Zavárané lečo

Zavárané lečo využijete nielen na prípravu rýchleho obedu – klasického leča mimo sezóny, ale aj pri príprave famózneho duseného mäsa, do gulášov a omáčiek, alebo na prípravu rýchlej polieky.

Osobne pri pravidelnom domácom varení spotrebujem asi tak 12 veľkých (7 dcl) alebo 24 malých (3 dcl) fľaší. Vyskúšajte aj vy, a žiadne chemické zaváraniny zo supermarketov nebudete celý rok, možno aj dva, potrebovať.

Suroviny:

  • 3 kg zrelých paradajok
  • 2 kg zelenej tenkostennej papriky
  • Soľ 
  • Klinčeky 

Poznámka ku množstvám: Ja uprednostňujem lečo, v ktorom je viac paradajok a šťavy, manžel zase to, ktorom je viac paprík a menej šťavy. Namixovať sa to dá tak aj tak. Moja verzia je vhodnejšia na prípravu rôznych jedál, manželova na prípravu klasického uvareného leča kedykoľvek počas roka.

Príprava zaváraného leča

Milujem prípravu zaváranín v lete na dvore. Vezmem tri lavóry, usadím sa do tieňa na hokerlík, čistím a krájam. Jeden lavór je na paradajky, jeden na papriku a jeden na odpadky. Očistené a nakrájané papriky prisypem ku paradajkám, posolím a zľahka rukami premiešam. Nálada tejto práce sa dá opísť otázkou: A čo vlastne viac od života potrebujem?

Lavór uložím do chladnejšej miestnosti, u nás pivnica, a idem na príklad na výlet alebo robiť niečo, aby som na nich aspoň 4 hodiny nemyslela. Keď sa vrátim, tak vidím, že zelenina pustila nejakú vodu a mierne zvädla.

Vezmem si obvarené zaváracie poháre, na dno každého položím dva – tri klinčeky. Do každého pohára natlačím osolenú zeleninovú zmes. Aj preto radšej volím tie sedemdecové poháre, lebo môžem zeleninu lepšie natlačiť. Pohár je naplnený, keď je zelenina na úrovni okraja pohára, takmer akoby kopcovito.

Plne napchaté poháre manžel dôkladne zavrie a sterilizujeme ich 5 minút pri teplote 85 stupňov. Horúce poháre opatrne vyberieme a uložíme hore dnom na miesto, kde najbližších 24 hodín nebudú nikomu zavadzať a nebudú ani vystavené prudkému slnku. Pekne ich zababušíme do diek a paplónov a už nimi nehýbeme, aby dobehla strelizácia. Vychladené fľaše uložíme do komory a tešíme sa na zimu. 

Z uvedeného množstva som pripravila 7 veľkých fliaš leča, takže som zavárala na ešte raz, aby sme mali dostatok na jedenie aj do varenia. Ak nemáte záhradu, tak bežte ku najlbližšiemu gazdovi na trh, hlavne na konci sezóny isto dobre nakúpite.


Máte radi pikantné a sladko-kyslé prílohy? Vyskúšajte aj tieto recepty:


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

One Comment

  1. Pingback: Dregelyvár. Tichý strážca histórie Hontu - Gurmánsky zápisník

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.