Kysnutý koláč s ovocím a posýpkou

Predtým, než zo zrelého ovocia pripravíte lekváre a kompóty, potešte svoje rodiny a priateľov klasickým kysnutým koláčom a spríjemnite si záver leta. Tento kysnutý koláč je klasika. Keď si ho dám na raňajky ku horúcej káve v chladnom augustovom ráne, poteší dušu a dodá energiu telu na celé dopoludnie. Koláč sa dá pohodlne zabaliť a zobrať na celodenný výlet. 

Ovocie na kysnutý koláč môže byť aj ťažšie, ako napríklad slivky alebo marhule. Tie vykôstkujem, a poukladám na cesto nahusto rezom hore. Takýto koláč je neodolateľne šťavnatý.

Suroviny na cesto

  • 20 g droždia
  • 300 ml mlieka (izbovej teploty)
  • 500 g polohrubej múky
  • 125 g masla (mäkkého)
  • 60 g cukru (kryštáľový alebo krupica)
  • 2 ks žĺtka
  • 1 ks škorica (mletá)

Príprava kvásku

Do trochy mlieka dám lyžicu cukru a droždia. Nechám pracovať asi 10 minút na teplom mieste. Doba aktivácie kvásku môže byť aj dlhšia, záleží na čerstvosti droždia a teplote vzduchu. 

Príprava cesta

  1. Kým kvások pracuje, odvážim si múku a pridám do nej zvyšný cukor, maslo, mlieko, žĺtka, soľ, aj kvások, ktorý by mal byť medzičasom už aktívny.
  2. Cesto dôkladne vymiesim a nechám kysnúť 40 – 60 minút, kým nezdvojnásobiť svoj objem.
  3. Kým cesto kysne, vykôstkujte slivky. Ak sú malé, nechajte ich len rozpolené, ale ak máte veľké slivky, môžete ich nakrájať na štvrtiny.
  4. Vykysnuté cesto  cesto dám na vymastený a múkou vysypaný plech a vyvaľkám – vyťahám, aby bolo rovnomerne hrubé.
  5. Na cesto poukladám slivky rezom hore, posypem ich škoricovým cukrom a nakoniec aj posýpkou. 

Posýpka

  • 100 g masla
  • 1 hrsť cukru
  • 3 hrste múky

Príprava posýpky

Do misky nasypem hrubú múku, pridám maslo a cukor. Zmes žmolím medzi dlaňami až kým nezačne vypadávať drobenka. Môžete použiť aj viac cukru a menej múky, pomer záleží na vás, akú sladkú posýpku chcete mať. 

Pečenie

Koláč pečiem hodinu pri teplote 180°C. Upečený je, keď je posýpka svetlo hnedá a okraje koláča sa odlepujú od plechu. O tom, či je koláč skutočne prepečený si môžete overiť pichnutím dreveného špáradla do stredu koláča, malo by vyjsť čisté, nie zalepené od cesta.

Aj tento recept, ako všetky ostatné recepty s droždím, sa dá previesť na kváskový recept, ale ja som ho ešte v kváskovej verzii nerobila. Vlastne tento koláč som vôbec ešte tento rok nerobila! Čerešne nám ozobali škorce, ríbezle som v horúčavách dávala do smotanového nepečeného koláča, jahody do tiramisu a slivky skončili všetky v pikantnom čatní. Je najvyšší čas to napraviť a upiecť si ho, hoci aj s čučoriedkami. S akým ovocím máte tento koláč radi vy?


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.