Zapekaný baklažán

Nemám rada, keď sa z ľudí alebo z jedál robí to, čím nie sú. Napríklad, čo ja viem – slovenský Karel Gott, Einstain v sukni, rizoto z karfiolu, lasagne z baklažánu. Zapekaný baklažán je zapekaný baklažán, žiadne lasagne, a netreba sa za to hanbiť. Rovnako sa netreba hanbiť za to, že niekto je tým, kým je ani niekým v sukni.

Plynulé varenie

Jedlo, ktoré vám predstavím dnes, vzniklo ako prvok nekonečnej série plynulého varenia. Tentokrát v ňom zohrala hlavnú rolu ryža, ktoré mi ostala z víkendu, naša domáca zaváraná paradajková omáčka a baklažán. Hoci som počas víkendu varila piekla kurča, mäso, ktorého ešte trochu ostalo, som nechala v chladničke. Aj zajtra je deň.

Ryža

Uvariť dobrú ryžu je kumšt. Tentokrát som zvolila basmati ryžu, ktorú som dôkladne preprala. A keď hovorím, že dôkladne, tak naozaj dôkladne. Prala som ju v hustom sitku, kým netiekla číra voda.

Ryžu som sa rozhodla obohatiť o rastlinnú bielkovinu. Na tento účel je skvelá červená šošovica, ktorú netreba namáčať, stačí len preprať a variť. Pomer ryža – šošovica som zvolila 2:1. Ryžu som varila spolu so šošovicou zaliatu vodou v pomere 1:2, teda diel ryže so šošovicou ku dvom dielom vody. Do hrnca so m pridala aj jednu celú cibuľu v celku. Do cibule som napichala 4 klinčeky.

Vy výsledku bola ryža extra nadýchaná, keby som mohla, zjem jej aj pol hrnca. Ovládla som sa však a tak mi dosť veľa ryže zvýšilo.

Zapekaný baklažán

Baklažán som pripravila tak, že som odrezala listy, potom som ho olúpala po dĺžke, ale nie celkom, len na pruhy. Narezala som ho po dĺžke na tenké plátky, ktoré som jemne osolila. Keď sa na panvici rozohrial olej, opražila som jednotlivé plátky.

Do nádoby na zapekanie som na dno rozotrela paradajkovú omáčku začala som vrststviť: baklažán, ryža, omáčka, baklažán, omáčka, ryža, baklažán, omáčka – mozarella. Hotovo, zapekáme. Ja som zapekala na 250°C, program horný dolný ohrev s ventilátorom, stačilo len pár minút, kým sa mozarella nesfarbila do zlatisto chrumkava.

V jednoduchosti je krása

Obed bol pripravený rýchlo. Pochutila som si na ňom a bol dokonca tak sýty, že som už do konca dňa ani nejedla. Ak sa ma však opýtate, tak nie – nič neľutujem. A nie, nie sú to vegetariánske lasagne s ryžou. Je to zapekaný baklažán.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.