Zavárané lečo

Zavárané lečo využijete mimo sezóny pod akékoľvek mäso, do gulášov a omáčiek, alebo na prípravu rýchlej polieky, či len tak, ako šalát napríklad ku rezňu. Stačí vám maximálne 12 veľkých (7 dcl) alebo 24 malých (3 dcl) fľaší, a žiadne chemické zaváraniny zo supermarketov nebudete celý rok, možno aj dva, potrebovať. Ak nemáte záhradu, tak bežte ku najlbližšiemu gazdovi na trh, hlavne na konci sezóny isto dobre nakúpite.

Suroviny:

  • 3 kg zrelých paradajok
  • 2 kg zelenej tenkostennej papriky
  • Soľ 
  • Klinčeky 

Milujem prípravu zaváranín v lete na dvore. Vezmem tri lavóry, usadím sa do tieňa na hokerlík, a čistím a krájam. Jeden je na paradajky, jeden na papriku a jeden na odpadky. Očistenú a nakrájané papriky prisypem ku paradajkám, posolím a zľahka rukami premiešam. A čo vlastne potrebujem?

Vezmem si obvarené zaváracie poháre, na dno každého položím tri klinčeky. Do každého pohára natlačím osolenú zeleninovú zmes. Aj preto radšej volím tie sedemdecové poháre, lebo môžem zeleninu lepšie natlačiť. Ak sa nejaká zelenina nezmestí, nevadí, odložíme si ju, neskôr spotrebujeme. 

Poháre uložím ešte stále odkryté do chladnejšej miestnosti, u nás pivnica, a idem na príklad na výlet alebo robiť niečo, aby som na nich aspoň 4 hodiny nemyslela. Keď sa vrátim, tak vidím, že zelenina v pohároch klesla a pustili nejakú vodu. Čo urobím? Pridám zeleninu, ktorá zvýšila, a to tak, aby som sa už nepridávala vodu naopak, ak je vo fľašiach vody veľa, zlievam. Zelenina totiž pri stelizovaní ešte pustí šťavu a zmenší svoj objem. 

Alternatívou je nechať osolenú zeleninu v lavóre a nakladať ju do pohárov až po tých niekoľkých hodinách, keď pustila šťavu. Vtedy dávame pozor, aby sme do pohára dávali podľa možnosti len zeleninu bez vody, hoci nejaká vojde samozrejme vždy.

Plno napchaté poháre manžel dôkladne zavrie, ja postavím na platničku zavárací hrniec. Keď voda zovrie, naukladám poháre a nechám desať minút sterilizovať. 

Horúce poháre opatrne vyberiem a uložím na miesto, kde najbližších 24 – 48 hodín nebudú nikomu zavadzať a nebudú ani vystavené prudkému slnku. Počas tejto doby s nimi totiž vôbec nehýbem, aby dobehla strelizácia. Hotové fľaše uložím do komory a teším sa. 



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.