Kotlíkový guláš

Kotlíkový guláš je absolútna klasika. Je to jedlo, ktoré ohlasuje príchod sezóny opekania a grilovania, záhradníckých radostí a stretávania s priateľmi. Existuje toľko receptov, koľko rodín. Aj preto ten jediný pravý recept bude ten váš. Ja sa dnes chcem podeliť o recept na najjednoduchší kotlíkový guláš, takpovediac základný.

Suroviny:

  • hovädzie mäso (zadné alebo môčing / nožina)
  • cibuľa
  • olivový olej (kto chce, tak použije šmalec)
  • soľ
  • korenie
  • majoránka
  • cesnak
  • červená mletá paprika sladká
  • sušená paprika štipľavá
  • zemiaky

Medzi ďalšie suroviny môže patriť lečo alebo aj paradajkový pretlak, ale ako hovorím, dnes robíme úplne základnú verziu.

Koľko čoho

Počítajte so 150 g mäsa na 1 osobu na porciu. Takže ak varíte pre 4, potrebujete 600 g mäsa. Ak varíte pre väčšiu spoločnosť a stretnutie má byť dlhšie, tak zase násobte dvoma, akoby ste chceli každému dopriať dupľu. Vždy je lepšie navariť gulášu viac ako ostať v hanbe.

Cibule nakrájajte toľko, aby sa jej objem vizuálne rovnal objemu nakrájaného mäsa. Nechcem vás zavádzať žiadnym číslom, všetko závisí od veľkosti cibule a množstva mäsa. Nezľaknite sa toho. Bude to veľa cibule.

Na 600 g mäsa používam 500 ml vody. Všetko ostatné je vecou chuti, aké slané, korenisté, pikantné jedlo máte radi.

Postup

Je mnoho postupov, mne sa osvedčil ale ten, keď si najprv pripravím základ. Do rozpáleného oleja dám cibuľu a tú miešam, kým nerozvoniava, nezmäkne, nezoskolvatie. Oheň už musí byť slabší, aby nezhorela. Do mäkkej rozvoniavajúcej cibule dám 2 – 4 lyžice sladkej červenej papriky a miešam. Keď je základ hotový, pridám mäso. Mäso mám nakrájané skôr na väčšie kusy. Nechám ho trochu osmahnúť z jednej strany a potom premiešavam tak, aby sa zatiahlo pokiaľ možno z každej strany. Podlejem vodou a vložím do gulášu ešte dva plátky sušenej červenej papriky, ktorú som nasušila na jeseň. Môžete použiť aj chilli alebo paprikový pikant.

Pridám soľ – pozor, ak použijete pikant alebo inú pastu, tak bude stačiť soli menej – čierne korenie, na plátky krájaný cesnak a zakryjem. Privediem do bodu varu a na nízkom plameni nechám prebublávať 2 hodiny. Keď sa mäso dá rozštipnúť lyžicou, pridám primerané množstvo sušenej majoránky a 2 zemiaky na osobu nakrájané na menšie kocky. Kto chce, tak toto je vhodná chvíľa pridať aj lečo alebo paradajkový pretlak.

Podávanie a trvanlivosť

Guláš je vynikajúci len s chlebom, hodí sa k nemu víno aj pivo. U nás ide víno, mne chutí zelený veltlín. Ak guláš nedojete, tak ho uchovávajte v chlade, nie však extrémne dlho, pretože zemiaky majú tendenciu pri dlhšom skladovaní kysnúť. Ak by ste do gulášu zemiaky nedali, tak môžete zvyšky aj zamraziť alebo zavariť. Ale ešte sa nám v živote nestalo, že by sme nedojedli guláš.


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.