Bielkové sucháre

Môže byť niečo lepšie, ako sladké chrumkavé sucháriky s kúskami orechov? Pred prvým pečením som mala rešpekt, potom, ako som zistila, aké jednoduché je urobiť ich, už mám hlavne radosť.

Cesta si môžete, ak máte dosť bielok, urobiť viac, pretože pri správnom skladovaní tieto sucháriky ostanú chrumkavé a chutné ešte dlho po Vianociach. Ku nedeľným kávičkam a pre nečakané návštevy ako stvorené. 

Suroviny

  • 5 bielok 
  • 150 g práškového curku
  • 150 g polohrubej múky
  • 100 g orechov
  • Maslo a múka na vysypanie formy

Postup

Bielka som vyšľalaha s cukrom na sneh. Zamiešala som múku a následne aj orechy. Ak chcete, môžete namiesto vlašských orechov použiť čiastočne alebo úplne mandle, len odporúčam dodržať mieru uvedených 100 g. Riedke cesto som naliala do vymastenej a múkou vysypanej formy srnčí chrbát. Piekla som približne pol hodinu pri 180 °C. 

Teplý koláč som vyklopila priamo na alobal a zatepla som ho do toho alobalu zabalila. Je kľúčové toto dodržať, inak sa sucháre nepodaria. Na druhý deň bol koláč v alobale studený. Nakrájala som ho ostrým nožom na tenučké plátky a dala piecť ešte na 45 minút pri 50°C. Počas pečenia som sucháriky otočila, aby oschli rovnomerne z oboch strán. 

Napiecť by sa toho dalo podstatne viac, ako moje štyri obľúbené druhy vianočného pečiva, nehovoriac o nepečených a slaných pokušeniach. Cítim sa prejedená, len čo toto píšem. A ešte čosi. Upozorňujem, že tieto sucháriky sú, ak sa vydaria, prudko návykové. Nehovorte potom, že som vás nevarovala.



Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.