nechala ich ešte oddychovať. Potom som ich rozvaľkala na tenko, mám rada totiž ozaj tenkú pizzu. Rúra sa na požadovaných 250°C rozpálila podozrivo rýchlo. Možno som len nezvyknutá po dvoch rokoch pečenia v sporáku na drevo na výkonnosť elektriny, takže som si musela pohnúť.

Bochníčky som teda rozvaľkala a rozťahala, uložila na papier na pečenie a potrela som ich našou pikantnou paradajkovo-paprikovou omáčkou. Na jednu pizzu som naukladala proscuto a mozzarelu, na druhú len najemno nakrájaný syr typu parmazán.

Pikantná paradajková omáčka

Pri tomto prvom pečení som ešte netrúfla dávať pizzu na rozpálený plech, čo bola chyba, ako som neskôr zistila, zvládajú to plechy aj rúra v pohode. Tentokrát som teda položila pizzu s papierom na studený plech a až potom dala opatrne do rúry. Bolože to radosti, keď sa cesto po okraji začalo krásne dvíhať a vlniť, hnednúť a z kuchyne zavoňala pizza ako uprostred Milána! A naozaj ju stačilo piecť 3 – 4 minúty, ale u mňa sa čas natiahol kvôli tomu studenému plechu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pizza bola excelentná! Po dvoch rokoch pizzového pôstu spoza plota sa toto jednoduché a sýte jedlo vrátilo s veľkou slávou späť do nášho jedálnička. Spoločnosť jej prvýkrát robilo ružové vínečko z juhu stredného Slovenska Dominus Rose cuvee 2016, a hoci neviem, či sme jedlo a víno skombinovali formálne správne, naše chuťové bunky sa pri tomto domáckom hodovaní spoza plota vytešovali.

Pravdaže, nebola by som to ja, keby som v duchu mojich tradícii minirúru nepokrstila, ako inak než ohňom. Papier na pečenie trčal trošku nad plech a dotkol sa pri vyberaní pizze rozhorúčenej špirály. Papier okamžite vzbĺkol, našťastie, tentokrát som ho len elegantne sfúkla ako sviečku na narodeninovej torte a nedošlo ku žiadnym škodám na zdraví ani na majetku. Čestné slovo!



12 komentárov

  1. Dobrý deň, chcem sa spýtať, či ste si robili aj rozkvas alebo tú 1PL kvasku hneď zamiešali s cestom. A ešte by ma zaujimalo koľko tie dva bochníky treba nechať odpočívať – pól hodinu – hodinu?

    • Dobrý deň Simonka, rozkvas som nerobila, tú 1 PL kvásku som dávala hneď do cesta, presne ako píšete. Ja som nechala odpočívať do hodiny, lebo som bola netrpezlivá a hladná, a hlavne, tá pizza čo máme my radi má byť tenká a chrumkavá. Keď ale chcete nadýchanejšiu verziu, kľudne nechajte dlhšie. Dokonca sa cestu nič nestane ani ak ho necháte do druhého dňa v chladničke 🙂

  2. Dobry den…rada by som skusila vasu pizzu avsak nemam semolinu😣cim ju nahradit,pripadne mozem vynechat a dolozim tu davku mukou kladickou?

    • Zdravím Lucka! Kľudne dajte buď detskú krupicu ak máte alebo hrubú/ polohrubú múku. Semolina dodáva cestu elastickosť lepšie sa s ním pracuje, ale na chuti to nič nemení. Dajte vedieť, akos a vydarila 🙂

        • Dobrý deň Anka, takto mladý kvások je lepší skôr na lievance. Na pizzu odporúčam trošku zrelší kvások, ak chcete, aby bola nadýchaná a cesto chutné. Obávam sa, že z príliš mladého kvásku by vám chutila kyselkavo. Ale osobne som neskúšala, takže ak ste skúsili, podeľte sa o skúsenosť 🙂

          • Dobrý večer robila som pizzu zo 6 dnoveho kvásku ale nechala som dlhšie kysnúť cesto, ktoré narástlo a pizza bola z neho chutná nebola kyslá.A ozaj chutí lepšie kvaskova ako z drozdia len papier na pečenie sa mi neosvedčilo pizza sa prilepila ale na druhú dávku som dala taký čierny z Lidl ten sa neprilepil.

          • Výborne, dobre vedieť, že aj zo 6-dňového sa dá 🙂 Nám tiež lepšie chutí z kvásku ako droždia 🙂 S tým papierom to je vždy rôzne, ja zvyknem kupovať taký čo je nastrihaný už na hárky a som spokojná, zatiaľ bez nehody. Príjemné kváskovanie a dajte vedieť, ako sa vám darí 🙂

  3. Ak sa vám nebude chcieť doma piecť, choďte ochutnať pravu kvaskovu pizzu do LeTorri v Bratislave. Velmi chutné odporucam, najmä ak nemáte cas ani chuť tráviť den v kuchyni 🙂

    • Ďakujem za tip, isto vyskúšam keď sa dostanem do BA 🙂 I keď pri pečení domácej pizze na celý deň v kuchyni isto neskončíte 😀

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.