Kuracia pečeň dusená na jablkách

Keď príde na pečeň a iné vnútornosti, chápem, nie každý je fanúšikom týchto chutí. Čo ale môžete očakávať od človeka, ako ja, ktorý si v školskej jedálni chodil pre dupľu, keď boli pľúcka na smotane. S nadýchanou kysnutou knedľou. Mňam. 

Vnútornosti, či už žalúdky alebo srdcia mám fakt rada. Pečeň je pritom na prvej priečke, pretože je lacná, zdravá a univerzálna. Zo zdravotného hľadiska je významným zdrojom zinku, kyseliny listovej, bielkovín, vitamínu B a A, obsahuje aj fosfor, železo, horčík. 

Pripraviť ju vieme na desiatky spôsobov, takže sa nikdy nezunuje. Ak vám doteraz nechutila, vyskúšajte tento recept. Výsledná chuť vás možno pozitívne prekvapí.

Suroviny: 

  • 400 g pečene
  • 1 malá cibuľa
  • 1 hrsť vyúdenej prerastanej slaniny 
  • Lyžica masti (bravčová, husia, kačacia, podľa toho akú máte)
  • Dve hrste sušených jabĺk
  • 1 – 2 lyžice plnotučnej horčice
  • Rasca

Pracovný postup: 

Na panvici nechám rozpustiť masť a nadrobno nakrájanú slaninu. Zvyknem ju nakráať tak, akoby som z nej šla robiť škvarky. Cibuľu pridávam hneď, keď je nakrájaná, krájam a polovicu pozdĺžne a potom na mesiačiky. Nechám slaninu s cibuľou na masti na miernom ohreve, aby sa rovnomerne pražili dozlatista, ale než pokračujem v práci, ešte ich poprášim rascou. 

Medzičasom nakrájam pečeň. My obľujeme skôr menšie ako väčšie kúsky, ale to je veľmi individuálne. Menšie kúsky sa však skôr a lepšie prepečú a pečeň ostane mäkká. Nakrájanú pečeň pridám na masť ku cibuli a slanine. Ohrev dám na maximu a obsah panvice nemiešam. Cieľom je, aby sa pečeň zatiahla najprv z jednej strany, potom, po zamiešaní, aj z druhej strany. Keď zhnedne, pridám dve hrste sušených jabĺk. 

Všetko v panvici zľahka zamiešam a pridám dve lyžice horčice, podlejem trochou vody a zamiešam. Chvíľku počkám, kým voda začne vrieť, potom panvicu prikryjem a varím 10 minút. Časť vody sa odparí a ostane jej len tak akurát, aby pečeň v omáčke neplávala. 

Hodí sa vedieť

Pečeň sa solí vždy až na záver, pred odstavením, inak by stvrdla. Ja som soľ do tohto receptu nepridávala vôbec, pretože slanina, ktorú som použila, bola slaná dosť. Keby ste chceli namiesto vody použiť vývar, je to výborný nápad, len si dajte pozor, aby ste použili taký, ktorý je neosolený, respektívne, primerane slaný.

Celková doba prípravy je 30 minút a z uvedeného množstva pečene pripravíte 4 porcie. 

Podávanie 

Absolútnou klasikou do partie s pečeňou je chlieb a kyslá uhorka. Aspoň mne osobne toľko ku šťastiu stačí. Keď ale chceme toto jednoduché jedlo povzniesť na nedeľný obed, dáme si ryžu. A tá si tiež zaslúži čosi extra. Napríklad korenie. Okrem soli v bežnom množstve som pridala do ryže štedrú lyžicu kurkumy, lyžičku fenikla a 5 klinčekov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.