mar 242018
Metóda 1-2-3. Najspoľahlivejší recept na kváskový chlieb

Bread Wood Oven Bread Bread Crust Loaf Of Bread

Ku receptu som sa dostala vďaka kváskovacím vílam v skupine na facebooku. Výsledný chlieb pečený metódou 1-2-3- bol tak skvelý, že som dosť dlho piekla len týmto štýlom.  Recept na kváskový chlieb metódou 1-2-3 ocení každý pekár či pekárka, ktorí majú málo času ale chcú piecť výborný kváskový chlieb. Na prípravu je naozaj nenáročný, pretože základným princípom je, že zmiešate 1 váhový diel kvásku, 2 diely vody a 3 diely múky. Takže napríklad 100 g kvásku, 200 g vody a 300 g múky.

Nečakané výhody metódy 1 – 2 – 3

Túto metódu dokážete použiť, aj keď ochutnávate víno v množstve väčšom ako malom. Raz sa mi stalo, že sme ochutnávali víno v pivnici, bola to neplánovaná akcia, ale rozkvas bol tak akurát pripravený na to, aby som z neho urobila cesto. Rozkvasu bolo v ten pamätný večer práve 300 g a ja som sa rozšafne rozhodla dať budúcemu chlebu riadnu gramáž. Spomenula som si na metódu 1-2-3 a šup ho tam so 600 g vody a 900 g múky.

Kým cesto autolyzovalo, pokračovala som v ochutnávke vína, potom som ho zamiesila ako sa patrí. Ochutnávka pokračovala, aj kým cesto kyslo, každú hodinu som odbiehala prekladať, až prišiel čas stočiť ho do ošatky. V reze vidíte, že som ho nestočila dokonale, ale tak úplná katastrofa to nie je.

Nedarí sa vám upiecť kváskový chlieb? Možno robíte niektorú z týchto chýb!

Poviem vám pravdu, až som sa zľakla, keď som videla aký je obrovský ten budúci chlieb a naozaj som si nebola istá, či sa mi vôbec zmestí do našej minirúry. Zmestil sa, ale vyklopiť na plech som ho musela uhlopriečne. A tak som upiekla svoj prvý dvojkilový chlieb, na ktorý som sa bez spolupráce s vínom asi nikdy neodvážila.

Vyskúšala som aj pomery 200 – 400 – 600, ale vrátila som sa ku 100 – 200 – 300 ako ku optimálnej veľkosti chlebíka. Lepšie sa stáča, lepšie sa krája, lepšie sa skladuje, a hoci sa rýchlejšie zje, kedykoľvek môžem upiecť nový pecník a ešte aj experimentovať. Napríklad tento posledný krásavec dostal namiesto 200 g vody 200 g zákvasu a prihodila som do cesta aj za hrsť zemiakov popučených s osmaženou cibuľkou, ktoré zvýšili od obeda.

Cesto bolo spočiatku tuhé ako nerozpracovaná plastelína, vlastne som ho ani nedokázala vymiesiť tak ako zvyčajne, takže psychicky som sa pripravovila na to, že po povinnom kysnutí z neho bude v najlepšom prípade bryndzový podpecník. V priebehu nedele som ho však zo zvyku napriek tuhosti poprekladala vždy keď som si spomenula.

Prečítajte si aj: Koľko času potrebujete na kváskovanie? 

Neviete si predstaviť moje prekvapenie, keď po dvoch hodinkách  v teple kuchyne na mňa vykuklo ľahulinké jemné cesto plné bubliniek. Stačilo ho stočiť a o chvíľku už sa aj pieklo. Neviem či to bolo tým, že bola rúra lepšie rozohriata ako zvyčajne alebo tou masťou a zemiakom, ale chlebík nepraskol, bol krásne pružný a lahodný ku štipľavej kolbás a natretý bohato s bizsalma marmeládou bol z neho vynikjúci dezert.


Martina Javůrková

Milujem pečenie, varenie a experimentovanie v kuchyni. Nové recepty skúšam neúnavne a skúmam metodicky, ako som sa to naučila počas rokov, keď som študovala chémiu. Rovnako milujem náš vinohrad a záhradu, mojich obrovských učiteľov. K životu mám celostný prístup a baví ma objavovať paralely biznisového a kuchynského prostredia. Príroda mi je inšpiráciou, v ktorej sa spoznávam metafory života.Svoje dve vášne - biznis a jednoduchý vidiecky život - som pretavila do životného štýlu. Aj preto sú dnes všetky služby mojej spoločnosti dostupné doslova a dopísmena spoza plota.Vediem odborné HR a manažérske školenia, pôsobím ako špecialista pre ochranu osobných údajov podľa GDPR, poskytujem poradenské služby firmám aj jednotlivcom. Medzi ne patrí kariérny koučing a individuálne programy pre začínajúcich podnikateľov alebo tých, ktorí uvažujú, že prejdú zo zamestnania na voľnú nohu a nevedia kedy, ako a či vôbec. Ak ma potrebujete pracovne, zabehnite na www.dimensions.sk - môj firemný web.


Write a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.