Fazuľový prívarok

Fazuľový prívarok patrí spolu s ostatnými strukovnovými a zeleninovými prívarkami medzi moje najobľúbenejšie jedlá. Sú sýte, lacné a praktické, pretože sa dajú navariť na viac dní. A ja ich veru aj viac dní rada jem. 

Väčšiu časť života som žila v presvedčení, že fazuľový prívarok musí byť len ten smotanový na sladko-kyslo. Až neskôr som zistila, že veľmi chutná je aj sedliacka verzia s koreňovou zeleninou a kúskami údeného. Ak si však môžem vybrať, tak tá celoživotná smotanová vezia je jasným favoritom.

Ku prívarku milujem čerstvý chlieb a na prilepšenie faširku, takú tú upečenú ako bochník vcelku, voňajúcu od cesnaku a majoránky, s chrumkavou hnedou kôrkou. Dáte si aj vy?

Suroviny:

  • Fazuľa
  • 1/2 litra vody
  • 5 guliečiek čierneho korenia
  • 4 guličky nového korenia
  • 3 – 5 kúskov bobkového listu
  • Cibuľa 
  • Masť 
  • Cukor
  • Ocot
  • Šľahačková smotana
  • Múka 

Postup:

Fazuľu dávam namočiť do dostatočného množstva vody deň vopred, najmenej na 12 hodín. Je na každom, akú fazuľu si zvolí, či bielu maslovú alebo strakatú. Množstvo neuvádzam, pretože som ju nikdy nevážila, ale pred dvoch ľudí na pár dní určite stačí 200 g suchej fazule. 

Na druhý deň, keď je hrniec s fazuľou plný, pretože pekne napučala, v hrnci s hrubým dnom roztopím masť a zľahka osmažím nadrobno nakrájanú cibuľu. Sotva zosklovatie, zasypem ju dvoma-troma lyžicami cukru, ktorý nechám mierne skaramelizovať. Keď je cibuľa mäkká, vlejem do hrnca fazuľu aj s vodou, pridám korenia a bobkový list. Vody treba toľko, aby bola fazuľa zakrytá, nie príliš málo ani príliš veľa. Soľ ešte nepridávame. 

Hrniec zakryjem a počkám, kým začne voda vrieť. Znížim plameň na polovicu, poodkryjem pokrievku a varím na miernom plameni asi tak hodinu, kým nie je fazuľa na skus príjemne mäkká, ale nie rozvarená. Teraz pridám soľ. 

V malej šľahačkovej smotane rozmiešam primerané množstvo múky, vznikne redšia múčno-smotanová zmes. Pomaly ju vlievam do vody s fazuľami, zatiaľčo rýchlo miešam. Varím bez pokrievky, občas premiešam a keď začne vrieť, zase znížim plameň. Ochutnám a rozhodnem sa, koľko octu prilejem. Väčšinou pri množstvách uvedených v tomto recepte dávam 3 – 5 lyžic octu, treba však začať s menším množstvom, ochutnávať a postupne pridávať, až kým nedostiahneme takú chuť, akú máme radi. 

Po asi 20 minúta je prívarok hotový, odstavíme ho a buď hneď podávame alebo necháme ešte odstáť, aby sa trochu zastabilizoval. 



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.