apr 072018
Žihľava dvojdomá. Jarný životabudič na dosah ruky

Žihľava je mimoriadne odolná a vytrvalá rastlina, ktorú nájdeme všade. Obsahuje vitamíny C, B, provitamín A, a aj minerály – vápnik, horčík a bohatá je aj na železo. Ďalej obsahuje kyselinu kremičitú, triesloviny a serotonín, čo je hormón, ktorý nám pomáha mať lepšiu náladu a celkovo cítiť sa vitálnejšie.

Každú jar sa horko-ťažko preberám zo zimnej hybernácie. Podľa mňa som v minulom živote bola medveď. Aj túto jar, ktorá prichádza mimoriadne váhavo, to bolo rovnaké. Som permanentne unavená, podráždená, hladná a najradšej by som ešte tak mesiac spala.

“Idem sa už natiahnúť”, zamrmlala som manželovi, ktorý celý deň majstroval čosi okolo elektriny. Cestou ku dverám som zamyslene vytiahla mobil a porovnávala, či ten kvet, ktorý vidím je skutočne hluchavka nachová ako si myslím, alebo nie. Bola to ona. Usadila som sa ešte na chvíľu pri krbe a čítala o jej účinkoch. Hm. A čo to rastie na lúke pod našim pozemkom? Tiež to isté? Medvedím krokom som sa vybrala na prieskum. Áno, to isté.

Púpava, úžasná jarná rastlinka pre každého, kto chce pomôcť svojmu tráveniu a žlčníku zvlášť. Pozrite si overené recepty.

Cestou hore po príjazdovke som sa psychicky pripravovala na kosenie, ktorého sezóna onedlho začne. Celá cestička je totižto zatrávnená. Už to vidím, ako bude zase všade rásť žihľava, hovorila som si a zastala som. Žihľava! Už by predsa mala rásť! Konečne som riadne otvorila oči a bežala po nožnice.

“Idem robiť žihľavové pesto!”, kričala som manželovi nadšene.

“Veď si si už chcela ísť ľahnúť,” odvetil s náznakom mrzutosti v hlase. Moje zmeny plánov ho už dávno nevyvádzajú z rovnováhy, ale moje kuchynské a bylinkové experimenty sú aj po rokoch zdrojom jeho frustácie.

Povedzte ale, čo ma malo postaviť na nohy, ak nie žihľavové pesto? Žihľava má nezastupiteľnú rolu pri detoxe organizmu, kompletne nám rebootne pancreas aj obličky, pričom liečivé spektrum je oveľa širšie.

  • čistí krv
  • pomáha pri reume
  • pomáha pri ateroskleróze
  • upravuje metabolizmus
  • znižuje krvný tlak
  • znižuje hladinu cukru v krvi, ale pozor – ak užívate lieky na cukrovku, ich účinok sa môže znásobiť
  • pozitívne pôsobí na kardiovaskulárny systém
  • zlepšuje funkciu pečene a žlčníka
  • pomáha pri kašli
  • používa sa na podporu rastu vlasov a proti ich vypadávaniu
Fialky nielen nádherne voňajú, ale sú aj chutné a liečivé. Prečítajte si pár receptov, ako ich môžete použiť.

Zbierať by sme ju mali v čo najčistejšom prostredí. Zbierajú sa mladé listy, alebo vňať, ktoré sú menšie ako 20 cm a majú tmavozelenú farbu. Zbiera sa aj koreň, jeho zber je vhodný na jar a na jeseň.

Žihľavu sušíme na tmavom mieste, najlepšie pri teplote 50°C, listy, ktoré sčernejú vyhodíme. Vysušená žihľava sa skladuje najviac jeden rok. Ak chcete žihľavu užívať na detoxikačné účely, tak 3 krát denne jednu šálku najviac počas 2 týždňov.

Na druhej strane, žihľava obsahuje veľa šťavelanov, takže ľudia s problémami srdcovej činnosti a zrážanlivosti krvi by žihľavu užívať nemali. Podávať by sa nemala ani pri menštruácii a zvýšenom riziku tvorby obličkových kameňov.

Spôsoby použitia

  • pri reume môžete prikladať čerstvé listy alebo vňať na boľavé kĺby
  • podobne môžete použiť pri bolestiach krížov a zápaloch nervov na rukách a nohách
  • pri vypadávaní vlasov si odvarom zo žihľavy umývajte každý deň vlasy, len pozor, ak máte odfarbené na blond alebo prirodzene blond vlasy, prípadne trvalú, riskujete, že získajú zelenkavý nádych
  • tinktúru si pripravíte tak, že mladú žihľavu aj s korienkami zalejte 40% liehom a necháte 14 dní macerovať, zlejete a pijete  pri problémoch s pečeňou, žlčníkom, vredoch, nachladnutí
  • odvar je vhodný je aj na obmývanie alebo namáčanie končatín v prípadoch ako ekzémy, kurie oká a pleseň na nechtoch nôh

Pesto zo žihľavy

Stačí natrhať mladú žihavu a doma pekne začerstva z vňate otrhať listy. Koľko? Záleží na vás. Ideálne je začať so 4 hrsťami, to je tak na jednu porciu, teda malú fľaštičku pesta.

Listy zalejte zovretou vodou vodou a hneď aj preceďte a ešte cez sito prelejte studenú vodu. Takto spracované listy vložte do mixéra a pridajte kvalitný olivový olej, orechy – napríklad mandle, vlašáky alebo drahé ale chutné píniové oriešky, trochu soli a strúčik alebo dva cesnaku. Ak máte, pridajte aj parmezán. Dôkladne rozmixujte a pesto dajte do vhodnej fľaštičky alebo rovno použite napríklad na cestovinách.

Výbornými raňajkami, ak ste niekde na chalupa a máte poruke čerstvú žihľavu, je aj pečivo s nátierkou zo syru typu lučina alebo tvarohu, ktoré rozmixujete so zaparenými a schladenými listami mladej žihľavy.

Ďalej sa dá žihľava použiť do praženice, šalátu či polievky, ako smoothie alebo čaj, to už je na fantázii a chuti každého z nás. V každom prípade, nepremeškajte príležitosť trochu pomôcť organizmu spamätať sa po dlhej zime. Ani sa nenazdáme a leto je tu, tak nech sme fit. Alebo ešte lepšie, nech sme fit celý rok!



Martina Javůrková

Milujem pečenie, varenie a experimentovanie v kuchyni. Nové recepty skúšam neúnavne a skúmam metodicky, ako som sa to naučila počas rokov, keď som študovala chémiu. Rovnako milujem náš vinohrad a záhradu, mojich obrovských učiteľov. K životu mám celostný prístup a baví ma objavovať paralely biznisového a kuchynského prostredia. Príroda mi je inšpiráciou, v ktorej sa spoznávam metafory života.Svoje dve vášne - biznis a jednoduchý vidiecky život - som pretavila do životného štýlu. Aj preto sú dnes všetky služby mojej spoločnosti dostupné doslova a dopísmena spoza plota.Vediem odborné HR a manažérske školenia, pôsobím ako špecialista pre ochranu osobných údajov podľa GDPR, poskytujem poradenské služby firmám aj jednotlivcom. Medzi ne patrí kariérny koučing a individuálne programy pre začínajúcich podnikateľov alebo tých, ktorí uvažujú, že prejdú zo zamestnania na voľnú nohu a nevedia kedy, ako a či vôbec. Ak ma potrebujete pracovne, zabehnite na www.dimensions.sk - môj firemný web.


Write a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.