Sladký mrežovník zo zemiakového cesta

Pravidelne koncom januára mávam pocit, že Vianoce boli niekedy strašne dávno, zima nikdy neskončí a tráva sa už nikdy nezazelená. Chladný vzduch a veľmi pomaličky sa predlžujúce dni pôsobia na mňa ako prírodné depresívum, ktorému sa síce nepoddávam, ale ani s tým nebojujem. Dni nechávam plynúť v povinnostiach a príjemnostiach, pracujem, oddychujem, oddychujem a oddychujem.

V  hmlistých studených dňoch nie je lepší liek proti “winter blues”, než dobré jedlo. Pravdaže, čím hutnejšie, tým lepšie, pretože len pariaci sa tanier poctivej domácej polievky, vôňa uvarených zemiakov, kapusty či mäsa majú silu nadvihnúť tú ťažkú perinu ospalosti, ktorá ma zavalila. No a pravdaže koláče.

Nič studené, šľahané, ľahké, vzdušné; nič, čo sa nedá poriadne chytiť tak, aby sa to nerozmrvilo v zmrznutej ruke, keď prídem zvonku. Chce to skrátka poctivý koláč z domácej produkcie. Koláč, ktorý vonia na celú chalupu. Ten dnešný vonia okrem iného škoricou, ktorá je vždy a za každých okolností spoľahlivým zlepšovačom nálady.

 Suroviny na mrežovník:

  • 400 g hladkej múky
  • 350 g uvarených zemiakov
  • 1 vajce
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 50 g práškového cukru
  • 250 g masla

 Plnka:

  • 2 poháre postrúhaného jablka
  • 2 PL medu
  • 2 KL mletej škorice
  • 100 g hrozienok
  • 3 pl rumu

 Takto sa mrežovník podarí

Múka môže byť aj špaldová alebo celozrná, prípadne si namiešajte v pomere 1:1 s vaše obľúbené múky. Zemiaky uvarené v šupke nechám trochu vychladnúť, očistím a postrúham. Všetky suroviny na cesto zmiešam rukou, hoci je to troche zaberačka, cesto je dosť tuhé. Dám ho ešte oddýchnuť do chladničky na pol hodinku a potom si ho rozvaľkám na veľkosť plechu. Nepoužijem celé cesto, nechám si približne ¼ z neho na pásiky, ktoré jednoducho vyšúľam v ruke a potom ukladám našikomo na vrch koláča a vytváram mriežku.

Cesto prenesiem do plechu tak, aby pokrylo aj boky plechu. Lyžicou naukladám plnku, zarovnám a ozdobím mriežkou z cesta.  Ak sa cesto aj trhá, nie je to na prekážku, ono sa počas pečenia zase aj pekne spája.

Cesto pri pečení dosť narastie, takže sa nebojte ho vyvaľkať na tenšie. Našťastie, mrežovník nie je žiadna našľahaná fiflena z cukrárne, ktorá sa zrúti po prvom zapichnutí vidličky, ale poctivá sedliacka dobrota, takže nejaké tie nedokonalosti jej radi odpustíme.

Namiesto jablka

Rum a hrozienka môžete aj vynechať. A dokonca, môžete vynechať aj jablká a použiť namiesto nich tekvicu. My jej máme každý rok veľa – a to nie je sťažnosť. Veselá oranžová tekvica počká rada na svoju príležitosť v mrazničke.

Pravidelná dávka zimného dopingu je pripravená, môžme sa uvelebiť k našej obľúbenej detektívke a tešiť sa, že zajtra slniečko zapadne zase o dve minúty neskôr. Je to na dobrej ceste!


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.