Pečená ryba

Pečená ryba je jedlo ľahké a rýchle. A vynikajúce. A za istých okolností aj zdravé, napríklad, keď ide o čerstvú rybu z našich vôd.

Ja nie som na ryby veľký expert. Čo – to som pochytila v northamptonskej kuchyni, ale nerobievam ich často. A vlastne ani neviem prečo. Však máme kamarátov rybárov, s úlovkami im radi pomôžeme! Zatiaľ sme si poradili s karasom, ktorého som upiekla v alobale, ale žiaľ, zjedla som ho skôr, než som ho stihla vyfotiť. Tá vôňa bola totiž neodolateľná, mäso sa doslova rozplývalo na jazyku.

Naposledy som rybárčila sama, v obchode. Oslovili ma filety zubáča, pretože boli tak akurát veľké (teda malé a tenké) a sľubovali hladký priebeh jedenia, pri ktorom sa nebude nikto piplať s kosťami, či nebodaj dusiť sa. Nechcem sa chváliť, ale fakt sa mi vydarila výborná rybacia improvizácia.

Suroviny:

  • 2 filety zo zubáča (alebo inej ryby)
  • pár lístkov šalvie
  • soľ
  • paprikový krém
  • múka

Postup

Rybu som osolila na strane bez kože a otočila ju kožou hore. Potrela som ju paprikovou pastou (tá už bola slaná) a posypala nasekanou šalviou. Ešte som ju posypala zľahka hladkou múkou.

Rybu som položila na panvicu s rozpáleným maslom najprv kožou dole. Po pár minútach som ju otočila kožou hore a podliala suchým bielym vínom.

Celé pečenie trvalo skutočne len pár minút, ale ak by ste mali hrubší kúsok ryby, tak podlievajte a pridávajte maslo podľa potreby. Hodilo by sa mi aj koliesko citrónu, ale čo už, človek môže mať variť len s tým, čo nezabudne kúpiť.

Hotovú rybu som položila na tanier a poliala maslovo-vínovou omáčkou. Môžete k nej jesť zemiaky, hranolky, ryžu, cestoviny, čo len chcete. Mne stačil krajček chleba a pohár vína. Jednoducho dokonalý ľahký letný obed.

Nechcete čakať na newsletter?

Dostávajte každý nový článok vždy hneď, keď je publikovaný. Niekedy dostanete nový článok každý deň, inokedy budú dlhšie prestávky. Píšem ako stíham :)

Pridajte sa k 1 386 ďalším odberateľom

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.