Pivný guláš

Na internete je 6 320 000 receptov na guláš. Ktorý je ten pravý, skutočný, orignálny, naozajstný guláš?

Nikdy nezabudnem na jednu krčmu v Prahe, kde roky rokúce mali v ponuke okrem studených utopencov a nakladaných syrov práve guláš, a to za stabilnú cenu 60 korún českých. Po príchode sme si objednali pivo, pripili sme si a čakali na tanier s pariacim sa gulášom. Bol korunovaný čerstvou cibuľou, mäso bolo vláčne, omáčka hustá, ale múku by ste v nej hľadali márne. Po guláši sme si dali spravidla ešte jedno pivo a s plnými bruchami sme sa odgúľali domov. Ja som si poctivo odšlapala sedemdesiat schodov na najvyššie poschodie pavlačového domu, v ktorom za prvej republiky žili robotníci zo smíchovského pivovaru.

Guláš, na ktorý tak rada spomínam, a ktorý som sa dlhé roky márne snažila napodobniť, je pivný guláš, praotec všetkých gulášov. Jeho príprava je jednoduchá a chuť vynikajúca, dokonale zladená.

Suroviny

  • 1 lyžica šmalcu (bravčová masť)
  • 2 veľké alebo 4 malé cibule
  • 700 g hovädzieho mäsa (ideálne kližka)
  • 1 lyžica mletej papriky
  • soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 150 g paradajkového pretlaku
  • 500 ml vody
  • 500 ml piva
  • 2 krajce chleba

Pracovný postup

Ako prvé som si nakrájala mäso na primerane malé kúsky a cibuľu. Objemovo by ste mali mať pomer 1:1. Potom som do väčšieho hrnca s hrubým dnom dala roztopiť šmalec, do horúcej masti som dala nakrájanú cibuľu, znížila som tepolotu a cibuľu som nechala pomaličky pustiť vodu a chytiť farbu. Potom som pridala zase teplotu, do hrnca mäso a opiekla som ho z každej strany. Poprášila som mletou paprikou, pridala cesnak, paradajkový pretlak, vodu, rascu. 

Mäso som pozvoľna dusila prikryté asi  dve hodiny, pričom som ho občas premiešala a priebežne podlievala pivom. Pred koncom varenia som do guláša namrvila striedku z dvoch krajcov chleba a nechala prejsť varom. Guláš som ochutnala a dosolila. 

Po dvoch hodinách som guláš nechala zakrytý ešte hodinu na vypnutom sporáku, priebežne som premiešavala (a ochutnávala). Dĺžka varenia bude závisieť aj od toho, na aké mäso natrafíte a na aké veľké kúsky ho pokrájate.

Malá improvizácia

Tu sa musím priznať k malému odklonu od tradičného receptu. Nepoužívam kupované paradajkové pretlaky, a tak som pridala namiesto 150 g pretlaku asi tri deci mojej paradajkovej pikantnej omáčky. Vôbec to neľutujem, naopak, odporúčam aj vám experiement podľa vlastných zásob a chuti. 

V každom prípade, vôňa gulášu vytvorila v kuchyni jedinečnú chalupársku atmosféru a my sme s chuťou zasadli ku stolu. Ja som si svoju porciu ozdobila tradične cibuľou, mužovi extra pálivou paprikou, ktorá ma páli už len pri krájaní. 

Ako som predpokladala, na druhý deň bol guláš ešte lepší a na tretí deň som ľutovala, že sme ho neodložili na neskoršie jedenie. Ak by ste však nechceli jesť guláš tri dni vkuse, môžete si ho zamraziť do budúcna. Nie sú ňom žiadne zemiaky ani halušky, takže na mrazenie je ideálny. 

Ako zamraziť guláš

Odporúčam vám, aby ste mäso vybrali z omáčky a zamrazili ho zvlášť, napríklad na tácke. Potom kocky mäsa naporcujte do obalov. Omáčku môžete zmraziť tiež v malých obaloch a neskôr, keď dostanete na guláš chuť, tak si vyberiete presne toľko mäsa a toľko omáčky, koľko zjete. Takto sme skladovali guláše v northamptonskej kuchyni a garantujem vám, že ani jeden hosť neprišiel na to, že ten skvelý odležaný guláš ležal ešte pred necelou pol hodinou v mrazničke.



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.