máj 072018
Domáca treska v majonéze

Kuchyňa je vo finálnej fáze prestavby, rozumej – všetko je zaprášené, nič sa nedá nájsť, konečne sme dobúrali stenu. Predtým než položíme novú podlahu, musíme zamaskovať jazvy po bývalých tehlách a omietke. Poľná kuchyňa by bola luxusom v porovnaní s týmto našim zbúraniskom. 

Pri vypratávaní mrazáku na mňa smutne vykukli dva zmrazené pstruhy. V chladničke trocha majonézy a zvyšok nakladaných uhoriek. No prosím, na vyprážané pstruhy v tomto teple aj tak nemám chuť a treska v majonéze, to je jedna z dvoch podôb úprav rýb, ktorú znesie aj môj muž. Tou druhou je rybia pomazánka. 

Takže treska zo pstruha. Prečítala som niekoľko receptov z rôznych zdrojov a nakoniec som to vykombinovala metódou “co dům dal”.

Suroviny na domácu treks v majonéze:

  • uvarené ryby
  • uvarená mrkva
  • nakladané. uhorky
  • čerstvá alebo nakladaná cibuľa
  • horčica
  • soľ, nové korenie, bobkový list
  • majonéza

Ryby som uvarila vcelku vo vode s bobkovým listom, novým korením a sušenou koreňovou zeleninou. Po uvarení (cca 15 minút) som ich vybrala a nechala ich vychladnúť do druhého dňa. Netreba tak dlho, ale nejak som nestíhala, a tak som musela varenie prerušiť. Uvarenú studenú rybu som rozrezala pozdĺžne tak, aby som z nej mohla vybrať kosť. Ale predtým ešte som jej musela ale odrezať hlavu a chvost, to bolo nepríjemné. Potom som ju trpezlivo kúsok po kúsku drobila a vyberala zvyšné kostičky, zatiaľčo som ju odlupovala od kože. Ak vám nejaké čiastočky kože na mäse ostanú, to sa stratí pri finálnom mixovaní.

Mäso som natrhala do misy
Nakrájala som cibuľku a nakladané uhorky aj mrkvu z nich, a pridala som ich ku rybaciemu mäsu. Pridala som majonézu a trošku vody nakladačiek
Toto všetko som asi za pol minúty až minútu vymiešala tyčovým mixérom do luxusnej tresky v majonéze. Aj keď je zo pstruha.

No a teraz sa a si pýtate, že koľko čoho som vlastne dala. Bohužiaľ, jediné presné údaje, ktoré mám, sa týkajú rýb – 2 pstruhy. Všetko ostatné išlo od oka a podľa chuti. Napríklad soľ pridávam vždy až na koniec a po troške. A nezabúdajte, že tresku treba nechať odležať. Po výrobe sa zmes javila trochu riedka a podľa môjho muža bola trochu cítiť tou vodou z uhoriek. Ale keby ste vedeli, aká bola dobrá na druhý a tretí deň!  To sa už premiešali poriadne všetky chute a o rýchlu desiatu aj olovrat som mala postarané. Bez roboty, bez premýšľania.

Než sa pustíte do prípravy

Niektoré recepty uvádzali na okyslenie ocot. Ja som ho nedávala, pretože som použila šťavu z našich domácich nakladaných uhoriek, a tam už ocot bol. Ak necháte tresku dobre odstáť, aspoň tých 24 hodín, tak ten ocot aj pomáha rozložiť tie najjemnejšie kostičky, ktoré ste mohli prehliadnúť. Aj tak však jedzte opatrne! 

Čistenie ryby od kostí je piplačka. Ja mám bohatú prax z northamptonskej kuchyne, kde som nárazovo čistila celé krabice údených makriel, našich údenačov. Takže: pripraviť si misku s vodou a froté utierku alebo ručník k ruke. Poriadne svetlo. Pinzeta po ruke. Rybu jemne pohladíme v protismere rastu mäsa, hlavne pomaličky, otvárame záhyby ako vejár. Kostičky vyberáme po jednej a hneď ich aj otierame o tú utierku. Ruku si priebežne oplachujeme, aby sme v prstoch nestratili kvôli mastnote cit. kostičky, ktoré nejdú von zľahka, vytiahneme pinzetou. Viac ako pri akejkoľvek inej práci platí, že “práce chvatná, málo platná”.  

Prečítajte si príbeh, ako som sa učila variť.

Pri varení ryby som použila sušenú zeleninu. Opäť ide o domáci výrobok, podobný vegete len bez glutamánu, soli a farbív. Skrátka nasušená a pomletá mrkva, petržlen, zeler, vňať. Je to výborné riešenie, ak nemáte po ruke mrkvu a bežať kvôli jednému – dvom kúskov nedáva zmysel. Tá sušená zelenina príjemne ochutí a prevonia vodu, v ktorej sa ryba varí. 

Ku rybaciemu masu s výborne hodí horčica. Nechcela som dávať kupovanú horčicu, a ani som nemusela, pretože v našich nakladačkách sú aj horčičné semienka. Ak teda neplánujete použiť vodu z nakladačiek a máte doma horčičné semienka, stačí, ak ich namočíte na noc do octu a druhý deň použijete tento ocot. Prípadne ich môžete skúsiť v octe rozmixovať, ak máte dobrý stroj.

Ako vidíte, možností je veľa. Isto máte aj vy nejaké obľúbené recepty a triky, neváhajte sa podeliť v komentári alebo mi napíšte správu. A nebojte sa experimentovať. Stačí mať odvahu a ochotných stravníkov, ktorí to zvládnu s vami. Verím, že ich máte okolo seba dosť. Tak dobrú chuť a dovidenia pri ďalších receptoch a príbehoch!

Martina Javůrková

Milujem pečenie, varenie a experimentovanie v kuchyni. Nové recepty skúšam neúnavne a skúmam metodicky, ako som sa to naučila počas rokov, keď som študovala chémiu. Rovnako milujem náš vinohrad a záhradu, mojich obrovských učiteľov. K životu mám celostný prístup a baví ma objavovať paralely biznisového a kuchynského prostredia. Príroda mi je inšpiráciou, v ktorej sa spoznávam metafory života.Svoje dve vášne - biznis a jednoduchý vidiecky život - som pretavila do životného štýlu. Aj preto sú dnes všetky služby mojej spoločnosti dostupné doslova a dopísmena spoza plota.Vediem odborné HR a manažérske školenia, pôsobím ako špecialista pre ochranu osobných údajov podľa GDPR, poskytujem poradenské služby firmám aj jednotlivcom. Medzi ne patrí kariérny koučing a individuálne programy pre začínajúcich podnikateľov alebo tých, ktorí uvažujú, že prejdú zo zamestnania na voľnú nohu a nevedia kedy, ako a či vôbec. Ak ma potrebujete pracovne, zabehnite na www.dimensions.sk - môj firemný web.


Write a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.