aug 072018
Ajvar. Vynikajúca nátierka z pečenej papriky

Všimla som si, že naše zásoby zaváranín sa červenajú, rovnako aj väčšina jedál na našich tanieroch. Keď to takto pôjde ďalej, vôbec sa nebudem čudovať, ak začnem papriku pridávať aj do šľahačkovej torty alebo lineckých koláčikov na Vianoce. I keď, práve tým by trocha exotiky nemusela uškodiť. No prosím, už je to tu, už aj vymýšľam! Paprika je skrátka všade okolo nás a bez nej žiadne jedlo nemôže byť uspokojivo farebné. Ozaj, viete čo som pripravila dnes? Paprikovo – baklažánovú špecialitu menom ajvar! Možno ju poznáte aj pod názvom ljutenica. 

Máte radi baklažány? Vyskúšajte toto: Ľahký letný zeleninový guláš

Ide o typickú balkánsku nátierku, ktorej základ tvorí kápia a baklažán, koreniny a iná zelenina sa pridávajú podľa zvyku v tom ktorom regióne. Kdesi som sa dočítala, že príprava ajvaru je na Balkáne udalosťou, pri ktorej sa stretne celá široká rodina alebo niekoľko rodín z dediny. Proces prípravy je totiž tak trochu piplačka, ktorá sa určite lepšie zvláda v družnej spoločnosti. 

Ja som, samozrejme, svoje varenie zvládla sama, veď som nevarila desiatky litrov nátierky. A po ochutnávke z koštovacieho pohárika dodávam – bohužiaľ! Mám zavarených úbohých dvanásť dvojdecových pohárikov dobroty, ktorú som schopná zjesť lyžicou na posedenie. Ako ajvar chutí? Sladkasto-kyselkavo. Paprikovo-baklažánovo. Vonia ohníkom, na ktorom sa grilovala zelenina.

Je to skrátka výnimočná dobrota na chlebík s maslom, masťou, pod mäso, ku grilovanému mäsu, ale aj ku syru, napríklad ovčiemu. Keď si dáte taký čerstvý ovčí syr s domácim ajvarom, razom sa cítite ako pastier kdesi na puszte a máte chuť na pohár dobrého chladeného vínka a potom sa vyvaliť slastne do trávy a len tak byť, spokojný so životom, ktorý dáva také chutné dary. Ale dosť bolo rozjímania, poďme variť. Upozorňujem ešte raz – je to piplačka. 

Suroviny na ajvar:

  • 3 – 4 kg kápie
  • 1 kg baklažánu
  • Olivový olej
  • Ocot 
  • Cukor
  • Soľ
  • Mletá paprika (štipľavá alebo sladká, podľa chuti)
  • Podľa chuti chilli

Pracovný postup:

Papriky som očístila od stopky, semienok a bielych žiliek. Grilovala som ich približne 10 minút, kým nemali charakteristické pľuzgieriky. Paprík bolo veľa, gril bol malý, a tak som grilovala asi na štyrikát. Ugrilované papriky som ukladala do veľkej sklenenej, ktorú som zakryla, aby sa pekne parili. Potom sa vraj ľahšie šúpu. Mne sa ich šúpať nedarilo, tak som šúpanie vynechala. 

Baklažány som tiež očistila od stopky, narezala nožom a dala grilovať. narezať, prípadne popichať vidličkou ich treba preto, aby mala kadiaľ unikať voda a para pri grilovaní. Moje baklažány sú menšie ako z obchodu, takže som ich grilovala v celku 10 minút. Šupu majú pevnejšiu než papriky, takže som si dala tú námahu a olúpala som ich. V ich strede je asi tak miliarda semienok, tie som nechala. 

 

 

 

 

 

 

Papriky som preložila do veľkého hrnca, v ktorom som išla variť. Rozmixovala som ich ponorným mixérom. Kto chce, môže ich pomlieť na mlynčeku, v tom prípade však pozor, obsahujú veľa vody a strieka to. Takže odporúčam variť ajvar na dvore, ak máte tú možnosť. Vodu z paprík nevylievajte, odložte si ju bokom, vložíte ju potom do hrnca s pomletými paprikami. 

