Vegánska hrachová polievka

Vegánska hrachová polievka znie na prvé počutie možno desivo. Nebudem vás presviedčať, že je plná chute a vonia domovom. Kto chce, vyskúša. Naozaj nie je vyhradená len pre vegánov. Len sa v nej akosi nenachádzajú suroviny živočíšneho pôvodu, to je celé. A to vlastne ani nebolo zámerom. Len som dostala chuť na dobrú polievku.

Ako som sa (skoro) stala vegetariánkou

Že ide o vegánsku polievku som si uvedomila, keď som ochutnávala, či už je hrach dostatočne mäkký na to, aby som do nej pridala aj zemiaky. V tom okamihu sa z pamäte nečakane vynoria spomienka na kamarátku, moju menovkyňu, ktorá v 90-rokoch bola jednou zo zakladateliek miestnej Slobody zvierat u nás na východe. Boli to časy, keď sme sa stretávali pri prednáškach v zadných miestnostiach novovzniknutého kníhkupectva, kde sa premietali filmy o nechutných pokusoch kozmetického priemyslu na zvieratách. Potom sme protestne pochodovali popred mäsiarstva v meste. 

Ako študentka na strednej škole som počas prázdnin pre Slobodu zvierat robila preklady aktivistických materiálov z angličtiny do slovenčiny. Dnes to znie neuveriteľne, ale neboli ešte počítače, o internete sme ani nepočuli, a tak sme prekladali s pomocou ohmataného slovníka, škrtajúc slová napísané normálne perom na papieri. Preklad som kamarátke neposlala e-mailom, ale odniesla som ho pekne osobne. 

Kamarátka práve varila polievku, v ktorej nebol šmalec ani mäsový vývar. Ani maslo ani zápražka z mlieka a múky. Vysvetlila mi, že je to vegánska polievka a vegánstvo na rozdiel od vegetariánstva vylučuje akékoľvek potraviny živočíšneho pôvodu. Nič pre mňa. Vegetariánka som už bola, vydržalo mi to presne do momentu, keď otec v kuchyni rozbalil tlačenku. Namiesto toho, aby ma nútil jesť mäso, prieniesol môj najobľúbenejší mäsový výrobok a zakazoval mi ho jesť. 

Od tých čias, keď som sa slobodne a bezstarostne prechádzala podtatranskými lesmi a poľami, presvedčená, že ja a moji kamaráti zmeníme svet, uplynulo už pár rokov. Spoznala som mnoho kuchyní a kuchárskych štýlov, zobrala som si z každého – aj vegánskeho – to, čo nám chutí. 

Suroviny na vegánsku polievku 

  • 200 g sušeného poleného hrachu
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 2 zemiaky 
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • Soľ, čierne korenie, majoránka, nové korenie, bobkový list

Postup

Hrach som namočila na noc do vody. Ráno som postavila na pec hrniec, v ktorom som ohriala olej a na oleji osmažila cibuľu. Kým sa cibuľa smažila, nakrájala som nadrobno cesnak, očistila mrkvu a petržlena a nakrájala som ich na kolieska. Zeleninu som pridala ku cibuli a chvíľu restovala. Ked pekne voňala, vyliala som do hrnca hrach aj s vodou. Vody bol asi tak liter, priliala som ešte 2 litre.  Do vody som pridala 3 guličky nového a 3 guličky čierneho korenia, 2 bobkové listy a lyžičku soli. 

Hrniec som zakryla a keď začala polievka vrieť, pozbierala som bohatú penu. Keď boli hrach a mrkva takmer mäkké, pridala som do hrnca ešte 4 malé očistené a nadrobno nakrájané zemiaky (inak by stačili 2 zemiaky normálnej veľkosti). 

Aká je táto vegánska hrachová polievka? Sýta, výživná a nízkokalorická 

Mne táto polievka chutí s natrhanou petržlenovou vňaťou. Páči sa mi jej zemitosť a jednoduchosť. Pôvodne som zvažovala, že do nej pridám ešte trochu pšena, ale to možno niekedy nabudúce. 

Prekvapilo ma, že napriek pocitu sýtosti, ktorý mi polievka dala, išlo o kaloricky veľmi ľahké jedlo. Moja porcia mala 240 gramov. Nutrične toto množstvo obsahovalo len 84 kcal, z toho 23% bielkovín, 70% sacharidov, z toho 6% (1 g) cukru. Takže si ju pokojne dám aj na večeru. 

Máte radi strukoviny? Vyskúšajte aj tieto recepty!


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.