kváskový ražný chlieb recept celozrnná ražná múka kvások

Kváskový ražný chlieb

Dlho sa mi nedarilo upiecť pravý domáci chlieb a celkovo mi kysnuté cesto robilo samé problémy. Rozhodla som sa, že to skúsim inak. Keď to nejde s droždím, vyskúšam, čo urobí pravý domáci kvások! V tom čase som mala za sebou dva neúspešné pokusy založiť kvások, ale do tretice mi hviezdy boli naklonené. Do múky s vodou som na prvé tri dni pichla štvrťku jabĺčka ako šém do čela Golema – a kvások sa mi podarilo oživiť. O dva týždne neskôr som piekla môj prvý kváskovyý chlieb.

Príprava rozkvasu

  • 150 g múky
  • 150 ml vody
  • 2 lyžice kvásku

Zamiešala som suroviny a nechala  kvasiť 3 hodiny, ale môže to byť aj dlhšie či kratšie, záleží na teplote v miestnosti.

Príprava cesta

V druhom kroku som ku rozkvasu pridala:

  • 260 ml vlažnej vody
  • 300 g celozrnnej ražnej múky
  • 1 lyžicu medu
  • 1,5 čajovej lyžičky soli
  • 1 lyžičku rasce

Cesto som zamiešala a preložila do veľkého liatinového hrnca, ktorý som vyložila papieom na pečenie. V hrnci som ho nechala kvasiť na linke ďalšie 4 hodiny, ale lepšie je nechať 12 hodín v chlade.

Ak ešte nemáte s kváskovaním skúsenosti, tak je dôležité vedieť, že cesto z celozrnnej ražnej múky je lepivé, nie pružné a chleby nebudú ako balóny s bublinkami a vypečenou kôrkou. Ak chcete skôr vyšši chlieb, tak použite formu na pečenie chleba.

Pečenie chleba

Chlieb som piekla 40 minút, začala som pri teplote 250 °C, po 10 minútach som ju znížila na 220°C.

Odporúčam vydržať 24 hodín a nechať chlieb dôkladne vychladiť na mriežke. Odmenou za trpezlivosť vám bude oveľa lepší chlieb, s krásnou striedkou bez prebytočnej vlhkosti. Trpezlivosťou počas chladnutia zásadne predĺžite nielen kvalitu, ale aj životnosť chleba.


4 komentáre

  1. ahoj,dlhšie ma zaujima ako piecť z kvasku,kvasok som zaobstaral,teraz chcem začať piecť chlieb a zaujima celý postup,aby som neurobil chyby a nezničil chlieb.

    • Ahoj Matúš, gratulujem ku kvásku a ku rozhodnutiu. Celý postup je opísaný vlastne v každom recepte, ale s kváskom je práca veľmi, veľmi variabilná, lebo závisí veľa od aktuálnej teploty vzduchu, od múky ktorú použiješ, teplote plechu, ba aj hrúbke plechu či nádoby na pečenie. Bez chýb to nepôjde, na to sa priprav:) Niekomu sa podarí na prvýkrát skvelý chlieb, inému po pol roku. Tým sa nenechaj odradiť, každý si musí odpiecť svoje chyby sám. Skús si prečítať tu na blogu článok Sedem chýb a omylov, prečítaj si aj ostatné kváskové recepty na chleby a nejak sa ti to pospája, uvidíš. Ako prvý ti odporúčam vyskúšať upiecť chlieb buď obyčajný ražný alebo podľa metódy 1-2-3 Ak budeš mať otázky, kedykoľvek sa ozvi, tu alebo na fb, kľudne ja prilož fotky ak chceš niečo skonzultovať. Držím palce a veľa kváskovacej zábavy ti prajem 🙂

  2. Dobry den.

    pochopil som spravne, ze razny chlieb teda nemusi byt polozeny na rozpaleny plech, staci supnut tu studenu nadobu s nakysnutym cestom do pece? Dakujem
    Z.

    • Dobrý deň, presne ako píšete – ražný sa nechať nakysnúť a vložiť do rozohriatej pece 🙂 Len si odsledujte tie časy, vo vašej peci to môže byť inak (dlhšie) ako v tej malej (36 l) , ktorej som piekla ja.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.