Krumpli paprikáš. Maďarská špecialita za pár drobných

Krumpli, grule, bandurky, švábka, tie naše zemiaky majú toľko názvov, koľko národov prešlo krajinou medzi Dunajom a Tatrami, ba možno ešte viac. Jeme ich celoročne, ku všetkému a vo všetkom. A to sme už znížili spotrebu z priemerných 89 kíl zemiakov na osobu za rok na slabých 43, čo je však ešte stále slušných 3,5 kíl mesačne na osobu.

Zemiaky varené, pečené v šupe, pučené s maslom, cibuľkou, na spôsob fučky, zemiaková kaša, džatky, placky, langoše, na kyselo, kežmarský zemiakový koláč, šúľance, halušky. Zemiaky majú nielen veľa názvov ale aj spôsobov použitia. Priložené na päty stiahnú aj najväčšiu horúčku a obklad zo šťavy priložený na boľavé koleno utíši reumatickú lámku a pomáha vysporiadať sa s celou škálou chorôb. A to ešte nespomínam výrobu zemiakového škrobu a pečiatok na domáce tvorenie! Vôbec nerozumiem, ako ľudia v Európe žili bez zemiakov celé tie stáročia pred ich dovezením.

Varíme krumpli paprikáš

Krumpli paprikáš je skvelým jedlom, keď máte chuť na niečo ako polievku ale nie tak riedke, čosi s mäsom, ale nie rezeň, čosi, čo vám dá pocit domácej pohody a pri príprave čoho nebude vaša kuchyňa pripomínať vojnovú zónu po úteku. Krumpli paprikáš je ďalej výbornou voľbou keď máte zemiakov aj klobásy príliš málo na riadnu porciu pre všetkých hladošov doma. Z mála navaríte totiž naozaj dosť veľa!

Suroviny:

  • zemiaky
  • klobása
  • cibuľa
  • masť alebo olej
  • červená paprika
  • soľ (podľa potreby)
  • nadstavbové suroviny: paradajkový pretlak a lečo

Všetko závisí od toho, aké kvalitné suroviny si zvolíte. Ak sa rozhodnete pre najlacnejší točený salám, tak korenín budete potrebovať viac, ako keď na varenie použijete kvalitnú, najlepšie domácu, klobásu.

Postup:

Pri varení takéhoto jedla používam plytký hrniec so širokým ťažkým dnom. Ako prvé pripravím cibuľovo – paprikový základ.

Cibuľu do krumpli paprikáša krájam na jemno, ale ak vám lepšie chutí nakrájaná na mesiačiky, tak nech sa páči. Smažiť ju treba na horúcej masti, ale len krátko, kým sa nezatiahne a nezačne rozvoniavať. Vtedy už treba pridať papriku a poriadne miešať. Ja som dala papriku štipľavú, ale môžete dať aj sladkú alebo obidve, podľa toho, či ste ohňožrúti alebo nie. My sme.

Ku rozvoniavajúcej paprike som po pár minútach pridala na kolieska nakrájané zemiaky. Ak sú zemiaky veľké, tak ich nakrájajte aj na polovice či štvrtiny. Hrúbka kolieska by mala byť taká istá ako hrúbka nakrájanej klobásy. Pripravte si oboje radšej vopred.

Zemiaky som zľahka osmahla a pridala som hneď aj klobásu. Pekne som zmes zamiešala a pridala som poslednú fľašu leča z pivnice. Nechala som prikryté variť primerane dlho, kým neboli zemiaky takmer hotové a tekutiny tak, aby sotva zakrývala zemiaky s klobásou. Potom som ešte priliala decovú fľaštičku domáceho paradajkového pretlaku a priviedla do bodu varu. Ochutnala som, či je jedlo dostatočne slané a trošku som ho dosolila. Hoci sa zdalo, že jedlu nič nechýba, táto posledná štipka soli krásne vytiahla sladkastú paradajkovú chuť a tá zase dala vyniknúť pikantnosti papriky. Tomu hovorím dokonalá súhra!


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.