Zavárané lečo

Zavárané lečo využijete nielen na prípravu rýchleho obedu – klasického leča mimo sezóny, ale aj pri príprave famózneho duseného mäsa, do gulášov a omáčiek, alebo na prípravu rýchlej polieky.

Osobne pri pravidelnom domácom varení spotrebujem asi tak 12 veľkých (7 dcl) alebo 24 malých (3 dcl) fľaší. Vyskúšajte aj vy, a žiadne chemické zaváraniny zo supermarketov nebudete celý rok, možno aj dva, potrebovať.

Suroviny:

  • 3 kg zrelých paradajok
  • 2 kg zelenej tenkostennej papriky
  • Soľ 
  • Klinčeky 

Milujem prípravu zaváranín v lete na dvore. Vezmem tri lavóry, usadím sa do tieňa na hokerlík, a čistím a krájam. Jeden je na paradajky, jeden na papriku a jeden na odpadky. Očistenú a nakrájané papriky prisypem ku paradajkám, posolím a zľahka rukami premiešam. Nálada tejto práce sa dá opísť otázkou: A čo vlastne viac od života potrebujem?

Lavór uložím do chladnejšej miestnosti, u nás pivnica, a idem na príklad na výlet alebo robiť niečo, aby som na nich aspoň 4 hodiny nemyslela. Keď sa vrátim, tak vidím, že zelenina pustila nejakú vodu a mierne zvädla.

Vezmem si obvarené zaváracie poháre, na dno každého položím tri klinčeky. Do každého pohára natlačím osolenú zeleninovú zmes. Aj preto radšej volím tie sedemdecové poháre, lebo môžem zeleninu lepšie natlačiť. Potom cez sitko nalejem do pohárov pustenú šťavu.

Plno napchaté poháre manžel dôkladne zavrie, ja postavím na platničku zavárací hrniec. Keď voda zovrie, vložím do hrnca poháre a nechám 5 minút sterilizovať pri teplote 85 stupňov.

Horúce poháre opatrne vyberiem a uložím hore dnom na miesto, kde najbližších 24 – 48 hodín nebudú nikomu zavadzať a nebudú ani vystavené prudkému slnku. Pekne ich zababuším do diek a paplónov a nehýbem nimi, aby dobehla strelizácia. Vychladené fľaše uložím do komory a teším sa na zimu. 

Z uvedeného množstva som pripravila 7 veľkých fliaš leča, takže som zavárala na dvakrát, postupne, ako dozrievali paradajky.Ak nemáte záhradu, tak bežte ku najlbližšiemu gazdovi na trh, hlavne na konci sezóny isto dobre nakúpite.

One Comment

  1. Pingback: Dregelyvár. Tichý strážca histórie Hontu - Gurmánsky zápisník

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.