Nudlkoch. Zapekané cestoviny s orechami a slivkovým lekvárom

Nudlkoch, známy aj ako nudlfanc,nájdeme v Novohrade, v okolí Banskej Štiavnice aj na Zemplíne. Tieto zapekané cestoviny s orechami a slivkovým lekvárom potešia maškrtníkov v každom regióne. Najlepší je z domácich cestovín, ktorých príprava je jednoduchšia než si možno myslíte. Odporúčam aspoň raz určite ich vyskúšať. Ja domáce cestoviny milujem a teraz, keď som si kúpila strojček na jednoduchšie spracovanie cesta, ich budem robiť určite ešte častejšie.

Kochy, výbehy, nákypy

Keď som pred časom čítala knihu “Ako sme kedysi žili”, často sa v kapitolách o stravovaní spomínali kochy alebo výbehy. Za ten svet som nevedela, čo si mám pod týmito názvami predstaviť. Jasné mi bolo len toľko, že patrili medzi obľúbené jedlá, ktoré sa pripravovali na sladko s ovocím aj naslano so zvyškami mäsa či zeleniny. 

Slovo výbeh mi napadlo spojiť si s nákypom, až keď som robila ryžový nákyp, a ten pri pečení krásne vybehol. Ahá! Však preto voláme výbeh nákyp, lebo vybehne, nakypí! A neskôr som zistila aj nemčinárom známu vec, a síce, čo znamená slovíčko koch. Variť. Terézia Vansová v “Receptoch prastarej matere” pridala do jednej skupiny nákypy a kochy s puddingom. 

A mala pravdu, len nás to akosi zabudli v škole naučiť a ja som v potom v Londýne vyvaľovala oči, keď mi na stôl nepriniesli BB puding poliaty jahodovým sirupom. Puddingom sa totiž dodnes v anglickej kuchyni nazýva čokoľvek (za)pečené, od ovocného koláča po našu žobrácku kašu. Ale to už som odbočila, poďme naspäť do kuchyne. Uvaríme si nudlkoch.

Recept

  • Široké rezance uvarené v osolenej vode 
  • Mleté orechy
  • Slivkový lekvár
  • Maslo
  • Práškový cukor 

Postup 

Ak používate rezance z obchodu, tak použite na štyri porcie jedno celé balenie. Ja som pripravila rezance z 300 g semoliny a štyroch vajec. Cesto rozvaľkané na dlhé pláty som nakrájala v mlynčeku na cestoviny na dlhé slíže a ani som sa nesnažila ich nakrájať na kratšie, keďže jedlo sa zapeká a následne sa upečené slíže nakrájajú. 

Kým zovrela voda na slíže, namlela som orechy a roztopila maslo. Slíže som varila v osolenej vode, je dôležité dodržať pomer 1 liter vody na 100 g cestoviny. Keď som slíže dala do vriacej vody, počkala som, kým nanovo zovrie a akonáhle sa začala tvoriť na hladine hustá biela pena, vybrala som ich. Boli presne akurát uvarené. 

Pekáč som vymastila maslom (nevysypuje sa múkou!) a rúru som zapla na 180°C. Použila som jeden veľký hlboký pekáč, ale veľmi pekné by boli aj menšie dezertné zapekacie mištičky. To určite skúsim nabudúce. Tentokrát som ale teda vrstvila do veľkého pekáča. Vrstva slížov, posypať orechami, posypať cukrom, poliať maslom, rozotrieť pár lyžíc lekváru. Vrstvenie som zopakovala ešte raz a lekvár v druhej vrstve som zakryla poslednou vrstvou slížov, poliala maslom a dala piecť do nahriatej rúry na 30 minút. 

Tipy

Obávala som sa, že vrchná vrstva slížov bude nepríjemne zosušená a tvrdá, ale bola fantasticky jemne chrumkavá. Jedlo bolo riadne sýte a kyselkavý slivkový lekvár perfektne dopĺňal chuť orechov. 

Práve lekváru sa chcem v záverečných tipoch povenovať viac. Ja som použila náš domáci slivkový lekvár varený bez pridaného cukru, z roku 2018. Sú to vlastne len rozvarené slivky z nášho stromu, kde si rastú keď sa im chce, teda nie každý rok.

Slivka je údajne jediným ovocím, ktorého pomer cukrov a pektínov je tak vyvážený, že nie je pri jeho úprave na lekvár použiť žiadne prídavné látky. Keď sme my varili týmto spôsobom prvýkrát, odrádzali nás priatelia, že lekvár nevydrží dlho. Po troch rokoch s radosťou kontštatujem, že vydrží. 

Nie som si celkom istá, ako toto klasické jedlo chutí s povidlami. Asi by som sa prihovárala radšej za iné kyslejšie lekváre, alebo by som z receptu vynechala cukor. Vyskúšajte a uvidíte. Dobrú chuť! 


Dostávajte pravidelné sezónne recepty e-mailom! Prihláste sa na odber Noviniek Spoza plota. V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.