Pôvodný muffiny neboli sladké. Pôvod majú v Británii a dodnes ide skôr o placku, ktorá sa dá pozdĺžne rozkrojiť a naplniť napríklad volským okom a opečenou slaninou. Pre zvyšok sveta sú muffiny sladké malé koláčiky. Tie pochádzajú z Ameriky odkiaľ sa rozšírili počas 20. storočia po celej Európe vďaka reťazcom kaviarní a rýchleho občerstvenia.
Muffiny podľa tohto receptu pripravíte do pol hodinky. Nemám rada suché muffiny, a tak som dosť dlho skúšala rôzne recepty kým som nenašla tento. Tieto muffiny sú krásne pružné, nemrvia sa a nelepia sa na papier.
Suché prísady:
- 250 g polohrubej múky
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- Štipka soli
- 4 plné lyžice mletých mandlí (alebo vlasšských orechov)
- 3 lyžice čokoládových čipsov
Mokré prísady:
- 2 vajíčka
- 7 lyžíc kryštálového cukru
- 200 ml mlieka
- 85 g slnečnicového oleja
Pracovný postup
Rúru som rozhriala na 180°C. Potom som sa pustila do miešania. V naozaj veľkej skelenej mise som metlou na šľahanie ručne vymiešala vajíčka s cukrom, pridala som olej a mlieko. Áno, viem, že cukor nie je mokrá prísada. Ale muffiny sú tisíckrát lepšie, keď cukor zapracujem do vajčíka.
Na váhe som do misky navážila múku a pridala ostatné suché prísady. Cez sitko som ich preosiala do misy s mokrými prísadami. Pozor – menej je viac. Ak budete cesto miešať dlha, tak muffiny budú po upečení ubité, preto stačí naozaj len zamiešať. Čokoládové čipsy som len zľahka zamiešala plochou stierkou.
Plech na muffiny som vystlala papierom na pečenie. Jeden hárok som nastrihala na 12 dielov, na dno každej priehlbiny som dala trošku vody a naskladla som tam ten papier. Nie je to vôbec komplikované a nemusíte sa snažiť o extra pravidelné vystlanie. Kto však máte košíčky v zásobe, použite samozrejme košíčky. Aj keď s tým papierom vyzerajú muffiny tak nejak zaujímavejšie a k niektorým chutiam sa tento rustikálny look vyložene hodí.
Potom prichádza moja jediná neobľúbneá časť prípravy – rozdeliť cesto do košíčkov. Cesto naberám veľkou lyžicou a otieram o stierku. Najprv naplním všetky košíčky 1 lyžicou, nech si papier pekne sadne. Potom pridám do každého košíčka ešte jednu lyžicu a zvyšok cesta podolievam tam, kde treba tak, aby bolo všade po okraj. Pečiem 20 – 30 minút pri 180°C, presnejšie 20 minút v elektrickej rúre a 30 minút keď pečiem v peci na drevo.
Prečo sa muffiny volajú muffiny
Pôvodný americký názov pre muffin bol quickbread, rýchly chlieb. Názov sa používa dodnes, spravidla ide o sladké chleby ako napríklad banánový chlieb a iné podobné koláče. Rýchlymi sa nazývajú preto, lebo namiesto zdĺhavého kysnutia s droždím či kváskom sa pri pečení používa sóda, a na upečenie dokonale nadýchaného pečiva nepotrebujeme nai minútu času na kysnutie.
A ako sa quickbread zmenil na muffin? Prvá písomná zmienka slova vyhláskovaného ako moofin sa objavila v roku 1703. Jeho pôvod je nejasný, odhaduje sa ale, že môže pochádzať z nemeckého “muffen”, čo znamenalo malý koláč alebo môže mať súvis so starofrancúzskym “moufflet”, čo znamená mäkký ako chlieb.
Máme nový projekt! Tešmácky dvor č. 49 je miestom, kde sa stretávajú dobrí ľudia pri dobrom jedle, pijú dobré víno a pečú dobrý chlieb. Chcete vedieť, čo môžete zažiť pri návšteve Tešmáckeho dvora? Pripravili sme pre vás ročenku „Rok 2024 na tanieri, v pohári, v chotári“ Stiahnúť si ju môžete úplne zadarmo, stačí ak kliknete na tento text a budete presmerovaní -> na našu novú webstránku.