Baklažány som tiež rozmixovala ponorným mixérom a pridala ku rozmixovaným paprikám. Zmes som postavila na sporák a varila najprv na maximálnej teplote. Tá na našej poľnej dvojplatničke nedosahuje žiadne astronomické hodnoty, avšak pomerne rýchlo sa zmes začala variť. 

Pridala som štyri lyžice olivového oleja, lyžicu soli, dve lyžice cukru a 6 lyžíc vínneho octu. Premiešala som a prihodila som narýchlo nasekanú chilli papriku zo záhonu. Prisypala som asi dve lyžice sladkej mletej červenej papriky. Tu treba povedať, že ja mám ajvar rada pre jeho nasládlosť, kto túžite po pikantnejšej verzii, pridajte papriku štipľavú, alebo viac chilli a aj pomer soľ – cukor – ocot si upravte podľa svojej chuti. 

Počas varenia zmes utešene hustla, varila som pomerne krátko v porovnaní s tým čo som očakávala. Prebehla som ju ešte raz tyčovým mixérom a s bojovými pokrikmi som utekala od hrnca, z ktorého začali vystreľovať horúce, všetko na červeno farbiace bomby. V tichšej chvíli som sa vrátila ku sporáku a vzala hrniec z platničky preč. Teplotu som znížila a hrniec s nervózne bublajúcou zmesou som udobrujúco miešala, až kým nebola tak hustá, že sa v nej robila viditeľná ryha.

Zmes bola taká hustá, že som ju do pohárov nakladala varechou. Na napĺňanie zaváracích pohárov používam lievik, vďaka ktorému nezababrem okraje pohárikov a nemusím ich potom zdĺhavo čistiť. Naplnené poháre som zatvorila a uložila na 24 hodín do dunstu, čo je sterilizácia suchým teplom. Stačí poháriky poukladať na deku, obrátiť hore dnom a zabaliť tak, aby nevnikal pod deku vzduch. 

Celá akcia trvala nejaké dve – tri hodinky, ale kto už by úzkostne sledoval čas pri oddychovej činnosti. Oveľa horšie bolo následné upratovanie, ale aj to už mám šťastne za sebou. Teraz sa chystám spracovať cukety. A mám nový recept! Ak sa vám nechce čakať, vyskúšajte toto osvedčené pikantné cuketové čatní. 

Toto varíme každé leto: Pikantné cuketové čatní 

A keď nechcete premeškať nový článok, nezabudnite sa prihlásiť na odber noviniek. Tak do čítania a do varenia, priatelia! 



Martina Javůrková

Milujem pečenie, varenie a experimentovanie v kuchyni. Nové recepty skúšam neúnavne a skúmam metodicky, ako som sa to naučila počas rokov, keď som študovala chémiu. Rovnako milujem náš vinohrad a záhradu, mojich obrovských učiteľov. K životu mám celostný prístup a baví ma objavovať paralely biznisového a kuchynského prostredia. Príroda mi je inšpiráciou, v ktorej sa spoznávam metafory života.Svoje dve vášne - biznis a jednoduchý vidiecky život - som pretavila do životného štýlu. Aj preto sú dnes všetky služby mojej spoločnosti dostupné doslova a dopísmena spoza plota.Vediem odborné HR a manažérske školenia, pôsobím ako špecialista pre ochranu osobných údajov podľa GDPR, poskytujem poradenské služby firmám aj jednotlivcom. Medzi ne patrí kariérny koučing a individuálne programy pre začínajúcich podnikateľov alebo tých, ktorí uvažujú, že prejdú zo zamestnania na voľnú nohu a nevedia kedy, ako a či vôbec. Ak ma potrebujete pracovne, zabehnite na www.dimensions.sk - môj firemný web.


Write a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.