SPOZA PLOTA RECEPT

Placky z červenej šošovice nielen pre vegánov

Fajná letná grilovačka, pivo, víno tečú potokom, decká vrieskajú, psi štekajú, dospeláci sa striedajú pri krájaní zeleniny a mäsa, jednoducho skvelá atmosféra, slinky sa zbiehajú na chutné jedlo. Naraz ktosi pípne, že jeho či jej nový objav, ktoré doviedol do partie, je vegetarián, alebo dokonca vegán. 

Vegečlovek buď povie, že nie je hladný, alebo si nad ohňom opeká suchý chlieb, prípadne skromne podotkne, že má so sebou všetko čo potrebuje a z vrecúška si nasype do misky čosi ako zrno, zaleje to vodou, pričom s blaženým úsmevom ohrýza nejakú zelinu. Dobre, trošku preháňam, ale stretla som už aj takých vege ľudí, fakt. 

Dobrá gazdiná nakŕmi všetkých

Uznajte sami. Nebolo by vám ľúto ako sa každý bohapusto napcháva a vegečlovek sedí medzi vami na sucho? Mne teda áno, a aj preto z času na čas experimentujem s vegetariánskymi či rovno vegánskymi jedlami.

Bohatou studnicou inšpirácie pre vegetariánske a vegánske varenie je indická kuchyňa. Plná vôní, pestrých farieb a variability chutí. Dokonca aj mäsožrúti ocenia samosu, dhal alebo keftu. Strukoviny sú zdravé, tak si ich doprajme aspoň raz týždenne. Napríklad tieto šošovicové placky robievam kedykoľvek potrebujem mať na stole teplý obed v krátkom čase.

Šošovica

Šošovica, ak je správne pripravená a podávaná, je bohatým zdrojom všetkých možných vitamínov a minerálov. 

Obsahuje vitamín A, tiamín, riboflavín, niacín (posilnenie tráviaceho a nervového systému, kontrola cholesterolu), kyselinu listovú, vitamín C, E, K. Ďalej obsahuje Omega 6 kyseliny, aj Omega 3 kyseliny. Z minerálov je obhatá na draslík (dôležitý pre srdiečko a proti kŕčom), fosfor, molybdén, horčík (na nervy), vápnik (na kosti), selén (prevencia rakoviny, detox pečene), biotín, zinok (imunita), meď, mangán. 200 g šošovice pokryje až 36% dennného odporúčaného príjmu železa. Šošovica je ďalej bohatá aj na vlákninu a najmä červená šošovica aj na bielkoviny, čo z nej robí naozaj superpotravinu. 

Keftu, falavel, karbonátky. Vyberte si

Keftu je čosi ako naše fašírky. S pokrmom pod týmto názvom sa stretnete v tureckej, marockej ale aj bulharskej kuchyni. Z vareného cíceru sa robievajú zase karbonátky nazývané falafel. tieto placky sú vhodné pre vegánov, vegeteriánov, ale aj pre celiatikov. Namiesto vyprážania v oleji, placky pečiem v rúre.

Suroviny:

  • 500 g červenej šošovice
  • 1 cibuľa, ideálne červená
  • Čerstvé zelené bylinky, nám chutí najviac majoránka
  • Paprika, kurkuma, rímska rasca, fenikel, soľ 
  • Podľa potreby: olej, tekvicová múka

Postup

Šošovicu som namočila do vody a nechala asi hodinu dostáť. Ak necháte dlhšie, nič nepokazíte. Zliala som vodu, šošovicu som rozmixovala tyčovým mixérom. Nie úplne na kašu, ale tak akoby polovičato, aby časť šošovice ostala vcelku. Rúru som si nahriala na 200 stupňov a pustila som sa do práce. 

Do rozmixovanej šošovice som pridala cibuľu a rozmixovala som aj tú. Potom som pridala bylinky a korenie.

Práve rímska rasca a fenikel dodajú keftu nielen tú správnu arómu a chuť, ale aj zabránia nepríjemnému nadúvaniu po konzumácii strukoviny. 

Prvýkrát, keď som robila tieto placky, tak som do šošovice priliala tak za lyžicu – dve horčicového oleja. Výsledná zmes bola dosť riedka na to, aby som z nej mohla rukami formovať fašírky, ale neroztekala sa, keď som ju lyžicou nabrala a dala na plech vystlaný papierom na pečenie. Teda, trochu štavy roztieklo, ale nič dramatické. 

Pri ďalších pečeniach som už olej nepridávala, nechala som zmes pevnejšiu a suchšiu. Takto pripravené placky boli chrumkavejšie, v strede ostali stále mäkké. Placky som piekla 15 minút a s prekvapením som zistila, že sa pri pečení aj trochu nadvihli.

Podávanie 

Šošovicové keftu môžete s kľudným svedomím vložiť vegetariánovi do hamburgera, vegánovi do pšeničnej či špaldovej placky so zeleninou a celiatikom na hromadu šalátu.

Ja milujem strukovinové placky s hustým gréckym jogurtom, páni možno ocenia skôr majonézu. Keďže sú samé o sebe dosť aromatické a pikantné, hodí sa k nim aj ešte kečup. Vyškúšali sme aj slivkové čatní a zatiaľ je to naša najobľúbenejšia kombinácia.

Máte radi strukoviny? Vyskúšajte aj tieto recepty!


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.