Domáce cestoviny

Jeden rok vyzerala moja kuchyňa ako tá múdra horárova dcéra – ani rozbitá, ani renovovaná. S príchodom jari, po ostrihaní viniča a prvom kosení, sa na moje modlikanie môj muž pustil do rozbíjania poslednej steny medzi dvoma malými izbami. Cieľom bolo mať  väčšiu s jedálenskou časťou a hlavne dostatkom úložného priestoru. Ja som sa takticky odpratala na služobnú cestu a po večeroch som obzerala fotky, ktoré mi môj muž posielal. 

Po návrate domov ma čakali Pompeje. Drobný jemný prach bol všade, absolútne všade. Našťastie aspoň vonku bolo krásne, slnečno a teplo, takže som mohla variť aspoň na ohni v kotlíku. Dobre, že som z detstva zvyknutá na trampské podmienky z rodinných stanovačiek.

Domáce cestoviny nie sú žiadna veda

V teplý aprílový víkend som navarila v kotlíku kurací paprikáš. Klasický postup, osmažiť cibuľku a mäso, podliať vodou a okoreniť. Vtedy som sa rozhodla prvýkrát v živote uvariť k nemu domáce cestoviny. Halušky sa mi robiť nechcelo a ísť 20 minút peši do obchodu kúpiť cestoviny tiež nie. Ako som zistila, presne tak dlho, ba kratšie, trvá urobiť domáce cestoviny. 

Poviem pravdu, zastrájala som sa na ne aj tak už  dlhšie a slnečná sobota bola ako stvorená na to, aby som sa zahrala na starovekú Rimanku, ktorá bude cestovinu sušiť na slniečku.

Pred niekoľkými rokmi som totiž čítala knihu “Da Vinciho kuchyňa”, ktorá bola skvelým sprievodcom stravovaním v starovekej Rímskej ríši. Očarená som čítala, ako vyrábali makaróny a ako ich sušili na drevených stojanoch pred chyžami, potom ich nasekali a balili do balíčkov. V dobe, keď žil Da Vinci, stálo kilo cestovín sedemkrát viac ako kilo mäsa. Cenu cestovín zvyšovala ich nutričná hodnota, skladnosť a trvanlivosť, ktoré oceňovala najmä rímska armáda. Keď môjmu mužovi, odchovanému na domácich morčacích rezňoch a makovníkoch od babky argumentujem v prospech cestoviny, tak len zašomre, že nech si doštudujem, ako neslávne Rímska ríša skončila. 

História cestovín

Na cestovinu je najlepšie použiť múku z tvrdej pšenice, známu pod názvom semolina. Táto tvrdá pšenica pochádza z oblasti Stredozemného mora, ale pestovala sa už pred viac ako 3000 rokmi v starovekom Egypte a Grécku. Cestoviny vnímame mylne ako potravinu, z ktorej sa priberá, a ktorá nemá žiadne výživné látky. Opak je však pravdou. 

Cestoviny z tvrdej pšenice obsahujú významný podiel bielkovín. Sú zdrojom vitamínov B skupiny, a to najmä vysoký podiel vitamínu B1, B2, B3, B6 a B9. Práve komplex týchto vitamínov je nevyhnutný pre správne pracujúci nervový systém, ale taktiež zvyšuje imunitu a podporuje zdravý metabolizmus. Možno preto mám chuť na cestoviny vždy v obdobiach PMS alebo po ťažkom, stresujúcom dni. Dobre mi robia zrejme pre svoj vysoký obsah horčíku a fosforu, ktorý podporuje vstrebávanie horčíka. 

Cestoviny zo semoliny sú vhodné ako prevencia cukrovky, pretože upravujú hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Celkovo podporujú zdravé trávenie, zvyšujú obranyschopnosť organizmu, dodávajú telu energiu a zvyšujú našu fyzickú zdatnosť. Nedá mi zase si nespomenúť na rímskych vojakov. 

A ako ich správne pripraviť tak, aby boli naozaj zdravé? Mnoho zdrojov tvrdí, že stačí zamiesiť semolinu s vodou v takom pomere, aby vzniklo cesto, ktoré sa nelepí ale nie je ani suché. Sú ale aj zdroje, ktoré radia zamiesiť múku s vajcom, a potom ešte také, ktoré uvádzajú len múku a žĺtko. Ja som použila celé vajcia.

Recept na domáce cestoviny

Základom je na 100 gramov múky a 1 vajíčko na osobu. Ak chcem navariť 4 porcie cestovín, tak použijem 4 vajcia, 400 g múky a spracujem na drobivú zmes, do ktorej postupne pridávam v prípade potreby trošku vody.  

Cesto miesim na pracovnej doske rukami, kým sa pekne neprepojí a cesto nenadobudne elasticitu. Hotové cesto vyformované do gule položím na pomúčený povrch, trochu zasypem múkou, prikryjem a nechám pol hodiny oddýchnuť. 

Keď uplynie pol hodina, cesto si rozdelím na dve časti pretože ho idem vyvaľkať na čo najtenšie, takže potrebujem, aby sa mi zmestilo aj po rozvaľkaní na dosku.

Rozvaľkané cesto jemne pomúčim, zrolujem ako závin a nakrájam. Pred vložením do vody rolky rozmotám mimo dosahu pary, aby sa mi nezlepili.

Ak som pripravila cestovín viac, tak zvyšok nechám preschnúť, neskôr v uzavretej nádobe odložím do chladničky a do dvoch dní spotrebujem, teda uvarím.

Ako variť čerstvé domáce cestoviny

Aby cestoviny boli naozaj tak zdravé, ako som opísala vyššie, je dôležité dodržať nielen recept, a teda použiť kvalitnú múku, ale aj postup pri varení. To znamená, nechať zovrieť fakt dostatočný objem vody, 1 liter na 100 g cestovín.

Po minúte a pol sú 2 porcie cestovín uvarené al dente, je čas ich precediť. Precedné cestoviny sa nepremývajú vodou ani nemiešajú s olejom, ale sa spoja s pripravenou omáčkou. Omáčka uvarené cestoviny akoby obalí a naplní, ak sú cestoviny duté. 

Čo ku cestovinám

Absolútnou klasikou je aglio olio – pár kvapiek olivového oleja a cesnak, trochu byliniek a parmezán. Nízkokalorickou verziou môže byť aj pridanie pesta z bazalky, z medvedieho cesnaku alebo žihľavové pesto.  

Pri večeriach v Miláne som odkukala jeden trik, ktorý používam dodnes. Namiesto omáčky len nastrúham  na cestoviny syr výraznejšej chute a zamiešam. Cestoviny sa krásne obalia roztopeným syrom, jeho chuť sa teplom rozvinie, ale cestoviny v omáčke neplávajú. Ak mám veľmi maškrtnú náladu, pridám aj nasekané olivy alebo sušené paradajky. 

Paradajková omáčka s hríbami a slaninou

Keď mi zvýšia huby a kúsok slaninky či šunky, nakrájané ich opečiem na troške oleja s cesnakom. Zalejem paradajkovou šťavou,  prihodím vetvičku rozmarínu a majoránky zo záhonu, ochutím mletým čiernym korením a znížim teplotu, aby mala omáčka čas rozvinúť vône.

Do hotovej omáčky vysypem uvarené cestoviny, zamiešam, nechám chvíľku odstáť a podávam. 

Cestoviny sú univerzálne jedlo. Dajú sa jesť nasladko aj naslano, teplé aj studené, ako príloha, šalát, závarka či hlavné jedlo, uvaríte ich v luxusnej kuchyni aj vonku. Grazie, talianski kuchári! 

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.