Nakladané uhorky bez chemických konzervantov a farbív

Nakladané uhorky sú obľúbenou prílohou k nejednému jedlu, hlavne ku vyprážaným či ťažším mäsám. Potrebovať ich budete aj pri príprave bratislavského pliecka, domácej tresky v majonéze, obložených chlebíkov. A samozrejme pri príprave hamburgera nezabudnite na uhorku! 

Dobré nakladané uhorky majú vyváženú kyslo-sladkastú chuť a sú chrumkavé. Aby také boli, treba ich správne ochutiť a sterilizovať. A nie, nepotrebujete na to žiadnu chémiu. Bezkonkurenčnú zmes korenín si hravo namiešate aj sami. Áno, pripúšťam, že je to trochu piplačka. Ale raz za rok sa z nakladania uhoriek môže stať príjemná rodinná tradícia. 

Korenia: 

  • nové korenie
  • Čierne korenie
  • Jalovec/ borievka
  • Klinček 
  • Koriander
  • Horčica
  • Soľ 
  • Cukor 
  • Ocot 

Ďalej budete potrebovať: 

  • Mrkvu
  • Cibuľu
  • Cesnak 
  • Kôpor alebo zelerové listy podľa chuti 

Pracovný postup

Ja spracúvam 10 kíl uhoriek a výsledkom je 30 fľaší s objemom 0,7 dcl. Nie, fakt to nie je veľa, pretože varievam a stravujeme sa doma. Okrem toho, tieto uhorky sú tak dobré, že otvorená fľaša málokedy ostane nedojedená. 

Prvým krokom je namočenie uhoriek do studenej vody. Nechám ich chvíľku odmočiť a zatiaľ si nachystám prvých 12 štamperlíkov s koreninami.

Do každého štamperlíka dám: 

  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 1 klinček
  • 1 guličku borievky 
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • 3 guličky nového korenia
  • Štipku horčicových semienok
  • Štipku koriandrových semienok 
  • 1 strúčik cesnaku 

Nakrájam si cibuľu a menšie mrkvy (asi tak 5 ks), natrhám zelerové listy a pripravená na všetko idem vydrhnúť namočené uhorky, aby sa očistili od blata, prachu a jemných ihličiek, ktorými sú pokryté. Musím mať na rukách rukavice, aby som sa nevyhádzala. 

Do 12 pohárov vysypem koreniny zo štamperlíka, pridám 10 čajových lyžičiek cukru (odmerajte si koľko to je napríklad do nejakej odmerky, inak sa z toho lyžičkovania zbláznite), koliesko cibule, 5 koliesok mrkvy, hodím zelerový list a začnem ukladať uhorky.

Najprv sa snažím ukladať ich kolmo na dno, takže pohár držím v ruke v 45°uhle a ukladám, koľko sa dá. Keď je dno úplne plné uhoriek, tak, že sa nezmestí už ani jedna, začnem ukladať druhé poschodie, naležato. Cieľom je napchať do pohára čo najviac uhoriek až po ten okraj, kde sa zužuje hrdlo. Ak pri práci natrafím na uhorku, ktorá je poškodená alebo má mäkký konček, vyradím ju.

Po naplnený prvej dvanástky vlejem deci octu a dolejem studenou vodou po okraj tak, aby odvrchu bolo 0,5 cm voľného miesta. Fľašu poriadne zatvorím a pustím sa do ďalšej dvanástky, až kým nespracujem všetky uhorky. 

Sterilizácia

Otestujem koľko vody treba dať do zaváracieho hrnca. Ten Archimedes nebol blbý. Takže – do studenej vody naukladám poháre, zalejem vodou, vyberiem poháre. Potom dám vodu zovrieť. Naplnené poháre naukladám do zaváracieho hrnca. Otvorením teplota vody klesla, a začína martýrium čakania, kým zase vystúpa na 80°C. Pri tejto teplote ich nechám sterilizovať 5 minút. Opakujem, kým nie sú zasterilizované všetky poháre. 

Po vybraní z hrnca uhorky uložím na stôl a poriadne ich pozakrývam dekami alebo perinou. Ide o to, aby chladli čo najpomalšie. Na police do komory ich odnesiem až po 24 hodinách, dovtedy s nimi nikto nehýbe, aby sa nenarušil sterilizačný proces.

My sme sa do záverečnej fázy pustili okolo ôsmej večer, pohárov bolo, ako som spomínala 30. Tvrdli sme v pivnici pri krbe do rána do jednej. Ale uhoriek máme – dúfam – dosť! 

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.