Fazuľový guláš z kotlíka

Fazuľový guláš z kotlíka je vydarenou verziou obľúbeného tradičného kotlíkového gulášu. Teoreticky by sa mal asi správne pripravovať len z fazule a zeleniny, ale ja som pridala aj hovädzie mäso, pretože sme celý deň ťažko pracovali a potrebovali sme jedlo, ktoré nám doplní spálenú energiu. A tak sme si užili prácu vo vinici aj posedenie pri kotlíku. Prvé v novej sezóne!

Suroviny na fazuľový guláš:

  • 800 g hovädzieho predného alebo nožiny
  • 400 g suchej fazule
  • 4 cibule
  • 4 mrkvy
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 zemiaky
  • soľ a čierne mleté korenie
  • mletá štipľavá paprika a mletá sladká paprika
  • bobkový list
  • zmes sušenej koreňovej zeleniny
  • paradajkový pretlak
  • masť alebo olej na cibuľový základ

Postup

Vlastne to nie je žiadna veda, keď už máte všetko nakrájané. Takže tým treba začať. Nakrájať si mäso a zeleninu na približne rovnako veľké kúsky. Cibuľu stačí nakrájať pozdĺžne na prúžky.

Rozohriala som olej v kotlíku a začala som smažiť cibuľku s celými strúčikmi cesnaku. Na ohni to trvá dlhšie ako na elektrine, takže cibuľka pozvoľna karamelizuje. Keď bola takmer priesvitná, pridala som štyri lyžice štipľavej červenej papriky a opražila som ju. Do tohto základu som pridala mäso a nechala som ho z každej strany zatiahnúť. Potom som pridala fazuľu. Tú som namočila noc vopred, takže už bola napučaná. No a ešte mrkvu a zaliala som vodou. Zakryla som kotlík a poriadne podkúrila, aby sa ten veľký objem vody začal variť. Potom stačí už teplotu len udržiavať a nechať guláš bublať.

Okrem mrkvy môžete pridať do polievky aj nakrájaný petržlen a zeler, ja som nemala, tak som pridala sušenú zeleninu a bolo to super. Guláš som osolila, okorenila a pridala bobkáč, a bolo. Čo sa týka čierneho korenia, tak mne strašne chutí, keď si v mažiari roztlčiem guličky korenia tesne pred použitím, má to úplne iné grády.

Guláš som varila na slabom plameni asi 3 hodiny, a keď bola mrkva, fazuľa aj mäso mäkké na skus, tak som pridala sladkú červenú papriku a zemiaky. Tie nemusíte, ale my máme guláše radi so zemiakmi. Raz darmo, vichodňare, teda aspoň ja, bez gruli nemožu bic.

Až keď je všetko uvarené do mäkka, pridávam paradajkový pretlak. Presnejšie, používam našu domácu paradajkovú omáčku, stačilo pridať 2 deci. V každom prípade, či pretlak alebo omáčku, oboje obsahuje ocot a ten spôsobuje, že suroviny ostanú tvrdé, teda ostali by, keby ste ho pridali na začiatku. Preto vždy až na konci.

Podávanie

Fazuľový guláš sa typicky podáva s vaječnými cestovinami, najlepšie sú také tie hrubé rezance, ako asi poznáte, že sa robievajú s makom. Tie uvarte osobitne a naložte ich až do misky, nedávajte ich do gulášu samotného, napuchli by a premenili by sa na mazľavú kašu. Už zelenina samotná uvoľnuje dosť veľa škrobu, takže do druhého dňa sa mení guláš jemne na prívarok. Kto preferuje polievku, asi si doleje kúsok vody. My nie, my máme radi husté polievky, v ktorých, ako sa hovorí, stojí lyžica.

Z množstiev uvedených v tomto recepte vyšlo asi 12 porcií. Guláš je naozaj sýty, dokonca ani chlieb sme nepotrebovali.

Babgulyás

V niektorých krajoch možno poznáte fazuľový guláš pod názvom babulyás. Na francúzskej verzii wikipédie má svoje osobitné heslo a uvádza, že pozostáva zo zeleniny (mrkva, paradajka, kapusta, paprika atď.); strukovín (bôby); aromatických látok (cibuľa, korenie, soľ, paprika); zápražky, a samozrejme – vaječných cestovín. No a práve tú zápražku netreba, ak použijete zemiaky, pretože pustia škrob a guláš zahustia. K zahusteniu prispeje aj rozvarenie a zoškorbovatenie zeleniny. Inak ma na tomto zozname prekvapila kapusta, mne tam nejak nesedí, ale nevylučujem, že niekedy nevyskúšame. Aj keď neviem, pri práci vo vinici potrebujeme chodiť, nie lietať.

Viac receptov, viac gulášov:


Spracovávam…
Podarilo sa!