Domáce cestoviny patria nielen medzi populárne potraviny, ale právom patria medzi vďačné zásoby každej gazdinky, ktorá sa nechce spoliehať na zásoby v obchodoch a chce pre svoju rodinu variť zdravé a výživné jedlo. Ak sa raz naučíte pripraviť domáce cestoviny, už nikdy nebudete v úzkych, čo na rýchly ľahký obed a do pol hodiny pripravíte ľubovoľné množstvo porcií na okamžitú konzumáciu. Keď cestoviny zvládli pripravovať staroveké Rimanky, zvládnete to aj vy.
Trochu histórie na úvod
Pred niekoľkými rokmi som totiž čítala knihu “Da Vinciho kuchyňa”, ktorá bola skvelým sprievodcom stravovaním v starovekej Rímskej ríši. Očarená som čítala, ako vyrábali makaróny a ako ich sušili na drevených stojanoch pred chyžami, potom ich nasekali a balili do balíčkov.
V dobe, keď žil Da Vinci, stálo kilo cestovín sedemkrát viac ako kilo mäsa. Cenu cestovín zvyšovala ich nutričná hodnota, skladnosť a trvanlivosť, ktoré oceňovala najmä rímska armáda.
Keď môjmu mužovi, odchovanému na domácich morčacích rezňoch a makovníkoch od babky argumentujem v prospech cestovín, tak len zašomre, že nech si doštudujem, ako neslávne Rímska ríša skončila. Ale strojček na výrobu rezancov, ktoré jeho otec vyrobil kedysi dávno pre jeho babku, ten som dostala.
Úžitok cestovín pre organizmus
Výroba domácich rezancov je navýsosť terapeutická činnosť, ktorá ma mimoriadne ukľudňuje. Ale pri výrobe domácich cestovín nemusíme vôbec obmedzovať len na rezance a doprajme si zdravé domáce cestoviny v celej ich škále. Áno, čítate dobre. Zdravé domáce cestoviny. Ak totiž netrpíte potravinovou inteleranciou, tak cestoviny z kvalitnej múky a domácich vajec môžu byť pre vás zdrojom mnohých výživných látok.
Cestoviny z tvrdej pšenice (semolina) obsahujú významný podiel bielkovín. Sú zdrojom vitamínov B skupiny, a to najmä vysoký podiel vitamínu B1, B2, B3, B6 a B9. Práve komplex týchto vitamínov je nevyhnutný pre správne pracujúci nervový systém, ale taktiež zvyšuje imunitu a podporuje zdravý metabolizmus. Možno preto mám chuť na cestoviny vždy v obdobiach PMS alebo po ťažkom, stresujúcom dni. Dobre mi robia zrejme pre svoj vysoký obsah horčíku a fosforu, ktorý podporuje vstrebávanie horčíka.
Cestoviny zo semoliny sú vhodné ako prevencia cukrovky, pretože upravujú hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Celkovo podporujú zdravé trávenie, zvyšujú obranyschopnosť organizmu, dodávajú telu energiu a zvyšujú našu fyzickú zdatnosť. Nedá mi zase si nespomenúť na rímskych vojakov.
Recept na domáce cestoviny
Sú dva spôsoby, ako pripraviť cesto na cestoviny. Chudobnejšia alebo skromnejšia verzia hovorí, že stačí zamiesiť semolinu s vodou v takom pomere, aby vzniklo cesto, ktoré sa nelepí ale nie je ani suché. Bohatšie a výživnejšie budú cestoviny, ktoré pripravíte z múky a vajec. Pripravme si verziu s vajcom.
Základom je na 100 gramov múky a 1 + vajíčko na osobu. Ak chcem navariť 4 porcie cestovín, tak použijem 5 vajec, 400 g múky a spracujem na drobivú zmes, do ktorej postupne pridávam v prípade potreby trošku vody.
Cesto miesim na pracovnej doske rukami, kým sa neprepojí a nenadobudne elasticitu. Hotové cesto vyformované do gule položím na pomúčený povrch, trochu zasypem múkou, prikryjem a nechám pol hodiny oddýchnuť. Keď uplynie pol hodina, cesto si rozdelím na dve časti pretože ho idem vyvaľkať na čo najtenšie, takže potrebujem, aby sa mi zmestilo aj po rozvaľkaní na dosku.
Rozvaľkané cesto jemne pomúčim, zrolujem ako závin a nakrájam. Pred vložením do vody rolky rozmotám mimo dosahu pary, aby sa mi nezlepili. Tieto cestoviny sú trošku hrubšie ako tie, ktoré vyrobím na strojčeku. Ručná práca dáva síce taký domácky pocit z práce, ale nebráňte sa ani strojčeku. Prácu urobíte rýchlejšie a rezance budú vďaka svojej jemnosti ešte chutnejšie.
Ak som pripravila cestovín viac, tak zvyšok nechám preschnúť, neskôr v uzavretej nádobe odložím do chladničky a do dvoch dní spotrebujem, teda uvarím. Cestoviny môžem aj dôkladne usušiť na vzduchu na utierke a uskladniť v dóze na suchom mieste, napríklad v kredenci.
Ako variť čerstvé domáce cestoviny
Aby cestoviny boli naozaj tak zdravé, ako som opísala vyššie, je dôležité dodržať nielen recept, a teda použiť kvalitnú múku, ale aj postup pri varení. To znamená, nechať zovrieť dostatočný objem vody, 1 liter na 100 g cestovín.
Po minúte a pol sú 2 porcie cestovín uvarené al dente, je čas ich precediť. Precedné cestoviny sa nepremývajú vodou ani nemiešajú s olejom, ale sa spoja priamo s pripravenou omáčkou. Omáčka uvarené cestoviny akoby obalí a naplní, ak sú cestoviny duté.
Čo ku cestovinám
Absolútnou klasikou je aglio olio – pár kvapiek olivového oleja a cesnak, trochu byliniek a parmezán. Nízkokalorickou verziou môže byť aj pridanie pesta z bazalky, z medvedieho cesnaku alebo žihľavové pesto.
Pri večeriach v Miláne som odkukala jeden trik, ktorý používam dodnes. Namiesto omáčky len nastrúham na cestoviny syr výraznejšej chute a zamiešam. Cestoviny sa krásne obalia roztopeným syrom, jeho chuť sa teplom rozvinie, ale cestoviny v omáčke neplávajú. Ak mám veľmi maškrtnú náladu, pridám aj nasekané olivy alebo sušené paradajky.
Keď mi zvýšia huby a kúsok slaninky či šunky, nakrájané ich opečiem na troške oleja s cesnakom. Zalejem paradajkovou šťavou, prihodím vetvičku rozmarínu a majoránky zo záhonu, ochutím mletým čiernym korením a znížim teplotu, aby mala omáčka čas rozvinúť vône. Do hotovej omáčky vysypem uvarené cestoviny, zamiešam, nechám chvíľku odstáť a podávam.
Ani úprava na sladko nie je ničím nezvyčajným v našich kuchyniach. Nemusí ísť len o rezance s makom, orechami alebo tvarohom. Skvelý je aj tradičný nudlkoch.
Cestoviny sú univerzálne jedlo. Dajú sa jesť nasladko aj naslano, teplé aj studené, ako príloha, šalát, závarka či hlavné jedlo, uvaríte ich v luxusnej kuchyni aj vonku. Grazie, talianski kuchári!
Novinky Spoza plota
Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.