mar 192017
Gazpacho. Španielska polievka do horúceho počasia

Na stránkach tohto blogu ste už mohli nájsť recept na sýty sedliacky koláč aj na polievku najlepšiu na svete. To boli zimné recepty, s ktorými som mala čas hrať sa počas studených a tmavých dní. Jar však už postáva vo dverách a čaká, kým dorýľujeme a pohnojíme zem, vysejeme semienka do minimpareniska a vypraceme všetko to, čo už nebudeme potrebovať. A tak finišujeme prejarné prípravy a tešíme sa z každého slnečného dňa, ktorý strávime vonku.

Počas zimy som vypekala koláče čokoládové aj makové, tvarovohové aj orechové a hýbala som sa, len keď som musela ísť pre drevo. Skrátka, hybernovala som. Potom som v záhradnictve kúpila 50 litrov substrátu a zistila som, že vyniesť ho po našej kľukatej cestičke je trochu ťažšie ako som si pamätala. Zvládla som to, ale uvedomila som si, že s kondičkou na tejto úrovni budem mať už o pár týždňov problém. Zaprisahala som sa, že naozaj začnem cvičiť, ale nakoniec všetko dobre dopadlo a zase som nemusela, lebo som sa pustila do rýľovania. Dnes už je všetko v poriadku, svaly si spomenuli na ich hlavnú náplň práce a 10 kíl zemiakov na sadenie som vyniesla v ľavej ruke, zatiaľčo v pravej som niesla 5 litrovú bandasku s benzínom do kosačky, 2 kilá zemiakov na varenie a tašku s nákupom.

Prečítajte si aj: Ako cvičíme spoza plota

Neverili by ste, ako strašne človeku vytrávi počas rýľovania. Je naraz smädný aj hladný, chce sa mu spať a dať si pohár vína, a to všetko hneď. Teda aspoň u mňa je to tak. Keďže môj muž aj ja sme pracovali vonku do zotmenia, nikto v peci nezakúril. Kým by sme zakúrili a kým by som niečo uvarila, tak by som aj napriek hladu zaspala. Aj tak som nevedela čo chcem jesť a hlad som mala taký, že sa mi tmelo pred očami. Keby som tak aspoň mala navarenú polievku! Hoci aj zmrazenú alebo wifon!

Ľudský mozog je neuveriteľne tvorivý, keď ide o život alebo o pohodlie. Z prapamäte vyhrabal slovo gazpacho, vraj studenú polievku. V živote som to nejedla ale vraj ju netreba variť. Najlepší kamarát každého kuchára – google – ma hneď aj potešil, že sa až tak veľmi nemýlim, hoci recepty, ktoré som však našla, boli akosi komplikované.

  • 1 kg paradajky
  • 1 ks cibuľa
  • 200 g sladká červená paprika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 600 ml kurací vývar
  • 75 ml olivového oleja
  • 4 polievkové lyžice vínneho octu
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • ½ šalátovej uhorky
  • 1 farebná paprika
  • Soľ, mleté čierne korenie

Optmizmus ma prešiel, pretože okrem olivového oleja, cesnaku, soli a čierneho korenia som z týchto surovín nemala doma nič. Jedine, že … veď v lete som zavárala lečo! A lečo to sú paradajky a papriky. A keď ich rozmixujem, tak to bude polievka a hotovo. Ak to nevyjde, tak aspoň budem vedieť, že to nefunguje. Ako som sa rozhodla, tak som urobila.

O pár sekúnd som si už pochutnávala na sviežej polievke a zahryzovala ku nej krajec čerstvého chleba s maslom.  Ubezpečujem vás, že v živote som nejedla chutnejšiu polievku! Lečo bolo tak skvelé, že som polievku nepotrebovala ničím dochutiť, len som pridala kvapku olivového oleja. Svieža harmónia chutí paradajok a paprík, zľahka osolených a voňajúcich klinečkmi bola dokonalá. Od leta mali šťavy dosť času sa premiešať a spojiť do tak výborného celku, že skrátka nemám viac slov. Možno to znie prehnane, ale ja som ešte v živote nemala domáce lečo, tak sa radujem ako malé decko.

Mimochodom, s lečom sme si k sebe hľadali cestu dlho. Počas detstva patrilo medzi moje hororové jedlá. Prvýkrát som ho zjedla naozaj schuti, keď sme sa premrznutí a vyhladovaní vrátili z akejsi exkurzie. Vyhriata školská jedáleň sa mohla premenovať na raj na zemi. Jediné jedlo, ktoré ešte podávali bolo lečo, a ja som zistila, že to je vlastne mimoriadne chutné jedlo.

Naše lečo

Zavárali sme koncom augusta, keď nás navštívila kamarátka Evka, ktorá mi pomohla pokrájať tie kilá paradajok a paprík. Ja som sa rozhodla pre najjednoduchšiu veriu leča, pretože v jednoduchosti je krása. Takže sme nakrájali, osolili a zmiešali:

  • 10 kg paradajok
  • 6,5 kg paprík

A to je všetko. Cibuľu ani olej, ako radia niektoré recepty, som nepridávala, ani som zeleninu pred nakladaním nepodusila. Cibuľu som vynechala pretože som sa bála, že prerazí ostatné chute a okrem toho, vždy môžem nasekať pri varení čerstvú cibuľu ako základ hocijakého jedla. Olej zase zvykne časom zatuchnúť, nechcela som riskovať, že toľko práce a zeleniny by vyšlo nazmar.

Paradajky s paprikami sme osolené natlačili do pohárov a nechali odpočívať pár hodín, aby pustili vodu. Do pohárov sme vhodili aj klinček alebo dva. No a išli sme na výlet. Po návrate sme lečo dali sterelizovať a popíjali sme naše posledné vínko sezóny 2015. Oboje sa vydarilo.

Tip na výlet: Dregelyvár, miesto medzi nebom a zemou

No a to je teda môj recept na gazpacho. Jednoducho rozmixujte fľašu domáceho leča ponorným mixérom ako ja a zjedzte. Ak budete túžiť po zmene, môžete si polievku ohriať, môžete pridať smotanu, posypať ju čerstvým mletým čiernym korením a parmazánom alebo ju vliať do pecňa chleba a horúcu zasypať postrúhaným syrom. Dobrú chuť!



Martina Javůrková

Milujem pečenie, varenie a experimentovanie v kuchyni. Nové recepty skúšam neúnavne a skúmam metodicky, ako som sa to naučila počas rokov, keď som študovala chémiu. Rovnako milujem náš vinohrad a záhradu, mojich obrovských učiteľov. K životu mám celostný prístup a baví ma objavovať paralely biznisového a kuchynského prostredia. Príroda mi je inšpiráciou, v ktorej sa spoznávam metafory života.Svoje dve vášne - biznis a jednoduchý vidiecky život - som pretavila do životného štýlu. Aj preto sú dnes všetky služby mojej spoločnosti dostupné doslova a dopísmena spoza plota.Vediem odborné HR a manažérske školenia, pôsobím ako špecialista pre ochranu osobných údajov podľa GDPR, poskytujem poradenské služby firmám aj jednotlivcom. Medzi ne patrí kariérny koučing a individuálne programy pre začínajúcich podnikateľov alebo tých, ktorí uvažujú, že prejdú zo zamestnania na voľnú nohu a nevedia kedy, ako a či vôbec. Ak ma potrebujete pracovne, zabehnite na www.dimensions.sk - môj firemný web.


Write a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.