Mrkvový koláč s tvarohovo-smotanovým krémom

Mrkvový koláč je výborný sám o sebe. Tvarohovo-smotanovým krémom ho povýšite na úroveň torty. Mrkvový koláč s tvarohovo-smotanovým krémom je chutný, sýty a v chladničke vám zaručene pár dní vydrží, ba dokonca bude každým dňom lepší.

Suroviny:

  • 2 a 1/2 hrnčeka múky
  • 2 lyžice mletej škorice
  • 1 lyžica zmesi korenia nakombinovaná podľa chuti z korenín: mletý zázvor, mletý kardamón, nastrúhaný muškátový oriešok a mletý klinček
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 a 1/2 hrnčeka oleja
  • 4 vajíčka
  • 1 hrnček cukru
  • 2 hrnčeky postrúhanej mrkvy
  • 2 lyžice opečených semienok a orieškov

Postup:

Nahriala som rúru na 200 °C a na suchú panvicu som nasypala zmes semienok a oriešok. Občas ju treba jemne prehrabnúť, ale za chvíľu sú hotové. Pozáte to podľa toho, že krásne voňajú.

Múku som navážila a pridala som všetky korenia aj prášok do pečiva a sódu.

V mise som vyšľahala olej, cukor, a po jednom som zašľahávala vajíčka. Suchú zmes som nasypala do mokrej zmesi a vyšľahala dohladka.

Do cesta som prisypala nastrúhanú mrkvu a opražené oriešky so semienkami.

Cesto som vyliala na plech vyložený papierom na pečenie a piekla pol hodiny. Po upečení som cesto vybrala aj s papierom a dala chladiť na mriežku.

Kým sa chladilo, pripravila som si tvarohovo-smotanový krém. 500 g mäkkého tvarohu som vymiešala s 4 lyžicami zakysanej smotany a 1/2 masla a práškovým cukrom dohladka.

Keď bol korpus úplne studený, rozrezala som ho na tri časti – a zistila som, že je strašne vysoký, takže som urobila iba dve vrstvy kvázi torty. Natrela som plnku na vrch jednej časti, prikryla druhou, potrela zvrchu a zboku, ešte som ozdobila nastrúhanou horkou čokoládou a dala chladiť.

Samozrejme, ak chcete naozaj peknú tortu, tak neváhajte a každý korpus ešte orežte zvrchu tak, aby vám vznikli rovnako hrubé, respektíve tenšie pláty. Orezky cesta môžete nadrobiť a použiť pri príprave rumových guličiek alebo inej podobnej maškrty. My sme náš zvyšný plát sme jedli ako bežný koláč poliaty zvyšnou plnkou.

Toto cesto je vynikajúce, len ho je fakt dosť veľa na dve tortové formy. Našťastie je to však také cesto, že aj upečené ho pohodlne zamrazíte a máte pripravený luxusný zákusok pre nečakanú návštevu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.